İzmir’de ki açıklamayı Temsilcilik binasında Konfederasyon İl Temsilcisi ve Tüm Yerel Sen 2 Nolu Şube başkanı Tamer Yiğit Güler yaptı. Güler ülke genelinde 6.3 Milyon kişinin bu yasayı beklediğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü ; “Ülkemizde emeklilik sistemi, sosyal devlet ilkesi gereği gerçekçi politikalar göre yeniden düzenlenmelidir. Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi tartışma yaratmakta ve yapılan yasa değişiklikleriyle birlikte emeklilik prim gün sayısı doldurulmasına karşılık milyonlarca yurttaşımız yaş sınırına takılmaktadır.

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunu; 1999'da DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından yaratılmıştır. Bu koalisyon, emeklilik yaşını yükselten 4447 Sayılı Kanunu geriye dönük uygulamasıyla milyonlarca yurttaşı mağdur etmiştir.

Emekli olmak isteyen kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalık süresini doldurmak ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısını doldurmak zorundaydılar. Ancak yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi. Emekli olmak için gereken prim sayısını doldurmalarına rağmen emekli olma yaşları gelmediği için emekli olamayan emekçilerin sorunları yapılan değişiklikle oluşmuştur.

Ülkemizde 1 milyon kamu emekçisi, 5.3 milyonu özel sektörde olmak üzere toplam 6,3 milyon yurttaşımız emeklilik olmanın koşullarını doldurdukları halde yaş kriterine takılmaktadır. Yasanın çıkması halinde hemen emekli olabilecek 1,3 milyon tahmin edilmektedir. Bu sayının içinde kamuda 216 bin kişi, geri kalan ise özel sektörde veya diğer çalışanlardan oluşmaktadır.

Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi ve vatandaşların bundan yararlanma derecesi ile maliyetler bahane edilmemelidir. Emekli olmak için gereken prim sayısını, beklenen ömür ve çalışma koşullarını fazlasıyla ödemişlerdir.

"MİLYONLARCA EYT MAĞDURUNUN HAKLI TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ"

Emeklilikte yaşa takılanların ana talebi, 1999'da yapılan bu değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmelidir.

Yapılan değişiklikle o tarihte çalışanların emekli olmaları 15 ile 18 yıl uzadı.

EYT ile ilgili kanun çıktığında hemen emekli olabilecek kişi sayısı 500 bin ile 1 milyon kişidir.

Türkiye’de, EYT mağduru sayısı yaklaşık 6 milyon kişidir. Ancak yasa çıkması halinde hemen 6 milyon kişi emekli olmayacaktır. EYT’liler en az 10 yıllık süreye yayılacak şekilde emekli olacaktır.

EYT mağdurları yük ve maliyet olarak nitelendirilemez emeklilerini ve çalışmalarının karşılığını emek dökerek ödemişlerdir.

EYT mağdurları erken emeklilik istememekte hakları olanı istemektedirler.

Emeklilik şartı için gerekli görülenlerde çok daha fazla 8-10 bin günü aşan primi yatıranlar bulunmaktadır.

Emeklilik normal koşullarda isteğe bağlıdır. Sadece kamu çalışanları 65 yaşına geldikleri zaman zorunlu olarak emekli edilmektedir. Diğer çalışanlar için böyle bir sınırlama söz konusu değildir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; TBMM’de EYT konusu en yakın zamanda gündeme alınmalıdır. Ülkemizde emeklilikten başlayarak sosyal güvenliğin bütününü kapsayan reforma ve Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının acilen çözülmesine ihtiyaç vardır.

Editör: Haber Merkezi