CEREN DUMAN / İZ GAZETE - Bu yıl 88.’si düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı görkemli bir açılışa imza attı. Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang, Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Başkan Yardımcısı Zhang Shenfeng, Hindistan Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Vanaja K. Thekkat, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 88. İEF'nin partner ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti olarak açıklanırken, odak ülke Hindistan olarak belirlendi. İstanbul ise, 88 yıllık İEF tarihinde ilk kez onur konuğu il olarak yer aldı. 'Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık' ana temasıyla EXPO 2023'e hazırlanan Kahramanmaraş yine onur konuğu il olarak 88. İEF’de yerini aldı. Açılış töreni, Çin Halk Cumhuriyeti’nin gösteri ekibi ve Anadolu Ateşi’nin dans gösterisi ile başladı.

TÜRKİYE’NİN İLKLERİ

Ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış töreninde, “Fikri temelleri 1923’teki İktisat Kongresinde atılan Fuar, Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı Kültürpark’ta yaşamaya devam ediyor. Bizler, bu ülkenin neresinde olursak olalım, 88 yıldır aslında hep buradayız, İzmir’deyiz, Fuar’dayız. Türkiye, Ay’dan gelen bir taşı ilk olarak burada gördü, 30 Ağustos 1940 tarihinde Milli Tiyatro ilke kez burada çekildi. Polyester kumaşı, kot pantolonu ülke olarak ilk kez Fuar’da tanıdık. Sandviç kelimesini ilk kez burada duyduk, yürüyen merdiven ile Fuar’da tanıştık. Dünya’da soğuk savaş yaşanırken, orak çekici, kızıl yıldızı ve Amerika Bayrağını bir arada burada yan yana gördük. Sanat Güneşimiz, burada doğdu ve hayata gözlerini burada yumdu. Bizler, 88 yıldır dünyaya Fuar’dan açılan pencereden bakıyoruz. Dünya ise bizi 88 yıldır bu pencereden görüyor. Kültürpark’ın şu yaşlı ağaçları, manolyaları, palmiyeleri ve sade görünümlü patikaları sadece İzmirlilerin değil, bütün bir ülkenin anılarını saklıyor, onu dünya ile buluşturuyor. Ne İktisat Kongresi’nin ne de Türkiye’nin Enternasyonel Fuarı’nın İzmir’de vücut bulması bir tesadüf değildir.” İfadelerini kullandı.

BİREYSEL VE TOPLUMSAL BİR BELLEK: İEF

Neredeyse yüz yıllık geçmişe sahip İzmir Enternasyonel Fuarı’nın İzmir için önemi Soyer şu sözlerle ifade etti: “İzmir Enternasyonel bireysel ve toplumsal hatıraların biriktirildiği bir bellek olmuştur. İzmir bir özgürlükler kentidir. Bir yanıyla Amazon kadını, haksızlıklara baş kaldıran Efe’dir. Diğer yanıyla her türlü düşüncenin birbirini incitmeden yaşayabildiği, halk meclisidir. Bu yüzden Anadolu’nun en büyük direnişlerinden biri, Kurtuluş Savaşı, buradan başlamıştır. Tarihin akışı içinde hemen her şey değiştir belki ama, İzmir’in ruhu, Fuar’ı herkesi bir araya getiren gücü hiç değişmedi hatta artarak devam etti. Hepimiz aynı gezende yaşıyoruz ve yaşamak için her şeyden çok birbirimize muhtacız. Bu Fuar bize bunu hatırlatmaya devam ediyor ve etmeye de devam edecek.”

İKİ BAŞKAN SÖZ VERDİ

Fuar’da onur konuğu il olarak yer alan İstanbul’un Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Ekrem başkan’ sloganları ile sahneye çıkarken, konuşmasında “82 milyonun birbirini kucaklaması gerektiği üzerinde durduğumu hepiniz biliyorsunuz. İşte İzmir Enternasyonel Fuarı, İzmirimizde bu kucaklaşmayı 88 yıldır gerçekleştiriyor. Bununla da kalmıyor farklı ülkeleri bir araya getiren Türkiye’nin ilk ve tek ticaret Fuar’ıdır İzmir Enternasyonel. Bu ticaret platformluğunun yanı sıra tiyatrodan sinemaya, gösteriden müzikallere, söyleşiden sokak etkinliklerine kadar tüm ziyaretçilerine keyifli vakit geçirttiğinin hepimiz tanıdığı olduk. Biz ne yazık ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu fuara ilk kez katılıyoruz. Büyükşehir olduğumuzdan bu yana geçen süre içerisinde, İzmir’imizin bu güzel etkinliğine katılmamış olmamızı da çok büyük bir eksiklik olarak görüyorum ama bu eksikliği hızlıca kapatacağız. Sadece bu alanda değil, önümüzdeki dönemde kadim kenti İstanbul’un, İzmir’in sinerjisini, enerjisini ve İstanbul’un o motivasyonunu ve Türkiye’nin motor gücü oluşunu bir araya getirerek Türkiye’mize her anlamda motivasyon olmaya ve öncü politikalar geliştirmeye iki belediye başkanı olarak imza atacağımızı buradan duyuruyorum. Tunç Soyer Başkanımızla birlikte atacağımız her adım, biliyoruz ki, her 4 Türkiye vatandaşından birisini direkt etkiliyor. 88. Fuarımız ulusumuza hayırlı olmasını diliyorum.”

Başkan İmamoğlu konuşmasında İzmir Enternasyonel’deki İstanbul standının, birbirinden farklı sürprizleriyle ziyaretçilerini beklediğini vurguladı.

ATATÜRK’ÜN İZİNDE…

88.İEFaçılışına katılan sürpriz isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘güzel günler göreceğiz’ sloganları arasında coşkuyla karşılandı. Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Elbette güzel günler göreceğiz. Ben size bir gelecek ufku çizmek isterim, dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz ve huzur içinde birlikte yaşamak istiyoruz. Elbette ki farklı görüşlerimiz olabilir, hepsine saygı duymamız gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal, savaş meydanlarından Cumhuriyeti kurma sürecine geldiğinde ekonomi nedir, kur nedir, enflasyon nedir bilmiyorduk. Ülke perişan vaziyette, hastalıklardan binlerce insan hayatını kaybediyordu. Nasıl kalkındıracağız bu ülkeyi diye düşündüler ve İzmir İktisat Kongresini topladılar. Çünkü Mustafa Kemal şunu söylüyordu, savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılamazsa bağımsızlığımızı koruyamayız. Hepimizin amacı Atatürk’ün izinde çağdaş uygarlığı yakalamak ve onu aşmaktır ve bu bağlamda hepimize düşen görevler vardır. Esnafa da, politikacıya da, sanatçıya da… Bunun için de önce demokrasi ve hukukun üstünlüğü gerekiyor. Sanayide, kültürde, sanatta, bilimde üreterek, üniversitelerin bilgi üretmesi için her türü çabayı göstermek zorundayız. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmek gerekiyor. Aç ve açıkta kimsenin kalmadığı, kişi başı gelirin yüksek olduğu bir ülke. Bir de en önemlisi bu devrimleri sürdürülebilir kılmak. Dünya sürekli gelişiyor; bilim ve teknolojide gelişmeler var. Türkiye bu gelişmeleri yakalamak ve dünya kültürüne katkıda bulunmak zorundadır. Yapabilir miyiz? Elbette yaparız.” ifadelerine yer verdi.

15 EYLÜL’E KADAR

Açılış töreni bütün katılımcıların yer aldığı sahnede kırmızı kurdele kesimi ile son buldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 88. İEF’de bu yıl her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinlikler, birbirinden farklı ülke, firma, kurum ve sektörlerin stantları yer alıyor. İzmir'in 88 yıllık geleneği, Türkiye'nin, farklı sektör ve ülkeleri bir araya getiren ilk ve tek genel ticaret fuarı olan Enternasyonal Fuarı’nın etkinlikleri 15 Eylül’e kadar devam edecek. Etkinlik takvimi için: www.ief.izfas.com.tr

Editör: Haber Merkezi