16 Nisan’da gerçekleşecek Halk oylamasına sayılı günler kala CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Konyalılar Federasyonunda hemşerilerine seslendi, İzmir Sancak Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği'nde kadınlara hitap etti.

Sındır, “Kaybedecek 1 saniyemiz bile yok. Geleceğimiz için hayır çıkmak zorunda. 16 Nisan’dan sonra başta kadınlarımız ve gençlerimiz olmak üzere aydınlık bir Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Kadim topraklarımızın, hikmetli insanları 16 Nisan’da egemenliğin milletten alınıp, saraya verilmesine geçit vermeyecek” dedi.

Anayasa değişiklik teklifi ile 18 maddenin değil Anayasa’nın yarısının değiştirildiğini söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “Anayasa değişikliği teklifindeki maddelerin 16. ve 17. Maddelerine bakarsanız, 60, 70 tane madde sayılıyor. Bu maddeler yürürlükten kaldırılmıştır, değişmiştir deniyor. Fakat sandıkta ya evet diyeceğiz ya hayır diyeceğiz. Biz istemez miyiz yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ifadesi Anayasa’ya girsin. Ama diğer maddelere bakıyorsunuz bu kavramlarla hiç alakası yok. Önümüze gelen referandumda Anayasa’nın yarısından fazlası değiştiriliyor. Kadim topraklarımızın, hikmetli insanları 16 Nisan’da egemenliğin milletten alınıp, saraya verilmesine geçit vermeyecek ” dedi.

Konuşmasına ‘freni olmayan bir arabayla yola çıkar mısınız?’ sorusuyla devam eden Genel Sekreter Sındır, “denetleme mekanizması olmayan, yetkilerle donatılmış bir kişi ülkeyi nasıl bir felakete götürebilir düşünün. 400’ün üzerinde Milletvekili oylarsa ve evet derse bu bir kişi yüce divana gidecek. Fakat Meclis’te de bu bir kişinin partisi çoğunlukta böyle bir kararın çıkması mümkün mü? Diyelim ki oldu 400’ün üzerinde Milletvekili bu bir kişiyi yaptığı bir yanlış yüzünden yüce divana sevk etti. Yüce divan dediğimiz Anayasa Mahkemesi. Peki Anayasa Mahkemesinin üyelerini kim atıyor. O bir kişi atıyor, o tayin ediyor. Orada bu bir kişi yargılanacak. Hadi canım sende. Bir partinin Genel Başkanı Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12’sini tayin ederse orada yargı bağımsızlığından söz edilebilir mi? Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinin 12’sini belirlemişsin, diğer 3’ünü de senin partin belirlemiş. Yüce divanda 15 üyenin 15’i de senin istediğin üyeler. Adil bir yargılama olabilir mi?” dedi.

16 Nisan’da sandıktan hayır çıkacağını belirterek sözlerini sonlandıran Sındır, “Halkımız, milletimiz Anayasa değişikliğinin ne olduğunu anlattıkça, öğrendikçe bu cumhuriyete, cumhuriyetin temel değerlerine ve ilkelerine, demokrasiye, laikliğe, sosyal hukuk devletine sahip çıkacak. 16 Nisan’da da sandıktan hayır çıkacak ben buna yürekten inanıyorum. Fakat rehavete kapılmadan çalışmaya devam etmeliyiz. Çünkü kaybedecek 1 saniyemiz bile yok. Geleceğimiz için hayır çıkmak zorunda. Evet oyu verenin de yurttaşımız olduğunu, kardeşimiz olduğunu onun da öyle bir hakkı olduğunu, bizim gibi hayır verenin de aynı şekilde yurttaşlık hakkını kullandığını unutmayacağız. Karar milletimizin. Biz istiyoruz ki 16 Nisan sonrası milletimizi ayrıştıracak, kutuplaştıracak bir süreç yaşanmasın; etnik ve inanç kimliğinde bizi birbirimizden uzaklaştıracak bir durum ortaya çıkmasın” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi