İzmir Üniversitesi Fizyoterapi Kulübü tarafından İzmir Üniversitesi Necdet Doğanata Sağlık Yerleşkesinde, 'Yaşlılık, Alzheimer ve Fizyoterapi' isimli bir panel düzenlendi. Günümüzde birçok insanın şikâyet ettiği unutkanlık ve Alzheimer konularına değinen Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin, Alzheimer'ın teşhisi zor bir hastalık olduğunu söyledi. Sanılanın aksine her unutkanlığın bunama belirtisi olmadığına da dikkati çeken Tekin, beyin işlevlerindeki yavaşlamaya bağlı olarak, belli ölçülerde unutkanlık olmasının ve karmaşık problemleri çözmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyulmasının doğal bir durum olduğuna vurgu yaptı.

Alzheimer hastalığından korunmak için alınabilecek önlemlerle ilgili çeşitli önerilerde bulunan ve Alzheimerlı hastaların tedavisi ile fonksiyonelliklerinin artırılmasında fizyoterapistlerin çok önemli roller üstlendiğini belirten Tekin, “Zihinsel olarak zorlayıcı ve ilginç aktivitelerle meşgul olun. Kademe kademe yeni bilgiler öğrenin. Beynin bilgi ve deneyimleri uzun süreli hafızaya kaydedebilmesi için yeterli bir uyku uyuyun. Stres, kişilerde dikkat, konsantrasyon ve hatırlamayı bozar, bu nedenle stresi azaltın. Fiziksel aktivitelerinizi sürdürün. Egzersiz yapın. Sosyal ilişkiler içerisinde olun. Araştırmalar geniş ve çeşitli sosyal ağ içerisinde olan kişilerin daha sağlıklı kaldığına işaret ediyor" dedi.

Tıp ve teknolojide yaşanan gelişmeler ve eğitim seviyesinin yükselmesine bağlı olarak yaşam süresinin uzamaya başladığını anlatan Ege Geriatri Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Türkiye'de yaşam süresinin uzadığını belirten Şahin, “Eskiden yaşlılık bir hastalık olarak görülüyordu fakat yaşlılık sadece doğal bir yaşam süreci, tek başına hastalık ya da ölüm sebebi değil. Altında mutlaka başka nedenler de olmalıö diye konuştu. Tüm dünyada 65 yaş üzerindeki kişilerin yaşlı olarak kabul edildiğini belirten ve günümüzde Türk toplumunun yüzde 8.2'sinin 65 yaş üzerinde olduğunu hatırlatan Sevnaz Şahin, TÜİK'in 2015 yılı verilerine göre İzmir nüfusunun da yüzde 10,1'inin yaşlı olduğunu söyleyerek, Şahin, “Avrupa nüfusu Türkiye'ye göre daha yaşlı olmasına rağmen biz de artık yaşlı bir toplumuz. Bu nedenle geleceğe bakışımızı, planlarımızı, meslek seçimimizi ve çalışma alanlarımızı buna göre belirlemeliyiz" dedi.

İzmir Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, yaşlı hastalarda iyileşme süreçlerinin gençlere göre daha uzun sürdüğüne, buna çeşitli faktörler ve kronik hastalıklar eklendiğindeyse, yaşlıların bakım ve tedavilerinin daha da zorlaştığına değindi.

Editör: Haber Merkezi