YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Seferihisar’da temiz suyu ve doğası ile tatilcilerin gözde mekanlarından biri olan Ekmeksiz Plajı, iki bakanlığı karşı karşıya getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ait Ekmeksiz plajı ile tabiat parkı, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından arkeolojik sit alanı olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Bunun üzerine İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, karara itiraz ederek dava açtı ancak davayı kaybetti. Bir firma tarafından işletilen plaj, tahliye edildikten sonra atıl kaldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü de plaj ile parkın yeniden açılması için 'Gelişme Planı' hazırlayarak kurula sundu. Betonarme olmayan yapıların kurularak alanın yeniden açılmasını öngören proje, kabul edilmedi. Kurul, milli parkların alandan tamamen çıkmasını istedi. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü plajı ve parkı kapattı. Plajın kapatılmasına rağmen tatilciler koya girmeyi sürdürdü. Müdürlük de can ve mal güvenliği gerekçesiyle, giriş ve çıkışları engellemek için alanın çevresini tel örgülerle kapattı.

‘GİRİŞ YASAK’

 Plaja giden yol da demir bariyerlerin yanı sıra kum dökülerek kapatıldı. Kapının üzerine de 'Giriş yasaktır. Bu alan Milli Parklar Kanunu'na tabi korunan alan olup, izinsiz girişlerde yasal işlem uygulanacaktır' yazılı uyarı levhaları asıldı. Tüm bu önlemlere rağmen, tatilcilerin plaja girmek için tel örgüleri kestikleri ve girişi için alternatif bir kapı açtıkları görüldü. Öte yandan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, plajın ve parkın açılması için hazırladığı projeyi genel müdürlüğe gönderdi. Gelişme Planı'nın kabul edilmesi halinde, bölgenin yeniden açılması sağlanacak.

‘YETKİ İSTİYORUZ’

Seferihisar Belediyesi’nden edindiğimiz bilgiye göre ise alanın vatandaş kullanımına açılması için, belediye tahsis başvurusu yaptı. Yapılan açıklamada, “Çöplerin toplanması, giriş-çıkış kapılarının kontrolü, duşların organize edilebilmesi için tahsis talebinde bulunduk. Ancak henüz yanıt gelmedi. Alanın tabiat parkı olarak hizmet vermesi en doğrusu.  Ancak bu alanda yapılaşmaya izin verilmemeli, kazı çalışmaları yapılmamalı, yangın riskleri yaratacak faaliyetler gerçekleşmemeli. Belediye tahsisine geçerse hizmet verilecek noktaya gelir. Şuan atıl bir alan olduğu için gerekli bakım da yapılamıyor. Denetim mekanizması da çalışmıyor. Bakanlık kullanım iznini bize verirse Ekmeksiz’i vatandaşla buluşturacağız ya da bakanlık bu işi kendisi yapsın. ” denildi

Editör: Haber Merkezi