Türkiye'den 752, yurt dışından 163 projenin başvurduğu, Bilgisayar-Yazılım dalında 10, Biyoloji dalında 30, Fizik dalında 26, Kimya dalında 24, Mühendislik-Enerji dalında ise 20 olmak üzere toplam 110 projenin yarışacağı Doğanata Education Science Energy Engineering Fair, ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışması İzmir Fatih Koleji Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) tarafından düzenlenen yarışmanın açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, DEKVA Başkanı İ. Selim Doğanata, DOESEF jürisi üyeleri, İzmir Üniversitesi dekanları, Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, öğretim üyeleri, finalist öğrenciler, öğretmenler ve davetliler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından organizasyona destek verenlere teşekkür plaketi takdim edildi ve İzmir Fatih Koleji öğrencilerinin hazırladığı “Gölgelerden Güneş Doğuyor" isimli Atatürk ve Cumhuriyet temalı gölge oyununu sahneledi. Gösteri sonrasında İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata ve Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş tarafından sergisi açılan 110 proje 2 gün boyunca jüri önünde yarışacak. Yarışma sonunda Türkiye'yi yurt dışındaki proje fuarlarında temsil edecek çalışmalar da seçilecek.

REKOR BAŞVURU

Törenin ilk açılış konuşmasını yapan İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata, inovasyon ve bilgi üretiminin ülkelerin gelişmişlik düzeylerini doğrudan belirlediğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"2012 yılında rahmetli kurucumuz Necdet Doğanata ile başladığımızdan beri DOESEF organizasyonu sizlerin desteğiyle çok gelişti. Bu yıl sergilenenlerle birlikte DOESEF'e toplam 2 binin üzerinde proje başvurmuş ve 700'e yakın proje sergilenmiş olacak. Bu yıl rekor başvuru oldu ve 137 proje sergilenmeye hak kazandı. Bu sergilenen projelerin hepsi değerlidir, tebrik ediyorum. DOESEF olarak ulusal ve uluslararası 20 büyük organizasyonla işbirliği halindeyiz. Şu anda herhalde Türkiye'de bu kadar çok organizasyonla işbirliği yapmış proje organizasyonu bulunmamaktadır."

GELECEK İÇİN FİKİRLERİN KULUÇKA MERKEZİ DOESEF

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ise konuşmasında, DOESEF'in ilk yılında ulusal çapta başlayıp başarısını kısa zamanda uluslararası boyuta taşındığını belirterek, “Bugün 21 uluslararası yarışmanın Türkiye temsilciliğini sürdüren DOEESF artık gençlerimizin daha iyi bir gelecek için fikirlerini yarattığı bir kuluçka merkezi haline geldi" dedi. Prof. Erciyeş ayrıca yaratıcılığı ortaya çıkaracak inovatif çalışmalar için de, bilim ve teknoloji ile erken yaşlarda tanışıp onu en iyi şekilde kullanan kişilerin başta Türkiye olmak üzere tüm dünya için çok önemli olduğunu vurguladı ve "Hayata ve bilime dair merak duymanız, merakınızın peşinden giderek daha yaşanılabilir, çevreye duyarlı bir dünya için teknolojiler üretmenizi diliyorum. Sizleri bizler ile DOESEF çatısı altında buluşturan çalışmalarınız bizler için çok önemli" açıklamasında bulundu.

DOESEF Organizasyon Komitesi Başkanı Ümit Karademir ise konuşmasında bilimin insanlığın gelişimi için önemine vurgu yaptı ve “Bu nedenle genç beyinlerin yaptıkları projeleri destekliyor ve onlara daha fazla imkan sunmak, bakış açılarını geliştirmek için çabalıyoruz" dedi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise DOESEF aracılığı ile gençleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Açılışta ayrıca yabancı konuklar adına MILSET Başkanı Roberto Faustino H. Rivas da söz aldı ve uluslararası bir organizasyon olan DOESEF'te yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi