Halkların Köprüsü Derneği, İzmir'de bu yıl ikincisini düzenlediği Alan Kurdi (Aylan Bebek) Mülteci Çalıştayı'nda, birlikte yaşamı kurma, entegrasyon politikalarını ve vatandaşlık konularını ele aldı

Mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Halkların Köprüsü Derneği, geçen sene ilkini düzenlediği Alan Kurdi (Aylan bebek) Mülteci Çalıştayı'nın bu sene ikincisini yaptı. Tepekule Kongre Merkezi'nde gerçekleşen çalıştayın ana başlığı 'Birlikte Yaşam Kurmak ve Vatandaşlık' oldu. Prof. Dr. Cem Terzi'nin, 'Halkların Köprüsü Derneği Neden Mültecilik Statüsü ve İsteyene Vatandaşlık Hakkı Talep Ediyor' sunumuyla başlayan çalıştayda, 'Osmanlı'da ve Türkiye'de Göç Tarihi', 'Osmanlı ve Türkiye'de Devletin Nüfus ve İskan Politikaları', 'Türkiye'de Vatandaşlık Hukuku', 'Dünyada Birlikte Yaşam Örnekleri', 'Bir sınıf meselesi olarak göçmenler, mülteciler, sığınmacılar' ve 'Mültecilerle Birlikte Yaşam Kurarken Türkiye Toplumunun Kırılganlıkları' konuları ele alındı. Çalıştayda, Pakrat Estukyan, İrfan Aktan, Doğa Elçin Aydoğan, Serdar Tekin, Doğuş Şimşek, Melda Yaman, Kemal Vural Tarlan gibi akademisyenler, hukukçular ve gazeteciler sunumlar yaptı. Çalıştayın sonuç metni ise atölyelerde yapılacak tartışmaların sonrasında açıklanacak.

"VATANDAŞLIK HAKKI TANINMALI"

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Suriyeliler dahil tüm yabancılara öncelikle mülteci statüsü verilmesi ve isteyen herkese de vatandaşlık hakkı tanınması gerektiğini dile getirerek, "Çok iyi biliyoruz ki Suriyelilerin artık geri dönme olasılıkları yok, artık ‘misafir’ değiller. Dolayısıyla başta devletin olmak üzere bütün toplumun mültecilerle birlikte yaşamı yeniden kurmak üzere harekete geçmesi lazım. Biz de 2. Alan Kurdi Çalıştayı'nda çeşitli alt başlıklarda toplumsal entegrasyon konusunu inceleyeceğiz. Suriyelilerin bu ulusa giriş ve bu ulusla birlikte yaşam hakkını savunuyoruz. Artık bunun nasıl olacağını ve nasıl hayata geçirileceğine dair düşünmek ve çalışmak zamanı. İşte bu çalıştay bu çabanın bir parçası" dedi.

"YOL HARİTASI ÇIKARTACAĞIZ"

Vatandaşlığın sosyal entegrasyonun bir parçası olduğunu da ifade eden Terzi, şunları söyledi:

"Mülteci meselesinin çok ciddiye alınması gerekiyor, alınmadığı takdirde çok daha büyük sorunlarla karşılaşılacak. İşte bu yüzden bu çalıştay birlikte yaşamaya odaklanmak istiyor, artık bu ‘misafir’ söylemini bırakalım, gerçekle yüzleşelim ve biz nasıl yapacağız, nasıl kuracağız bu birlikte yaşamı bunu konuşalım istiyoruz. Ve bunun için mutlaka atılması gereken adımlar nelerdir, onları saptayacağız, bir yol haritası çıkartacağız. Anayasanın eşit vatandaşlık üzerinden yeniden kurgulanması gerekiyor."

Serdar Tekin ise, "Geçici koruma bir statü olarak ilan ediliyor ama bu bir statüsüzlük. Haklara sahip olma hakkının ne yadsındığı ne tanındığı bir arafta, kırılgan bölgede belirsiz bir süre belki hep kalma durumu. Bu bir hayat kuramamak demek. Kendi hayatı üstünde söz sahibi olamamak demek" dedi.

Editör: Haber Merkezi