Grup adına açıklamayı Dilan Taşdemir okudu. 'Avrupa'ya geçişlerde ölümler son bulsun' diye açıklama yapmaya hazırlanırken bile Bodrum'dan diğeri Didim'den yola çıkan iki botun batması sonucunda 44 mültecinin daha öldüğünü anlatan Dilan Taşdemir, şöyle dedi:

"Bugün başta Yunanistan olmak üzere Avrupa'nın birçok kentinde insan hakları aktivistleri olarak mülteciler için sokaktayız ve aynı anda devletlere sesleniyoruz, sınırları açın ve mültecilere haklarını verin. 2011 yılında başlayan savaş sonucunda 6 milyondan fazla Suriyeli, ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Resmi verilere göre 2.5 milyon tahminen yaklaşık 3 milyon Suriyeli, Türkiye'ye sığınmış durumda. Suriyeliler'e ek olarak Afganistan, Irak, Eritre, Somali ve İran gibi savaşların parçaladığı, insan hakları ihlallerinin sık sık yaşandığı ülkelerden gelen uluslararası koruma ihtiyacı olan 250 bin kadar mülteci ve sığınmacı da Türkiye'de yaşıyor. Fakat Türkiye'nin 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu coğrafi sınırlamadan dolayı Avrupa dışından gelenler mülteci statüsü alamamakta ve uluslararası standartlara uygun bir korumadan yararlanamamaktadırlar."

Ağır yaşam koşulları ve geleceğe yönelik güvenceleri olmadığı için Türkiye'de yaşayamayan sığınmacıların ölümü göze alarak Avrupa ülkelerine gitmeyi tercih ettiklerini belirten Taşdemir, şöyle dedi:

"BM rakamlarına göre, 2015 yılında Türkiye üzerinden 850 binden fazla mülteci düzensiz yollarla Avrupa ülkelerine gitti. Son bir yılda binlerce mülteci Akdeniz de yaşamını yitirdi. Akdeniz, onlar için mezarlık oldu. AB ise, sınırlarını açıp mülteciler için güvenli bir geçiş sağlama yerine sınır güvenliği için milyar dolarlar harcıyor. Son olarak Türkiye'ye, 'Avrupa kalesinin kapı bekçisi' olması karşılığında 3 milyar euro'luk kirli bir pazarlığa imza atma hazırlığında. Mülteciler tüm Avrupa ve Türkiye'de ciddi boyutlara ulaşan ırkçı nefret söylemleri ile de karşı karşıya. Mültecilere yönelik saldırgan davranışlar tüm bu sorunları çözmeyecek aksine devletlerin savaş politikalarını daha da güçlendirecektir. Denizlerde yaşanan mülteci ölümlerinin sona ermesi için Avrupa Birliği'ni düzenli geçiş yollarını sağlamaya ve Türkiye gibi Avrupa dış sınırında bulunan üçüncü ülkelerle mültecilerin durdurulmasına yönelik anlaşmalardan vazgeçmeye çağırıyoruz."

Basın açıklamasına katılan Suriyeli mülteciler de Türkçe ve Arapça, 'Türkiye ve Suriye birdir' diye slogan attı. Açıklama ardından, grup yaklaşık 10 dakika sesizlik eymenin ardından dağıldı.


Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

 

Editör: Haber Merkezi