Dokuz Eylül Üniversitesi'nde okuyan Öğrenci Kolektifleri üyesi 3 öğrenci, haklarında açılan bir soruşturma kapsamında ifade vermek için dün çağrıldıkları İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltına alınmıştı. Emniyette susma haklarını kullanan öğrenciler daha sonra savcılığa sevk edildi. "Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası" suçlaması ile suçlanan öğrenciler çıkarıldıkları mahkemede, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldılar. 

Öğrenciler hakkındaki suçlamaya gerekçe olarak sunulan örgüt ise 1972 yılında Kızıldere'de Mahir Çayan ve arkadaşlarının katledilmesi sonrası feshedilen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) olduğu öğrenildi. Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçı için 30 Mart günü Dokuz Eylül Üniversitesi duvarlarına "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş" ve benzeri sloganlar yazdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan öğrenciler için tek delil ise üç kişinin yan yana olduğu ve net olmayan görüntüler gösterildi. 

DİHA'nın haberine göre; Savcılıkta "örgüt propagandası" suçlamasını kabul etmeyen öğrenciler, herhangi bir yazılama yapmadıklarını ifade ederken, daha sonra mahkemeye sevk edilen öğrenciler bu kez "örgüt üyeliği" suçlaması ile karşılaştılar. 

Karakolda, daha önce Mahir Çayan ile ilgili herhangi bir anma programına katılıp katılmadıkları sorulan öğrencilerin, içerisinde bulundukları yasal öğrenci derneği de TEM polisleri tarafından illegal gösterilmeye çalışıldığı öğrenildi. Sorguda Öğrenci Kolektifleri için "İlimizde THKP/C silahlı terör örgütü güdümünde faaliyet gösteren kuruluşlar hakkında bilgi veriniz. Sizinde içerisinde bulunduğunuz bu tür 'Legal görünümlü' terör örgütlerine eleman temin eden kurumlar var mıdır açıklayınız?" denildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar ise dosyanın deliller açısından tamamen boş olduğunu belirterek, öğrencilerin keyfi olarak gözaltına alındıklarını ifade etti. Müvekkillerinin davet üzerine ifade vermek için emniyete gittiklerini vurgulayan avukatlar, kaçma ihtimalleri olmamasına rağmen gözaltı işleminin gerçekleştirildiğini söyledi. 

Editör: Haber Merkezi