Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, ekonomik dalgalanmalar, döviz mevduatındaki düzenleme ve pandemi dolayısıyla 2022 yılında gayrimenkule olan talebin artacağını söyledi. Güleroğlu, özellikle ikinci el konutlar, yazlık, arsa, arazi ve tarla konusunda hareketlilik yaşanacağını ifade etti.

‘EN GÜVENLİ LİMAN’

2022 yılının gayrimenkul sektörü açısından hareketli bir yıl olacağını belirten İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, özellikle ikinci el konut, yazlık, arsa, arazi ve tarla konusunda hareketlilik yaşanacağını ifade etti. Güleroğlu, “Pandeminin halen sürmesi ve dünya genelinde vaka sayılarında artış yaşanması insanları doğa ortamı olan yerlere daha çok yöneltecektir. Dolayısıyla tarla, arsa ve araziye olan talep artacak. Öte yandan ekonomide ciddi dalgalanmalar var, döviz almak artık belli şartlara bağlandı. Dövizin 18 liraya çıktığı süreçte herkes batmadı, bu sistemi takip eden ve buradan kar elde eden bir yatırımcı kitlesi var. Onlar da gayrimenkule dönüyor. Geçmişte yaşadığımız ekonomik krizlerde de olduğu gibi biri alıyor, biri satıyor ve ortada muhakkak bir kar oluşuyor. Bu kar da gayrimenkule dönüyor. Şu an en güvenli liman bu… Vatandaş elindeki parasını gayrimenkulde değerlendiriyor. Konut kredi faiz oranlarında da hükümet tarafından bir atraksiyon yapılırsa hem dövizin ateşinin düşmesi sağlanır hem de piyasaya canlı para akışı olur. Çünkü biri gayrimenkul alıyorsa diğeri da para alıyor. Önceki krizlerde de para el değiştirdi, mülkler el değiştirdi. Sonuç olarak bir sirkülasyon bekliyorum. Özellikle, hükümetin konut faiz oranlarında bir atraksiyon yapmasını bekliyorum” açıklamalarında bulundu.

‘KİMSE RİSK İSTEMİYOR’

Vatandaşların döviz yerine gayrimenkule yöneleceğini dile getiren Güleroğlu, “Dövizi doğru değerlendiriyorsanız, sıkı takip ediyorsunuz, anında satıp alma imkanınız varsa sıkıntı yok ama şu an çoğu vatandaşın dövizi çok yakından takip etmesi ve anında satabilmesi için ciddi aşamalardan geçmesi gerekiyor. Geçen yıl 1 milyona sattığımız ev şu an 2 milyon oldu. Geçen sene 1 milyonluk aldığınızda döviz aldığınızda tabi ki 18 liraya çıktığında ciddi bir artış oldu ama şu an dövizin geldiği nokta belli. Kimse bu riske girmek istemiyor. Zaten döviz artınca evin, arsanın değeri de artıyor. Yeni yıla 1-2 ay kala ve yeni yıla girdikten hemen sonra bile önemli ölçüde konut satışları olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi