Kenan ÇETİN

Emek Partisi Gaziemir İlçe Örgütü tarafından gerçekleştirilen “15-16 Haziran Direnişi Işığında Türkiye Nereye Gidiyor?” konulu söyleşide, 15-16 Haziran Direnişi’nin 46. yılında ülkenin içinde bulunduğu durum, işçi ve emekçilerin karşılaştıkları sorunlar tartışılarak bugünün ihtiyacının birleşik ve örgütlü mücadele olduğu vurgulandı.

Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Eğitim Sen 5 Nolu Şube Sekreteri Mehmet Saydam’ın moderatörlüğünü yaptığı panele, DİSK Gıda İş Ege Bölge Şube Başkanı Gürsel Köse, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öznur Oğuz ve Avukat Nurdan Parlak katıldı.

“Kiralık İşçilik Yasası, Kıdem Tazminatı ve Taşeron Çalışma” ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Avukat Parlak, Kiralık İşçilik Yasası’nın, iş güvencesi, işsizlik maaşı, sağlık hakkı, meslek hastalıkları ve emeklilik hakkı yönünden işçilerin haklarını gasp ettiğini, taşeron çalışma sisteminden daha kötü bir sistem olduğunu vurguladı.

BİRLİKTELİĞE İHTİYACIMIZ VAR

DİSK-Gıda İş Ege Bölge Şube Başkanı Gürsel Köse, sendikal mücadelede ücret sendikacılığının geldiği noktanın ortada olduğunu ifade ederek, “Bugün işçiler haklarının gaspını önlemek için sendika, konfederasyon ayrımı yapmadan yeni bir güçle yeniden birleşmeleri gerekiyor” dedi. Ülkenin bir tarafında yıkım ve ölüm olduğunu ifade den Köse,  “İnsanlar baskısız, zulümsüz, kansız yaşamak istiyor” dedi.  Köse, “Nerede olduğun değil, nasıl mücadele ettiğin önemli. Sendikalar işçilerin malıdır, başkasının değil. Yeniden ayağa kalkmamız için, yeni 15-16 Haziran’lar yaratmamız bizim boynumuzun borcudur” dedi.

DİKTATÖRLÜĞE HAYIR

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öznur Oğuz da, AKP’nin içerde ve dışarıda savaş politikaları yürüttüğünü, bu politikalarını hayata geçirebilmek için işçilere, emekçilere, muhalif kesimlere yönelik saldırılarını her geçen gün arttırdığını ifade ederek, AKP ve Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerinden sonra parlamentoyu bekleme odasına aldığını dile getirdi. “Her türlü demokratik haklarımız basınç altında. 10 binin üzerinde kamu çalışanına sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturmalar açılıyor. Bilim insanları, barış isteyenler gözaltına alınıyor, işsiz bırakılıyorlar. Herkes koşulsuz şartsız tek adam diktatörlüğünü kabul etsin diye demokratik haklarımız askıya alınıyor” dedi.

Laiklik ilkesinin kaldırıldığı bir anayasa hazırlanmaya çalışıldığını, eğitimde bilim ve laikliğin olmadığını, cihatçı bir nesil yetiştirilmek istenerek çocukların geleceğinin tehlikede olduğunu belirten Oğuz, “İşçi ve emekçilerin örgütlenmesi engelleniyor, örgütlü olanların örgütlülükleri yok edilmek isteniyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Tayyip Erdoğan yönetimi yıkılamaz değildir. Bunun panzehiri güçlerimizi birleştirdiğimiz, birleşik ve örgütlü mücadeledir” dedi.

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNE ÇAĞRI

Soru cevap bölümüyle biten söyleşinin sonunda Eğitim Sen 5 Nolu Şube Sekreteri Mehmet Saydam, “Tüm emek, demokrasi ve halk güçlerinin acil olarak birleşik mücadelesini Gaziemir’de de yaratmalıyız. Ayrı ayrı yürütülen mücadelenin başarı sansı bugün ortadadır. O, bu demeden, birbirimizi ayrıştırmadan geleceğimiz için yan yana gelmeliyiz, umut birleşik ve örgütlü mücadelededir” dedi.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi