NEVRA UÇKAÇ- İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülügünde, Ege Açık Deniz Yat Kulübü ve bir holdingin katkılarıyla düzenlenecek İzmir Körfez Festivali bu yıl 27-29 Eylül tarihleri arasında deniz tutkunlarını buluşturacak.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu yıl 3'üncüsü yapılacak İzmir Körfez Festivali'nin kentin denizle bağını güçlendiren bir etkinlik olacağına dikkat çekerek festivale katılımın her yıl arttığını söyledi. Kentin yeni vizyonunu belirlerken İzmir'in denizle bağını unutmadıklarını ifade eden Soyer, "Ben İzmir'i tarif ederken onun bir yürek olduğunu anlatıyorum. Kalp nasıl kan pompalarsa İzmir de doğudan, Anadolu'nun damarlarından aldığını batıya pompalar, batıdan Akdeniz'den gelenleri ise doğuya aktarır. İzmir bir liman kenti olarak batının en doğusu, doğunun da en batısıdır. Tüm çalışmalar İzmir'in doğal bir liman olma karakterine yaslanacak. Bu yıl 27- 29 Eylül'de düzenlenecek festival İzmir'in denizle bağını güçlendiren bir etkinlik olacak" diye konuştu. Festivalin sadece İzmirlilerin hoş vakit geçirdiği bir etkinlik olmayacağının altını çizen Soyer, İzmir'i festivaller şehri yaparak bu sayede kültür, sanat ve sporda bir dünya markası haline getirmeye katkı sağlayacağını söyledi. Hem Türkiyede hem uluslararası arenada İzmir'in yerini pekiştiren, şehri ilgi odağı yapan festivallerin artacağını anlatan Soyer şöyle devam etti:
"Körfez festivaline katılan yarışmacı ve sporcu sayısı her yıl artıyor. Artık yelkenlerimizi daha kuvvetli rüzgarlarla doldurabiliriz. Bu festivallerin kentin gelişimine büyük katkı sağladığını biliyoruz. Ama şehrin değerini arttıran insanlardır. Özellikle yöneticiler olarak insanların mutlu değilse birşeylerin eksik olduğunu bilmeliyiz. Yaşadığı şehri seven insanların daha çok üreteceğini biliyoruz. Bu festivallerin hem sayısını hem kapsamını arttıracağız."

'BU HİKAYEYİ BÜYÜTMEYE KARARLIYIZ'

İzmir'deki tüm kulüp temsilcileriyle bir araya gelerek İzmir'in arka mahallelerinde yaşayan çocukları bünyelerine almalarını önerdiklerini belirten Başkan Tunç Soyer, bütün çocukların aynı nimetlerden faydalanmasının önünü açacaklarını anlattı. Soyer, "Eminim aralarından çok yeteneklileri çıkacak. Onların denizle ve sporla buluşmalarının önünü açacağız. Denizden esen imbatı hissetmek olağanüstü birşey. Zenginliğimiz çok. Şu meltem muhteşem. Bunu hayatımızı iyileştiren birşey olarak kullanabiliriz. Dünyanın her yerine bunu anlatabiliriz. Çünkü bu nadir karşılaşılabilecek bir zenginlik. Bu hikayeyi büyütmeye kararlıyız" dedi.

'HAYALİM, KÖRFEZLE İÇ İÇE YAŞAMAK'

Toplantıda konuşan, festivale katkı veren holdingin yönetim kurulu başkan yardımcısı Bernard Arkas da, gelecekte görmek istedikleri İzmir'i birkaç günlüğüne de olsa yaşayabileceklerini söyleyerek, "Bu festival sayesinde yelkenleri, denizde spor yapanları göreceğiz. Benim jenerasyonum körfezi yaşayamadı. Hayalim benim çocuklarımın Avrupa'daki gibi körfezle iç içe yaşamalarını sağlamak. Kordon'da yürüyen birisinin kafasını kaldırdığında yelkenlileri görmesinin mümkün olduğunu hatırlatmak için bu yarış çok önemli. İnşallah bu yarışlar daha sık olur" diye konuştu. Arkas, festivali uluslararası hale getirmenin de mümkün olduğunu dile getirerek kentin bir marinaya kavuşması halinde yabancı teknelerin de festivale davet edilebileceğini vurguladı.

KATILIMCI TEKNE SAYISINDA ARTIŞ

Ege Açık Deniz Yat Kulübü Başkanı Akif Sezer ise Ege Açık Deniz Yat Kulübü'nün 2000 yılında kurulduğunu söyleyerek geçmişte İzmir Körfezi'nde bazı yarışlar düzenlediklerini ifade etti. Bu yarışların kurumsal destek göremedikleri için devamlılık arz etmediğini anlatan Sezer, "Körfezi bu günlere getirmek için ellerinden geleni yaptılar. Bizim amacımız İzmir'de her zaman yelken yapılabilir olmasını sağlamak. Biz kulüp olarak bu sporun herkese yaygınlaşmasını ve sahiplenilmesini istiyoruz" dedi. Üniversite öğrencilerine yelkenli yatçılık dersi aldırdıklarını anlatan Sezer, bu yıl İzmir'deki bütün üniversitelerin katılımıyla oluşturulan takımların bu yarışlara katılacağını ifade etti. İzmir Körfez Festivali'ne ilk yıl 43 teknenin katıldığını belirten Sezer, şunları söyledi:

"Geçen yıl 50 tekne kayıt oldu. Ancak yerin kısıtlı olması nedeniyle daha fazla alamadık. Çünkü tekneleri bağlayacak alan sınırlıydı. Bu yıl kayıtları dün açtık. Anında 25 tekne kayıt oldu. İnsanlar burada olmayı özlüyor. Etkinliklerin sayısı artınca Gültepe'deki çocuklar buranın ulaşılabilir olduğunu görecekler."

DHA

Editör: Haber Merkezi