Emine Uyar - İzmir’de belediyelerde çalışan taşeron işçiler, Anayasa değişikliğinin halkın ihtiyacı olmadığını, Cumhurbaşkanı ve AKP’nin kendilerini korumak için hazırladığını söyledi. Değişikliklerin içeriğinin halka anlatılmadığına da dikkat çeken işçiler, Sağlık Bakanı’nın, oyunu açık kullanmasına itiraz eden vekile söylediği “Sana ne lan” yaklaşımının kabul edilemeyeceğini dile getirerek, “Bir bakan yasaları bu şekilde ihlal ediyorsa halktan uymasını nasıl bekler?” diye sordu. İşçiler, Anayasa değişikliği paketine karşı görüşlerin alanlarda ifade edilmesi gerektiğini belirtti.

‘ÇİĞNEYECEKSENİZ NİYE YASA YAPIYORSUNUZ?’

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Park Bahçeler İşyeri Temsilcisi Zeki Kaya, değişikliklerin içeriğini bilmediklerini ifade ederek, “Kendi kafalarına göre bir yönetim sistemi belirliyorlar. Halk öğrenmesin diye basını susturuyorlar. Sağlık Bakanı, ‘Yasayı çiğneyebilirim’ diyor. O zaman niye yasa yapıyorsunuz? Sanki iktidarda değil de muhalefetteler” dedi.

Halk iradesinin de hiçe sayıldığını belirten Kaya, “Sonuçta ben AKP’ye oy vermemiş olabilirim. ‘Biz sizi tanımıyoruz’ tarzındaki tavırları, diğer partileri tanımamaları onlara oy verenlere yani bizlere saygısızlık. 7 Haziran seçimlerinden önce başkanlık sisteminin önünü kesmek için HDP’yi destekleyenlere, ‘AKP ile anlaştı’ diyenler bugün bakıyoruz ki AKP ile anlaşmışlar. Vatan haini kimmiş o zaman?” diye sordu.

‘HİÇ KİMSE MUTLU DEĞİL’

Bayraklı Belediyesi taşeron şirketinde çalışan Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube Üyesi Volkan Toktaş da söz konusu değişikliklerin Türkiye’yi daha da kötü bir hale sokacağını belirtti.

Toktaş “Her şey bir kişiye bağlı olacak. Bütün yetkiler tek kişinin elinde olacak ve bundan dolayı halkın zor durumda kalacağını düşünüyorum. Bu değişiklerin işçilere katkısı olmayacak, aksine kötü şekilde yansıyacak. Hak ve özgürlüklerimiz daha da kısıtlanacak” dedi. Meclisteki görüşmeleri takip etmeye çalıştığını ve yaşananları “çok rezil” bulduğunu ifade eden Toktaş, şunları söyledi: “Başkanlık sisteminin bize yararlı bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. İşçi arkadaşlarımızla ve mahallemizdeki insanlarla da görüşüyoruz hiç kimse bu durumdan mutlu değil.”

‘BAŞKANLIK SİSTEMİNE HER ŞEKİLDE KARŞIYIM’

Hasan Alamur da Bayraklı Belediyesi taşeron işçisi ve Genel-İş 6 No’lu Şube’de örgütlü: “Anayasa değişiklik paketini, tek başlarına çıktıkları ve bir de MHP’nin desteğini alarak kendilerini kurtarma yolunda bir adım olarak değerlendiriyorum. Paketin geçmemesini diliyoruz. Başkanlık sistemine her şekilde karşıyım. Ben bir vatandaş olarak, bir taşeron işçisi olarak istemiyorum. Bize getirdikleri yasalara bakın, kendilerine çıkardıkları yasalara bakın. Hak hukuktan bahsedenler her türlü hakkımızı gasbedip ondan sonra kendilerini kurtarmak için anayasa değişikliği yapıyor. Ama insanlarımız kandırılıyor. Benim çalıştığım yerde herkesin söylediklerimin aynısını hatta daha fazlasını söyleyeceğini biliyorum.”

‘HERKES GÖRÜŞÜNÜ İFADE ETMELİ’

Genel-İş 7 No’lu Şube Üyesi Bornova Belediyesi taşeron işçisi Uğur Nazlıoğlu da, şu anda Mecliste görüşülen maddelerin halkın gündemi ve ihtiyacı olmadığını dile getirdi. Nazlıoğlu “Mecliste yaşananlar sokakta halktan, işçilerden ve onların gündeminden bağımsız işliyor. Bu gündemin Cumhurbaşkanının şahsi gündemi olduğunu düşünüyoruz. Onun dışında ne getiriyor diye baktığımızda yine Cumhurbaşkanı ve AKP’nin kendini garanti etmeye çalışması üzerine bir planın yürüdüğünü görüyoruz. Türkiye’deki demokrasinin birçok eksikliğinin olduğunu biliyoruz. Bunu daha da geriletmeye çalışıyorlar. Daha demokratik bir anayasa ihtiyacı varken tam aksi dayatılıyor. Türkiye tek adamlığa götürülüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Örgütlü kesimler paketin geçmemesi için elinden geleni yapmalı, herkes görüşünü alanlarda ifade etmeli” diye konuştu.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi