Kılıçdaroğlu'nun, Suriyeli mültecilerle ilgili yaptığı konuşmaya Halkların Köprüsü Derneğinden tepki geldi. Dernek, Kılıçdaroğlu'nun nefret suçu işlediğini belirterek, özür dilemeye çağırdı. 

Mültecilerle ilgili çalışma yapan Halkların Köprüsü Derneği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dün partisinin grup toplantısında, Suriyeli mültecilerin vatandaşlık konusu hakkında yaptığı referandum çağrısıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. 

Dernek tarafından yapılan açıklamada, temel insan haklarının referandum meselesi yapılamayacağı dile getirilerek "Her türlü haktan mahrum kalmış bu insanların ‘haklara sahip olma hakkı’, yaşadıkları topluma itilip kakılmadan, sindirilip yutulmadan katılma hakkıdır, yani aslında siyaset yapma hakkına sahip olma hakkıdır. Hiçbir iktidarın, en temel hak olan siyaset yapma hakkını mültecilerin ellerinden alarak, onların siyasi özne pozisyonlarını yok saymaya hakkı yoktur. Siyasi özne olabilmek, ancak kendi hayatı üzerinde söz sahibi olmakla başlayabilir. Bu da uluslararası düzlemde mülteci statüsünü ve konuk olunan ülkedeyse vatandaşlık hakkı elde etmeyi gerektirir. Bu yüzden Türkiye’deki göçmen ve mülteciler için hem mültecilik statüsünün verilmesi hem de vatandaşlık imkanının sağlanması insan hakları ve evrensel hukuk gereğidir" denildi. 

'KILIÇDAROĞLU ÖZÜR DİLEMELİDİR'

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşma ile açık bir ayrımcı bir dille tüm temel insan haklarını çiğnediğinin ve nefret suçu işlediğinin ifade edildiği açıklama şöyle sürdürüldü "İçinde, dışında yeterince düşman üreten ve barışı neredeyse hayallerden bile çıkartmak için her türlü yola başvuran bu ülke hâkim siyasetçilerinin, iktidar ve muhalefet olarak elbirliği ile yaptığı şey, aslında bu ülkeyi insanlığın dışına çıkarmaya çalışmaktır. Mültecilere mültecilik hakkı vermezseniz, 5 yıldan daha uzun süre bu ülkede yaşayan ve çalışan mültecilere vatandaşlık hakkı tanımazsanız onları insanlıktan çıkarmaya çalışıyorsunuz demektir. İnsanlığın bir kısmını insanlıktan çıkardığınızda, aslında insanlığı ortadan kaldırırsınız! Sayın Kılıçdaroğlu, Suriyeli ve Türkiyeli halklardan özür dilemeli ve nefret suçu işlemeye son vermelidir." 

'TEZKEREYE SİZ EVET OYU VERMEDİNİZ Mİ?'

Kılıçdaroğlu'nun Türkiyeli emekçileri Suriyeli emekçilere karşı kışkırtmaktan çekinmediğinin de vurgulandığı açıklama şöyle sürdürüldü "Türkiye'nin Suriye'ye yönelik müdahalesinin önünü açan tezkereye parti olarak evet oyu vermediniz mi? Suriye'de ölen askerlerin sorumlusu olarak Suriyeli mültecileri göstermekle nasıl acımasız bir saptırma yaptığınızın farkında değil misiniz? Bu ülkede yoksulluğun, düşük ücretlerin, işsizliğin ana müsebbibi olarak Suriyeli emekçileri göstermek korkunç bir hedef şaşırtmadır. Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye emekçilerini bu hale düşüren, sizin seyircisi olmaktan öte gidemediğiniz sömürü düzeninin kendisidir. Suriyeli emekçiler de, aynı bizim gibi bu eşitsiz, sömürü düzeninde çalışmak zorunda kaldılar. Onlar gelmeden önce de emeğimizin karşılığını almıyorduk, onlar gelmeden önce de iş cinayetlerinde ölüyorduk." 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi