İz Gazete/ Öğrenci Sendikası ve Genç İşsizler Platformu’nun ortak çalışmasıyla 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle bir rapor hazırlandı. “Gençlik Bayramında Gençliğin Durumu” başlıklı raporda diplomalı işsizliğe, çalışırken okumak zorunda kalan öğrencilere ve gençliğin diğer sorunlarına dikkat çekildi.

GENÇLER UMUTSUZ

''Hayallerimizle gerçeklerimiz arasındaki mesafe gittikçe artıyor: En güzel yıllarımız, geleceğimiz için duyduğumuz derin endişe içerisinde geçiyor’’ ifadelerinin yer aldığı raporda, gelecekten umudunu yitiren, işsizlik ile kötü koşullarda çalışmak arasında sıkışıp kalan milyonlarca gencin akıbetinin, Türkiye’nin en acil sorunlarının başında geldiği vurgulandı.

Son yıllarda genç işsizlikte genel bir artışın gözlemlendiği belirtilen raporda ekonomik krizin de etkisiyle iş aramaktan vazgeçtiği için artık ekonomik olarak “işsiz” değil “iş gücü dışı” sayılan genç sayısında rekor artış yaşandı.

DAHA DA ARTACAK

2020 yılı genç istihdam sayısının, 3 milyon 447 bin ile 2014 yılı seviyelerinin gerisine düştüğü belirtilen 10 sayfalık raporda söz konusu rakamın önümüzdeki süreçte daha da artacağı öngörülüyor.

Özel üniversitelerin teşvik edilmesi ve kontenjanların artırılması sonucunda üniversitelerde okuyanların sayısının 7 milyon 740 bini aştığına dikkat çekilen raporda, 2020 yaz döneminde 500 binin üzerinde gencin mezun olup iş aramaya başlayacağı öngörüsünde bulunuldu.

PAHALILIK ZORLUYOR

1 milyon 156 bin gencin okurken çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekilen raporda, bunun birinci sebebinin, ailelerin artan hayat pahalılığının etkisiyle öğrenim ücretlerini, ulaşım, yeme-içme ve konaklama gibi ek masrafları karşılayamaması olduğu belirtiliyor. Raporda görüşlerine yer verilen 21 yaşındaki Hukuk Bölümü öğrencisi Ahmet Furkan Altındiş, "Giderlerimizi karşılayabilmek ve okulumuza devam edebilmek için çalışmak zorunda kalıyoruz. Yaptığımız işler kafe-restoran tarzı işletmelerde garsonluk veya bölümümüzle alakası olmayan günübirlik sigortasız işler. İhtiyaçlarımızdan kaynaklı seçme şansımızın olmadığı bir işte çalışırken gerekli motivasyonu sağlayamıyoruz" dedi.

‘LİYAKAT TAHRİP EDİLDİ’

Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunu Selda Salman ise, “Geçen sene mezun oldum ve mezun olur olmaz KPSS'ye girdim. KPSS'ye temmuzda giriyorsunuz ama şubat atamalarıyla birlikte her şeyin netleşmesi mart ayını buluyor. Arada geçen dokuz aylık bir süreçte de mezun olan işsiz öğretmenlerin ne yaptığını kimse sormuyor. Atanamadığımız süreçte genelde ücretli öğretmen olarak hiçbir sosyal güvencemiz olmadan, uzun saatler boyunca çok komik ücretlere çalışarak hayatımıza devam etmeye çalışıyoruz. Mülakatta başımıza nelerin geleceğini, ne gibi sorularla karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Belki de sorularla hiç karşılaşmadan bile atanan öğretmenlere şahit oluyoruz” diyerek kamuda liyakat esası büyük ölçüde tahrip edildiğine dikkat çekti.

GENÇ İŞSİZ ARTIYOR

Genç işsizlerin sayılarındaki artışın genel işsizlik süresini uzattığı da vurgulanan raporda, bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-24 yaş arası genç sayısının son 2 yılda 74 binden 183 bine çıktığı belirtildi.

Kadın akademisyenlerin durumlarının da ele alındığı raporda, “En az 2 yıllık üniversite eğitimini tamamlayan kadınların sayısı erkeklerden daha fazla olsa da eğitim durumundan bağımsız olarak erkekler daha çok istihdam edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi