Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İzmir Halk Sağlığı Meclisi, 2021 yılı bütçesinde sağlığa ayrılan paya yaptıkları açıklama ile tepkilerini gösterdi. Konak Kemeraltı girişinde yapılan açıklama sırasında Meclis üyesi sağlık çalışanları "Sağlık haktır, güvenceli yaşam", "Salgın Koşullarında temel haklarımız ücretsiz olsun" ve "Kovid-19 meslek hastalığına sayılsın" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. 

Sağlık Meclisi adına açıklamada bulunan Arzu Sert, salgının başladığı günden bugüne 300'den fazla  sağlık emekçisini yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Sağlık emekçilerinin insani olmayan koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyen Sert, 2021 yılı için ayrılan sağlık bütçesi için “tam anlamıyla utanç tablosu” dedi. Sert, "‘Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler. Bütün bunları sırf ekonominin çarkları dönsün, zengin bir azınlık servetini büyütmeye devam etsin diye yapıyorlar. Büyük bir kesimin canı ve sağlığı küçük bir azınlığın çıkarı için feda ediliyor. Dolayısıyla salgın altında kapitalizmin çarkları döndürülmeye devam ediyor" diye konuştu.

TAM KAPANMA ŞART!

Salgınla etkili bir mücadele için Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) 28 günlük tam kapanma çağrısının derhal uygulanması gerektiğini söyleyen Sert, şunları ekledi: “Bu kapanmada acil ve zorunlu işler dışarıda bırakılmalıdır. Herkese gelir güvencesini içine alacak bir dizi ekonomik önlem paketi hazırlanmalıdır. Ücretsiz izin uygulamasının yasaklandığı, ücretli izne herkesin erişebileceği düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet gibi hizmetlerin giderleri ücretsiz olmalıdır. Aşıya erişim konusundaki tüm şüpheler giderilmelidir."

'YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ'

Salgın ve derinleştirdiği ekonomik krizin, toplumun büyük bir kesimin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını ifade eden Sert, "Çocuklardan gençlere, orta yaştan yaşlılara kadar toplumun tüm kesimleri bu olumsuz koşullardan  fazlasıyla etkileniyor. Bütçe vardır. Özel otoyollara, köprülere, kamu özel işbirliği ile yaptırdığınız projelere akıttığınız milyarlarca TL’nin var da, halkın sağlığı için mi bütçe yok? Bir avuç ayrıcalıklı kesimin servetlerine servet katmak için kullandığınız kaynakları halkın çıkarları için uygulayın. Servet sahibi zenginlere servet vergisi getirin. İzmir Halk Sağlığı Meclisi olarak tüm sağlık çalışanları adına artık yeter yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" diye seslendi.  MA

Editör: Haber Merkezi