Gizem TABAN/İZ GAZETE- Gaziemir Belediyesi haziran ayı olağan ikinci meclis oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Halil Arda’nın yönetiminde gerçekleşti. Mecliste, Sarnıç Mahallesi’ndeki tapu meselesi hakkında tartışma ve hitap polemiği yaşandı. AKP’nin, ormanlık alanın içindeki inşaat için Gaziemir Belediyesi eliyle çok sayıda ağacın kesildiğini iddiasına da Başkan Arda’dan sert yanıt geldi. Başkan Arda, ilçedeki nükleer atıkları hatırlattı. Ayrıca, önceki oturumda yaşanan tartışma bu toplantıda da alevlendi. CHP Meclis Üyeleri, önceki oturumda AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Ayasofya Camii’nde lanet okuyan İmam Mustafa Demirkıran’ı kınamadığını belirterek tepki gösterdi.  Öte yandan MHP’nin ‘irade eksikliği var’ eleştirisini yanıtlayan Başkan Arda, CHP iktidarında Gaziemir’in tüm sorunlarının çözüleceğini söyledi.

‘CUMHURBAŞKANININ TEPKİ GÖSTERMESİNİ BEKLERDİK’
CHP Grup Başkan Vekili Ünal Işık, “Geçmişte baro başkanı, cumhurbaşkanını, huzurunda eleştiren birkaç cümle etti. Cumhurbaşkanı, baro başkanını azarladı. Biz cumhurbaşkanından Atatürk’e hakaret eden şahsa da gereğini yapıp tepki göstermesini beklerdik” dedi.

‘KINAMADI, KINAMAYADI’
AKP’li Uğur İnan Atmaca’nın önceki oturumda “Bırakın Atatürk’ü” sözlerini kullandığını ifade eden CHP Meclis Üyesi Emin Aksoy, “Burada, Ayasofya’da Atatürk’e hakaret eden o meczupla ilgili konuşulurken AKP ile bağdaştırılmadı ama ne acıdır ki Gaziemirli bir meclis üyesi kendi arkadaşları kınamışken Atatürk’e yapılan saldırıyı kınamadı, kınayamadı. Çok acı. Bunun yerine “Bırakın Atatürk’ü” diye cümleye başladı. Biz Atatürk’ü hiçbir zaman bırakmadık, bırakmayacağız. Biz Gaziemir Meclisinde Atatürk’e hakaret ettirmeyiz, edeni de kınarız. Uğur bey de yanlıştan dönecektir diye umut ediyoruz” diye konuştu. 

‘DİL UZATANLARA GEREKENİ YAPIN’
AKP’li Meclis Üyesi Nuray Öztürk’ün, “Bize Atatürk’ü anlatırken tabi ki anlatın ama Atatürk düşmanıymışız gibi anlatmayın” ifadeleri üzerine Başkan Halil Arda, “Atatürk’e sizin dil uzatmayacağını eminim meclisteki arkadaşlar biliyor ancak biz Atatürk’e dil uzatanlara gerekeni yapmanızı istiyoruz” dedi.

‘TIKANAN NOKTA BAKANLIKTA, NİYE BELEDİYEYİ SUÇLUYORSUNUZ?’
AKP’li Öztürk’ün Sarnıçtaki tapu meselesiyle ilgili belediyeye yönelik eleştirilerine yanıt veren Başkan Arda, “Orayla ilgili toplantılar yapıyoruz, bugüne kadar ne yapılmış, kayıtlarda var. İktidara mensup bir meclis üyesi olarak umutsuz şeyler söylediniz ama insanların tedirgin etmenin bir anlamı yok. O evler sadece o insanlara satılabiliyor, başkasının alma şansı yok. Vatandaşların içi rahat olsun. Önümüzdeki hafta yine onlarla toplantı yapacağız, tüm bilgileri aktaracağız. Suçlu hissedin. AKP’nin çıkarttığı yasa ve o yasaya yıllardır uymayan bir iktidar var. Niye hala siz belediyeyi suçluyorsunuz? Her şeyi ayyuka çıkardık. 420 parselle ilgili kısım aylardır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekliyor.  Belediyeye devredilmesini bekliyoruz. İş, Gaziemir Belediyesi’nden çıkmış. 4706 sayılı yasaya girmeyen alanlar var. Bu yasanın kriterleri var. Bunların çözümü; Gaziemir’e devretsinler. Şimdi yine bir şey yaptınız, ben Ankara’ya gittim sordum, oradakiler de yanıt veremedi, 38 parselin neye göre tespit edildiğini söylemiyorlar. Rezerv alanı ilan etmişler. Niye 38 parsel? Niye bir bölge değil de parça parça yerlerden seçilmiş yerler. Bu rezerv alanlarını bakanlık direkt satmak istiyor. Neden böyle bir karar? İnsanların kafası karışmış. Orayı karmakarışık hale getirdiniz. Bir düzenlemeyle bu yerleri bu insanlara satın. Şu anda tıkanan nokta bakanlıkta, belediyenin yapacağı bir şey yok” açıklamalarında bulundu. 

‘LAFLARIMI CIMBIZLAMAYIN, BEN ABUK SUBUK ŞEYLERİ DİNLİYORUM’
‘Atatürk’e hakareti kınamama’ eleştirileri üzerine AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca, “En kızdığım şey sözümün kesilmesi. Ben 2 saat olur olmaz, abuk subuk şeyleri dinliyorum. Laflarımı cımbızlamaya kalkmayın. Atatürk’e olan sevdamı kimse sorgulayamaz. Lafın gelişini dinleyin. Ben orada birkaç farklı konudan sonra Atatürk’ü istismar etmeyin dedikten sonra bırakın Atatürk’ü dedim” dedi. 

AKP’Lİ ATMACA’YA TEPKİ YAĞDI
CHP’li meclis üyeleri AKP’li Atmaca’ya Atatürk’e hakareti kınaması noktasında çağrı yaptı. Ayrıca, Atmaca’nın ‘abuk subuk şeyleri dinliyorum’ çıkışına da CHP Grubu’ndan tepki yağdı.

‘ATATÜRK’E HAKARET EDEN TAYFA SİZİN TAYFANIZ’
‘Atatürk bizim kutsalımız’ diyen Başkan Arda, AKP’ye yönelik, “Ayasofya’da, cami açılışlarında, sokaklarda Atatürk’e hakaret eden tayfa sizin tayfanız. Bu konu durup dururken açılmıyor. Gereğini de yapmadığınız zaman üzerinize yapışıyor. Tabi ki Atatürk’ü savunacağız, o bizim kurtarıcımız” ifadelerini kullandı. 

HİTAP POLEMİĞİ 
Atmaca’nın konuşmasını yaptığı esnada Başkan Arda’ya ‘sen’ şeklinde hitap etmesi üzerine Arda uyarıda bulundu. Başkan Arda ve AKP’li Atmaca arasında kısa süreli polemik yaşandı. Arda, AKP’li Atmaca’ya “Siz diye hitap eder misiniz” dedi. Atmaca ise “Kötü bir şey mi dedim?” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Başkan Arda, “Ben size hitap uyarısında bulunuyorum” deyince Atmaca da “Şimdi oraya mı geldik” dedi. Başkan Arda ise, “Evet, oraya geldik. Ben meclis başkanıyım” yanıtını verdi. 

BAŞKAN ARDA’DAN SERT ÇIKIŞ: DOĞAYI KATLETMEKTE ÜSTÜNÜZE YOK!
Gaziemir Yeşil (Sinop) Mahallesi'nin üzerindeki ormanlık alanın içindeki inşaat için Gaziemir Belediyesi eliyle çok sayıda ağacın kesildiğini iddia eden AKP’li Atmaca’ya sert çıkan Başkan Arda, söz konusu inşaat için ruhsatın kendi döneminde verilmediğini vurguladı. Alanın 1/5000 binlik planlarının 1997 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminde yapıldığını, 1989 yılında Gaziemir Belediyesi tarafından 1/1000'lik planların, mecbur olduğu için yapıldığını söyleyen Başkan Arda, ruhsatın o dönemin belediye başkanı tarafından verildiğini, Orman Bakanlığı’nın da ağaçların kesilmesine izin verdiğini ifade etti. Başkan Arda, “Kim doğayı katlettiyse iki elim yakasında olacak dediniz ya bunu Emrez’deki nükleer atıklar için söylemenizi beklerdim. Doğayı katletmekte üstünüze yok. İlçenize sahip çıkın, oranın temizlenmesi için önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hamle yapın. Gelin oradaki eyleme destek verin, insanlara hesap verin. Orayı temizleyin. Keşke bizim kadar doğayı sevseniz, sahip çıksanız” diye konuştu. 

‘TÜRKİYE’Yİ YÖNETEMİYORSUNUZ!’
Toplantıda söz alan MHP Meclis Üyesi Selahattin Şahin, belediyede irade eksikliği olduğu yönünde eleştiride bulundu. Bunun üzerine Başkan Arda, “İrade eksikliği sizde var. Siz Türkiye’yi yönetemiyorsunuz. CHP iktidarında ülkenin de Gaziemir’in de tüm sorunları biz çözeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi