GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE- İzmir’in Karaburun ilçesinde 14 yıldır aralıksız gerçekleştirilen Karaburun Bilim Kongresi,  bu yıl ekonomik kriz nedeniyle  ‘Sınıf mücadelesi, krizler ve çıkışlar’ teması ile yapılacak. Üniversitelilerin, işçilerin, kadınların, işsizlerin, siyasetçilerin ve ihraç edilen barış akademisyenleri ve öğretmenlerin konuşmacı olarak yer alacağı kongre; salon etkinliklerinin yanı sıra; sergi, konser, belgesel gösterimleri ile sürecek.

Karaburun Bilim Kongresi hakkında bilgi veren Düzenleme Kurulu Üyesi Erkin Başer, ülkedeki tüm baskı ve korku iklimine rağmen bilim kongresinin 14 yıldır yapılıyor olmasının büyük başarı olduğunu söyledi. Başer, ülkedeki ekonomik kriz ve işsizlik probleminin derinleşmesi nedeniyle bu yılki temalarının da ‘kriz’ olduğunu ifade etti. 

HER YERDE DİRENİŞ VAR

Başer “Ülkede bir kriz var ve sendikalar güçlü olmamasına rağmen işçiler bulundukları her yerde direniyor. Belediyede, fabrikada, inşaatta çalışan işçiler hakları için sonuna kadar direniyor. Ülkede demokrasi yok ama işçiler tüm baskılara rağmen direnmekten vazgeçmiyor. Bu direnme hali önemli. İhraç edilen akademisyenler, öğretmenler kamu çalışanları direniyor. Ben de ihraç edilen bir akademisyenim ve iş bulmayı bırakın çalışmalarımızı anlatabileceğimiz hiçbir yer bırakılmadı. Karaburun Bilim Kongresi bu açıdan da bir boşluğu dolduruyor.” diye konuştu.

SPONSORSUZ KONGRE

Hiçbir ticari sponsor olmadan Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan kongreye;  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen),Türk Tabipleri Birliği(TTB), Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Sosyal Bilimler Derneği ve Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21 destek veriyor.

KONGREDEKİ OTURUM BAŞLIKLARI ŞU ŞEKİLDE: Karaburun’da ÖÇK Süreci ve Çevre Mücadelesi; Gıda, Tarım, Ekoloji: Direniş ve Dayanışma Bitmez; Sendikacılığın Krizi; Sanat ve Gerçeklik; Kapitalizmin Bitmeyen Krizi; Ortadoğu’da Ne(ler) Oluyor?; İşçi Sınıfı Mücadeleye Devam Ediyor; Hukukun Krizi ya da Krizin Hukuku. Sınıf Mücadelesi ile Feminist Mücadelenin Kesişiminde Kadın Olmak; Kriz Hâli: Devlet, Siyaset, Birikim; Kriz ve Çatışma Zamanlarında Sosyal Hareketlerde Öğrenme ve Bilgi Üretimi; Ekoloji, Kent, Kriz ve Sınıf Mücadelesi. Tarihin İçinden Direnişler; Çatışmalı Ülkelerde Barış Süreçleri; İşçi Sınıfının Yeni Hâlleri; Komünist Enternasyonal’in 100. Yıldönümü. Sokağın Bilgisi; Akademinin Krizi; İklim Krizi; Yerel Yönetimler, Kriz ve Çıkışlar; Sınıf Mücadelesi ve Sosyalist Siyaset.

Editör: Haber Merkezi