Ege Denizi'nde devam eden mülteci ölümlerine karşılık Avrupa Birliği'nin daha da güvenlik önlemlerini artırması, Avrupa'ya varan mülteciler için gerekli asgari yaşam standartlarının sağlanmaması aksine geri göndermelerin gündemde olmasına karşı mülteci hakları savunucuları harekete geçiyor.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen ve İspanya ve Portekiz ülkelerinden başlayan 'European March for the Refugees Rights' (Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü) Hareketi kısa sürede Avrupa'ya yayıldı. 20 Avrupa ülkesi'nden 100'den fazla şehirde mülteci hakları savunucuları bu hareketi sahiplendi. Hareket, Amerika, Kanada ve İsrail ülkelerinde de yankı buldu. 'European March for the Refugees Rights' Hareketi ilk olarak 27 Şubat'ta eş zamanlı sokak eylemleri yapacak. Eylemlerin temel sloganı ise #safepassagenow (güvenli geçiş şimdi).

Eylemler, Türkiye'de de şimdililk 3 şehirde yapılacak. İzmir ve Bodrum'da sokağa çıkalacak ve Ankara'da da forum yapılacak. Bodrum'daki 'eylemi, Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği 13:00'de Bodrum Meydanı'nda düzenleyecek. İzmir'deki eylemi ise mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan kurumlar eylemli ortak düzenliyor. Eylem 18:00'de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde olacak.

BU SENE 324 MÜLTECİ EGE'DE ÖLDÜ

Eylemi düzenleyen kurumlardan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi'nin yazılı açıklaması da şöyle: “Ege Denizi'nde devam eden insanlık krizini görmezden gelen devletler sınırları açarak güvenli geçişi sağlamak yerine, mültecilerin gelmemesi için sınır güvenliğine milyarlarca avro harcıyorlar. Her defasında hukuk havarisi kesilen Avrupa söz konusu mülteciler olduğunda insan haklarını ayaklar altına aldı. Son olarak Almanya Devlet Başkanı Merkel ile Davutoğlu arasında yapılan görüşmeler sonrasında varılan 10 maddelik mutabakat maddesinin neredeyse tamamı askeri ve polisiye önlemler içeriyor. Ege Denizi'ne NATO Gemilerini çağıran Avrupa Birliği, Frontex ekipleri ile birlikte mültecilere savaş açma hazırlığında. Öte yandan Avrupa'nın tamamen sınırları kapatacağının farkında olan mülteciler kış aylarında 'umut yolculuğu' için yola düştü. Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre sadece 2016 yılında 80'binden fazla mülteci Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçti. Hava şartlarının kötü olması da ölüm oranlarını artırdı. 2015'in Ocak ve Şubat aylarında sadece 9 mülteci Ege Denizi'nde yaşamını yitirirken bu rakam bu sene şimdiden 324'e ulaştı. Bütün Akdeniz'de 2016 yılında gerçekleşen mülteci ölümü sayısı ise 413. Uzmanlara göre ise önümüzdeki bahar ve yaz aylarında bir milyona yakın mülteci daha yollara düşecek. Yeni göç akını başlamadan ve Akdeniz'de yeni mülteci ölümleri yaşanmadan önce Avrupa Birliği bir an önce sınırları açmalı ve güvenli geçişi sağlamalıdır. Alınacak olağanüstü önlemler geçişleri engelleyemeceği gibi sadece ölümleri artırmaya devam edecektir. Türkiye'nin 3 milyon mültyeciye insanca yaşam imkanı sunması imkansizdir. Hiçbir ülke boyle bir sayi ile tek başına başedemez. Kaldı ki Türkiye'de bu insanların resmi mülteci statüleri bile yok. Ortadogu'daki savaş ve çatışmalar sürdükçe göç sürecektir. Mülteci krizini durdurmanin tek yolu bu savaş ve çatışmaları durdurmaktır.Öte yandan Türkiye sınırında da on binlerce mülteci sınırı geçmek için bekliyor. Avrupa Birliği'ne yaptğımız çağrıyı Türkiye için de yineliyoruz. Türkiye de bir an önce sınırları açmalıdır. Bütün devletler herhangi bir gerekçe sunmaksızın mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır. Yaşanan insanlık krizine sessiz kalmamak biz insan haklarını savunucuları açısından görev ve sorumluluktur. Bütün İzmirlileri Cumartesi günü yapacağımız eyleme, mülteci ölümlerine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi