Özer Akdemir - İzmir’de Çandarlı’ya 2 kilometre uzaklıkta yer alan Rüzgar Enerji Santralleri (RES)nden birisinin pervanesi geçtiğimiz günlerde koptu. RES direğinin evine kuş uçuşu 220 metre uzaklıkta olduğunu belirten İbrahim Halil Mancı, faciaya ramak kaldığını, ölümden döndüklerini söyledi.

'İKİ YILDIR ÇALMADIK KAPI BIRAKMADIM'

1974 yılından bu yana Çandarlı yakınlarında yaptığı çiftliğinde yaşadığını aktaran Mancı, emekli olduktan sonra çiftlik işleri ve özel aracıyla çerezcilik yaparak geçimini sağladığını belirtti. İki yıl önce Bıçakçılar Elektrik adlı şirketin evinin hemen yakınına RES direkleri dikmeye başladığını belirten Mancı’nın bu direklere karşı mücadelesi de o tarihten bu yana devam ediyor.

RES şirketi sahibinin kendisine evinin odalarına klima takma, traktör alıp RES’de iş verme gibi vaatlerde bulunduğunu, bunu kabul etmediğinde de tehdit edildiğini ileri süren Mancı, “İki yıldan beri BİMER’e kaymakamlığa defalarca başvurularda bulundum. Durumu fotoğraflarla, ölçülerle anlatıp RES’lerden şikayetlerimizi dile getirdim. Hiçbirisinden bir fayda gelmedi. Kaymakamlık “Benim işim değil valilik bakıyor bu duruma” derken, BİMER görevlileri ise ses desibelinin standartlara uygun olduğunu ileri sürdü” diye konuştu.

45 TONLUK KANAT KOPTU

Geçtiğimiz ay sonunda yağmurlu ve fırtınalı bir havad a RES direklerinden birisinin pervanesinin koptuğunu dile getiren Mancı, şunları söyledi; “Gece 04.00 sıralarında büyük bir gürültüyle pervanelerden birisi koptu. 48 metre uzunluğundaki kanadın yaklaşık 34 metresi parçalanarak etrafa dağıldı. 45 tonluk kanadın parçaları evimin üstü, bahçem, zeytinlikler üstüne yağdı adeta. Her taraf kanadın plastiği, metali, ahşabı gibi parçalarıyla dolu. Bereket direk bakımda olduğu için çalışmıyordu. Çalıştığı bir zaman kopsaydı çok daha büyük bir felaket yaşanabilirdi.”

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Pervanenin kopmasının ardından jandarmayı çağırdığını ve tutanak tutturduğunu söyleyen Mancı, “Jandarma bana evinde, aracında, canında bir zarar ziyan var mı diye sordu. Bende maddi bir zararım yok ama mala cana zarar geldikten sonra bunun ne kıymeti olur ki dedim. Parçanın büyüklüğünü göstererek ‘sizin evinizin dibine böyle bir şey düşse siz ne yapardınız’ diye sordum jandarma komutanına. Ölüler mahkemeye gidebilir mi dedim,  hak verdi bana” diye konuştu. İki yıldır RES direklerinin kaldırılması ile ilgili çalmadığı kapının kalmadığını, parası olmadığı için dava açamadığını kaydeden Mancı, “Can güvenliğimiz yok. Gece yatamıyoruz gürültüden, sesten. Ama sesimizi de ne yetkililer, ne şirkete duyurabildik.” dedi.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi