Dihaber'den Sakıp Yaşar'ın haberine göre geçtiğimiz salı günü havale geçiren Nouf bebek ailesi tarafından Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastane ailenin “Geçici Koruma Kimliği” olmadığı için Nouf bebeği muayene etmedi. Muayene için ailenin İzmir’e giderek “Geçici Koruma Kimliği” almasını istedi. Ancak ailenin yol parası olmadığı için bebeklerini alarak eve geri döndü. 

Annesi hastalığı devam eden Nouf bebeğin önceki gecesi nefes almadığını fark etti. Aile bebeği tekrar hastaneye götürdü ancak bebek bu kez yaşamını yitirmişti. Hastane de otopsisi yapılan bebek dün sabah bir yetişkine göre yapılmış tabutla hastaneden çıkarılarak toprağa verildi. Defin sonrası acısını yaşamadan eşi ile birlikte tekrar çalıştığı tarlaya giden baba Abdulkerim Eltuş, doktorların bebeğin ölüm nedenini “yeterli beslenememekten kaynaklı nefes darlığı” olarak gösterdiğini kaydetti. 

‘BESLENEMİYORUZ'’

Baba Eltuş, eşinin hamile olduğunda hala tarlada çalıştığını ve ekonomik durumları kötü olduğu için eşinin sağlıklı beslenemediğini ifade etti. Eltuş, annesinin bu durumdan dolayı bebeğin kalp yetmezliği ile dünyaya geldiğini ve soğuk ısınamadıkları içinde kronik bronşit hastalığına yakalandığını belirtti. 

GÜNLÜK 20 LİRAYA ÇALIŞIYORLAR

Eltuş Ailesi, Suriye’nin İdlip kentinden 3 yıl önce hayatta kalabilmek için Türkiye’ye göç etmek zorunda kalıyor. Aile yine kendileri gibi mülteci olan 52 kişiyle beraber yıkık bir evde yaşıyor. Yaşadıkları yıkık evde su, elektik ve alt yapı tesisatı yok. Barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri gibi temel insani haklarından tamamen mahrum olan mülteciler kışın soğuğundan korunmak için etraftan topladıkları odun ve ağaç dallarını yakarak ısınıyor. Bahçede yaktıkları odun ateşinde yemek yapan mülteciler yemek yaptıkları yer ile uyudukları oda ve tuvaletleri içi içe bulunuyor. Yarısından fazlası 16 yaşının altında olan bu mültecilerin yetişkinleri ise tarlalarda günlük 20 liraya ırgatlık yapıyor.

ÖNLEM ALINMIYOR

Torbalı’da resmi kayıtlara göre 15 bin, İzmir genelinde ise 200 binin üzerinde mülteci olduğunu belirten Halkların Köprüsü Derneği Torbalı Sorumlusu Mehmet Kaçmaz, ilçede bulunan mültecilerden yalnız 5 binine “Geçici Koruma Kimliği” verildiğini aktardı. İlçede yaşamına devam eden mültecilerin büyük bir çoğunluğunun Nouf bebekle aynı şartlarda yaşadığının altını çizen Kaçmaz, "Devlet önlem almamaya devam ettiği sürece bebek ölümleri son bulmayacak. Yetkilerin derhal müdahale etmeli. Tüm mültecilere geçici koruma belgesi vermeli" dedi.

'TÜRKİYE AB'DEN YARDIM BEKLİYOR'

Nouf bebeğin ölümünün bir insanlık ayıbı olduğunu söyleyen Kaçmaz, "Tarif edilemez utanç ise 3 aylık bir bebeğin açlıktan ölmesidir" dedi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden mültecilerin ihtiyaçlarını gidermek için 3 milyar Euro aldığını hatırlatan Kaçmaz, "Hiçbir devlet kurumu mültecilere kesinlikle yardım etmiyor. Mültecilerin temel hakları olan barınma, gıda ve sağlık hakları kesinlikle sağlanmıyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi