DİSK'e bağlı sendikalara üye kadın emekçiler, "Kuralsız, güvencesiz, kiralık çalışmaya, ayrımcılığa her yerde hayır diyoruz" pankartı açarak sık sık, "Kadın, yaşam, özgürlük" , "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" , "Susma haykır başkanlığa hayır" , "Ayrımsız, kayıtsız taşerona kadro" sloganları attı. 

Basın açıklamasını okuyan Genel İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Emine Yılmaz, kadınlara yönelik yapılan hak ihlallerinin anayasal temellere kavuşturulmak istendiğini belirterek, "Emekçiler  ve özellikle kadın emekçiler bu oyuna gelmeyecektir. Bütün kadınların öncüsü ve temsilcisi olan kadın emekçilerin tavrı ezilen, dışlanan tüm kadınları cesaretlendirecektir. Kadınların bu sefer kendi esaretlerini pekiştiren karşı devrimci düzenlemelere yüksek sesle ve kuvvetli bir hayır demesi ilerideki 'hayır’lara vesile olacak' gelişmeleri açacak bir ilk adım olacaktır" dedi. Türkiye' de kadın emeğinin her geçen gün daha da görünmez ve değersiz hale getirildiğini de vurgulayan Yılmaz şunları söyledi, "Türkiye' de kadın emekçilerinin ne adı nede yeri vardır.Bugün gündemimize getirilen başkanlık rejimi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirecek kadın emeğini daha güvencesiz, esnek hale getirilmesinin önünü açacaktır. Dünyadaki tüm örnekler göstermektedir ki başkanlık rejimi eşitsizlikleri büyütmektedir. İşsizlik oranı % 20'lere ulaşmış iken kadın işsizlik oranı %28' i bulmuştur". 

Getirilen düzenlemelerle daha da koyulaşacak olan bu cinsiyetçi anlayışa hayır diyeceklerini de altını çizen Yılmaz, "Son zamanlarda çıkarılan yasalar esnek çalışma adı altında kadınlara kısmi ve düşük ücretli güvencesiz çalışmayı dayatmaktadır. Bu uygulamaları derinleştirerek devam edeceği açık olan ve kadın emeği ve kadın bedeni üzerindeki sömürüyü derinleştirecek olan yeni düzenlemelere hayır diyoruz.Kadını iş yerinde de ezen anlayışların daha da artacağı ortada. Kadına karşı yapılan saldırılara ve uygulanan mobinglere karşı kadının insan haklarını anlamayan  kadın haklarının bir numaralı karşıtı olan ve üstelik bütün yetkileri elinde toplamış olan muktedirden bir güvence gelemeyeceğini biliyoruz ve hayır diyoruz" dedi.

Kadınlar olarak savaşa, zulme, sömürüye, şiddete, gericiliğe karşı olduklarını da dile getiren Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu topraklar görecektir ki, kadınlar savaşları durduracak barışı ve yaşam hakkını kazanacaktır. Ve bu topraklar görecektir ki, kadınlar tek adam düzenini yenecek demokrasiyi kazanacaktır. Tüm dünya kadınlarının isyanına ses veriyoruz. 8 Mart'ta bu memleketi kadın mücadelesinin ilke ve değerleriyle, emeğin mücadelesinden aldığımız güç ve cüretle yeniden kuracağımızı ilan ediyoruz. Emeğimize, bedenimize ve kimliğimize sahip çıkıyor; eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele etmeye devam ediyoruz".  Açıklama atılan sloganlar ve halaylarla son buldu.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi