İzmir’in su ihtiyacını karşılamak için büyük umutlarla 1998-2009 yılları arasında DSİ’nin  inşa ettiği Gördes Barajı sıfır çekti. O dönemin rakamlarıyla 250 milyon lira harcanan baraj geçen yıl İZSU’ya devredilmişti. İZSU’nun verilerine göre 14 Nisan 2022 itibariyle Gördes Barajı’ndaki aktif doluluk oranı yüzde 4,96’da kaldı. Geçen yıl bu zamanlarda ise 40 milyon 495 bin metreküp olan aktif doluluk oranı 24 milyon 670 bin metreküpe düştü. Bu yıl yoğun yağışlara rağmen Gördes Barajı’ndaki neredeyse yüzde 50’ye yaklaşan su kaybı barajın dibinin yine delindiğini gösterdi.

DSİ Bölge Müdürlüğü 2015 yılı başında Gördes Barajı’nda su tutma işleminin başlamasından sonra, bir kısım su sızıntıları meydana geldiğini açıkladı. Kalıcı çözüm için su sızıntılarının bulunduğu göl alanının sağ sahilinde yer alan bölgenin beton kaplaması yapılarak sorunun giderilmesi için 22 milyon 899 bin liralık yeni bir ihale yapıldı.

Tahtalı’da 195 milyon, Gördes’de 24 milyon metreküp kullanabilir su var

Ancak buna rağmen yine de sorun bir türlü tam olarak giderilemedi. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 8,85 olan Gördes Barajı’ndaki aktif doluluk oranı bu yıl yüzde 4,96’ya düştü. Geçen yıl 40 milyon 495 bin metreküp olan  kullanabilir su hacmi bu yıl 24 milyon 670 bin metreküpe düştü. İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda ise son zamanlardaki yağışlarla birlikte su miktarı 195 milyon 475 bin metreküpü buldu. Tahtalı Barajı’nın ise doluluk oranı ise yüzde 68,10 olarak açıklandı.

İzmir’e yılda 58,9 milyon metreküp su verme hedefi hiç gerçekleşmedi

İzmir’e yılda 58,9 milyon metreküp su verme hedefiyle inşa edilen Gördes Barajı’nda son açıklanan rakamlarla bu hedefin çok geresinde kalındığı görüldü.

İZSU’nun 26 Kasım 2021’de yaptığı açıklamada Gördes Barajı ile ilgili şu bilgiler verilmişti: “DSİ’nin Gördes Barajı’ndan vermeyi taahhüt ettiği yıllık 59 milyon metreküp su miktarına 2011 yılından bu yana hiçbir dönem ulaşılamamış, bazı yıllar hiç su verilememiştir. Büyük bir imalat hatası nedeniyle yıllardır su seviyesi yükselmeyen Gördes’in, tünel imalatlarında da kaçak olduğu yakın zamanda tespit edilmiştir. Barajın bu gün itibariyle aktif doluluk oranı yüzde 1,58’dir. 2020 yılı verilerine göre İzmir’in toplam içme suyu ihtiyacının Gördes Barajı’ndan karşılanan kısmı sadece yüzde 12’dir. Bununla birlikte İZSU Genel Müdürlüğü yıllardır kendi taahhütlerini yerine getirerek bu yatırımın bedelini düzenli olarak faizi ile birlikte DSİ’ye ödemektedir.” (EGELİ GAZETE)

Editör: Haber Merkezi