İz Gazete - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, İzmir Ticaret Odası'nın her yıl düzenlenen törenle verdiği 'İzmir Şehrine Katkı Ödülü'nün üçüncü kez Başbakan Binali Yıldırım’a verilmesini eleştirdi. 

Mustafa Balbay konuya dair yaptığı açıklamada özellikle İzmir’in hala hak ettiği konumda olmadığını belirtti. Balbay, açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Öncellikle bu ödülün adı hizmet değil teşvik ödülü olmalı. İzmir Ticaret Odası öyle anlaşılıyor ki Başbakan’ı bu projeleri bitirmeye özendirmek, şevk vermek için bu ödülü uygun görmüş. Ancak hükümetin İzmir’e katkılarına baktığımızda hala tamamlanmayı bekleyen birçok proje temelde bekliyor. Söz verilen birçok proje hayata bile geçmiş değil, örnek vermek gerekirse hükümetin 2011 yılında açıkladığı '35 İzmir 35 proje'den hayata geçen sadece Konak Tüneli. Tüm bunlar ortadayken hala kalkıp İzmir Ticaret Odası'nın Başbakan’a 3. kez bu ödülü veriyor olması ancak teşvik amaçlı olur.”

MİLLİ GELİRDEN HAK ETTİĞİ PAY İZMİR'E VERİLMELİ

Mustafa Balbay ayrıca hükümetin İzmir’i Türkiye’nin 2. büyük şehri yapmak gibi bir niyetinin olmadığını belirterek, "Öncelikle hükümet İzmir’e vermiş olduğu sözleri tutmalı. Bu zamana kadar açıkladığı projeleri hayata geçirmeli, İzmir’in milli gelirden hak ettiği payı İzmir’e vermeli. Bugün baktığımızda Ankara’da yılda kişi başına düşen kamu yatırımı 815, İzmir’de 315 TL. Bu bile hükümetin İzmir’e hak ettiği payı vermediğinin bir göstergesidir" diye konuştu.

Balbay, Başbakan Binali Yıldırım’a da bir çağrıda bulunarak, “Bunca ödülün karşılığını vermek için daha neyi bekliyorsunuz. Lütfen projeleri gerçek yatırıma dönüştürün" diye seslendi.

Editör: Haber Merkezi