HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan toplumun geleceği olan çocukların suça itilme nedenleri ve bu konuda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip getirmediğini Adalet Bakanı'na sordu. 

2002’de çocuk hükümlü sayısı 548 iken, bu sayının2017 yılına gelindiğinde yüzde 33 artarak 731’e yükseldiğini belirten Müslüm Doğan, suça eğilimli ve suç işleyen çocukların doğrudan cezaevlerine  gönderilmeleri doğru olup olmadığını sordu. 

Bunun yanı sıra suç işleyen çocukların bölgelere ve illere göre dağılımını soran Doğan, çocuk cezaevlerinin kapatılarak onların yerine çocuk rehabilitasyon merkezlerinin açılması suç oranını azaltıp azaltmayacağını sordu. 

Müslüm Doğan'ın Adalet Bakanı'na sunduğu soru önergesinin tam metni şöyle;

Son 14 yılda bu çocuklara hangi suç türlerine göre davalar açılmıştır?
Aileler çocuk eğitimi ile ilgili yeteri kadar bilinçlendirilmekte midir? Aile ilişkilerini güçlendirici, aileye yönelik öğrenim programları düzenlenmesi, aile planlamasının öneminin vatandaşlara anlatılması gibi konularda ilgili Bakanlığın yaptığı bir faaliyet var mıdır?
Bu çocukların suça itilmelerinin bir nedeni de aile içi şiddet midir?
Suç işleyen çocukların bölgelere ve illere göre dağılımı nedir?
Bahse konu çocukların işledikleri suç ve yaş kategorileri nelerdir?
7-12 yaş arası suça sürüklenen çocuklar en çok hangi suçlarla güvenlik birimlerine getirilmektedir?
Hangi cezaevlerinde çocuk koğuşları bulunmaktadır? Bu koğuşlarda kaç hükümlü çocuk ve kaç tutuklu çocuk bulunmaktadır?
Suça eğilimli ve suç işleyen çocuklar için, hangi ilde kaç rehabilitasyon merkezi var? Bunlar sayı ve kadro itibariyle yeterli mi?

 

 

 

Editör: Haber Merkezi