ŞERMİN ÇOLAK/İZ GAZETE - Batman’da, koronavirüse yakalanan ve sağlık sistemindeki ihmaller nedeniyle hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Sakine bebeğin ailesi hem başlattıkları hukuk süreçlerini paylaşmak hem de daha fazla kişiye ulaşarak destek toplamak amacıyla ‘sakinebebekiçinadalet’ adlı twitter hesabı açtı. Aile hesaptan yaptığı paylaşımlarla sağlık sisteminin düzelmesi için mücadele etmeyi, aynı nedenlerden başka ailelerin de canının yanmamasını hedefliyor.

İHMALLER ZİNCİRİ

Kaldırıldığı hastanede solunum cihazı olmamasından dolayı hayatını kaybeden Sakine bebeğin halası Safiye Akdağ, “Bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın ve hastanenin ihmali olduğundan dolayı biz çocuğumuzu kaybettik. Entübe edilmesi gereken bir bebeğin yattığı hastanede ikinci ve üçüncü basamak yoğun bakım ünitesi olmadığı için farklı bir hastaneye nakli gerekti. Fakat hiçbir hastanede yer bulunmadığından ve entübe cihazı bulunmadığı için bebeğimiz hayatını kaybetti” diyerek süreci anlattı.

“Bir ihmal davası nedeniyle suç duyurusunda bulunduk ve davamızı başlattık” diyen Akdağ, “Bu süreçte bir twitter hesabı açtık. Avukatımızın da önerisiyle açtık bu sayfayı. Kamuoyu oluşturmak hem dava sürecini paylaşmak hem de bu süreçte bizi desteklemeleri adına açtık. Diğer bebeklerin de Sakine bebek gibi hayatını kaybetmemeleri adına, sağlık sisteminin iyileştirilmesi ve hastanelerde eksik malzeme kalmasın diye bir hukuk sürecimiz olacak. O hukuk sürecinde bu hesap üzerinden herkesten destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Batman Tabip Odasının yaptığı açıklamada ise, Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 2. ve 3. basamak yoğun bakım ünitelerinin bulunmamasının kabul edilebilir bir yanının olmadığı vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne 1,5 yaşındaki bebekleri Sakine için solunum sorunu ve yüksek ateş şikayetiyle başvuran Akdağ ailesi, yer bulamama ve cihaz yokluğu gibi ihmaller sonucu çocuklarını kaybetti. 25 Kasım’da Koronavirüs testi yapılan Sakine bebek, hastanede entübe odası olmadığı için normal bir odada karantina altına alındı. Burada test sonucunun çıkması beklenirken durumu kötüleşen bebeğin ailesi, saat 17.00'da çocuklarının pandemi hastanesine kaldırılması talebinde bulundu. Hastane yönetiminin 112 Acil Servisi arayarak hastanelerde boş yer ayrılması talebini ilettiği sırada, aile çocuklarının test sonucunun pozitif olduğunu öğrendi. Ailenin talebinin üzerinden 7 saat geçmesine rağmen hastanelerde yer açılmaması üzerine aile 26 Kasım 01.45’de çocuklarını kentte bulunan özel bir hastaneye kaldırdı. Burada entübe olarak yoğun bakımda tedavi gören bebek 2 gün sonra yaşamını yitirdi.

Editör: Haber Merkezi