İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Foça İlçe Kongresi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kongrenin Divan Başkanlığına eski Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven seçildi. Yurtseven açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin gidişatı Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan ciddi sapmalar göstermektedir. Entegre olmaya çalıştığımız batıdan, enterne edilmiş noktaya gelmiş bulunmaktayız. Ortadoğu bataklığında kaybolan bir ülke haline getirildik. İçeride de hepimizi kaygılandıran gelişmeler yaşanmakta. Ülkemiz her gün daha antidemokratik bir şekilde yönetilmeye başlandı ve daha kötüsü vatandaşlar buna alıştırılıyor.”

‘ATATÜRK’Ü İNKÂR EDENLER MUVAFFAK OLAMAYACAKLAR’

En yaşlı ve tecrübeli üye olarak, 91 yaşındaki eski İlçe Başkanı Ali Kaya ilk konuşmayı yaptı. İlçe Başkanı Günal Biçer’in yardımı ile sahneye çıkan Kaya’nın konuşması büyük alkış aldı. Kaya şöyle konuştu: “Partimizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa süslü sarayların paşası değildir. O milletinin sıkıntılarını bilen bir halk çocuğu, büyük bir kumandan ve büyük bir devlet adamıdır. ‘Ayinesi iştir kişidir lafa bakılmaz’, Atatürk’ün aklının rütbesi eserleriyle gözümüzün önündedir. O’nu istedikleri kadar inkâr etsinler, muvaffak olamayacaklardır.”

 Kongre, konuk ve delege konuşmalarıyla sürdü. Kongredeki konuşmalardan satır başları şu şekilde…

‘BEN DE İLK SEÇİLDİĞİMDE 30 YAŞINDAYDIM’

CHP’li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ: “Ülkemiz çok kritik süreçlerden geçiyor. Bu süreç içerisinde bize ne kadar sorumluluk düştüğünü de biliyoruz. Şuan bir devlet yapısının varlığından söz etmek mümkün değil. Özellikle yerelde belediyelerimizin nasıl sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Ben de ilk seçildiğimde 30 yaşındaydım. Başta sayın ilçe başkanımız ve değerli yönetimine teşekkürlerimi sunuyor, seçilecek genç ilçe başkanımıza da şimdiden başarılar diliyorum. Dün görevden alınan Ataşehir Belediye Başkanımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Geçmişte olduğu gibi bundan sonraki süreçte de hep beraber çalışacağız.”

 ‘BELEDİYELERİ CAN SİPERHANE SAVUNMALIYIZ’

Çankaya eski Belediye Başkanı Bülent Tanık:  “2 Yıldır Foça’da yaşıyorum. Ama 20 yılı aşkın süredir de Foça’yla yakın bağlarım vardı. Foça’da yaşamaktan gurur duyuyorum. Foça İlçe örgütünü çalışmaları nedeniyle takdir ettiğimi ve kutladığımı da bilmenizi isterim. Foçalıların ve İzmirlilerin Türkiye için umut olduğunu, burası gibi kardeşçe, bir arada var olabilmeyi tüm bölgeye yayma sorumluluğunun farkında olarak bu kongreye geldik. Umuyorum ki CHP sığınılabilecek yegâne kale olma kimliğini daha da güçlendirecek ve halkımızı etkilemekte olan karanlık gidişatın aydınlığa dönüşmesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Belediye başkanlarına ve belediyelere yönelik tutumun ve saldırıların yoğunlaşacağını görmek hepimizi çok üzüyor. Görünen o ki başkanlık rejiminin doğası gereği olarak, önümüzdeki yıllarda toplumsal örgütlenmeye yönelik hazırlıkları var. Her türlü örgütlülüğün ortadan kaldırıldığı, örgütsüz bir toplum ve tek karar verici… İstedikleri bu… Bunun önündeki en büyük engel, siyasal partiler, sendikal örgütlenme ve sivil toplum örgütlenmesidir; bir diğeri de belediyelerdir. Eğer belediyeleri kendi yurttaşlarının bağlarından kopararak sadece hizmet götüren yapılara götürerek, gücünü yukarıdan alan kayyum nitelikli kişiler atanması belediyelerin kapatılması anlamına gelir. Bu demokrasiye vurulabilecek en büyük darbelerden birisidir. Dolayısıyla belediyelerimize kentli kimliğimize ve demokrasimize sahip çıkmalıyız. Belediyelere yapılan saldırıları, atanan kayyumları ve görevden almaları kişilerin teker teker hataları olarak görürsek eksik görürüz. Belediyelere yapılan saldırıları toplumu örgütsüzleştirme, atomize etme ve kullaştırma adımları olarak görmeliyiz. Bugün yaşananlar belediyelerin yönetim olarak kötü yönetilmelerine ilişkin değildir.  Belediyeleri korumak üzere can siper hane mücadele etmemiz gerektiğine işaret etmek istiyorum.”

‘TÜRKİYE’Yİ AKP DENEN UCUBEDEN KURTARMALIYIZ’

Yazar Hüseyin Yurttaş: “Tek liste ile seçime gitme konusu, Foça’ya az geldi. Öne itmeyle aday olan genç arkadaşımıza başarılar diliyorum. Ama isterdim ki başka adaylar da çıksın ve çatır çatır tartışsın. Türkiye’nin bugün CHP’ye ihtiyacı olduğu çok açık… Türkiye ilkel bir kabile devletine dönüştürülmek üzere… Tek adamın emri ile milyonla oy almış belediye başkanları görevden alınıyor, bir günde sınavlar değişiyor, emrinde yapılmayan hiçbir şey yoksa bunun adı diktatörlüktür. Bunun önüne geçmek CHP’nin görevidir. Her CHP’linin tek görevi vardır, o da Türkiye’yi AKP denen ucubeden kurtarmaktır. İyi Parti, bugün ivme kazanan bir hareketmiş gibi gösteriliyor. Dünkü ırkçıların bugün değiştiğini sanmak gaflettir. Bazı arkadaşlarımız bu yanlışa düşüyorlar. Dünün ırkçısı bugün tüm toplumu kucaklayamaz.”

‘ESKİDEN ADALET MÜLKÜN TEMELİYDİ, ŞİMDİ CEHALET MÜLKÜN TEMELİ’

Yurttaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gündemin arkasından giden bir parti istemediğimi bir üye olarak söylemek istiyorum. Tabi ki Adalet Yürüyüşü gibi güzel şeyler var. Ama Türkiye’de üretim durdu. Üretmeyen, zavallı bir ülke haline geldik. Edirne’den Kars’a çok verimli topraklarda üretim yapılmıyor. Peki, tarımda üretime nasıl geçeceğiz? Yoksullara yoksulsun deyip gizli gizli para dağıtarak Türkiye’nin sorunları çözülemez. Sanayi ne olacak? Sadece montaj yapmak sanayi yapmak değildir. Türkiye’nin sorunu üretime dönük düzene kavuşmaktır ve görev CHP’ye düşmektedir. Eğitimin canını okudular, eğitim denilen bir şey kalmadı. Rezalet bir durum çıktı ortaya. Ne yazık ki eğitim artık yürümez haldedir ve hızla cehalet üretim merkezi haline geldi. Eskiden adalet mülkün temeliydi, şimdi cehalet mülkün temeli haline geldi. Ordu’yu yok ettiler. Gözbebeğimiz Ordu’muzu yok ettik. Güçsüz bıraktılar. Bütün bunlardan nasıl geri döneceğiz? 2019-2023 Türkiye’nin sınav yıllarıdır. 2019’da tekrar bir Cumhurbaşkanı seçeceksek artık geriye dönüş olmayacaktır. Unlara karşı siyasi önermeler getiren tam bir muhalefet istiyoruz CHP’den. Mücadelemiz yeni bir referandumla Türkiye’nin parlamenter sisteme geri dönüşü mücadelesi olmalıdır. Bu olmazsa Türkiye’nin gideceği çukurdan çıkması mümkün değildir.”

NAZIM HİKMET’İN ŞİİRİYLE CEVAP VERDİ

Kongrede yeniden aday olmayan CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer duygusal bir veda konuşması yaptı. Biçer şöyle konuştu: “Atatürk ilkelerini iyi anlamak için 1923-1938 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün ne yaptığına iyi bakmamız gerekiyor. Birkaç örnek vermek istiyorum. Çocukluğumuzda ‘Yerli haftası’ vardı, üzüm fındık götürüyorduk okullara, kendimiz üreteceğiz diyorduk.  Ne ilan etti Ulu Önder Kabotaj Bayramı, yani kendi limanlarımızla çalışacağız. 1927’de uçak fabrikası kuruldu. Ne yapmak istedi Mustafa kemal Atatürk, kendimiz üreteceğiz. 1923-1938 arasında Ulu Önder hiç yurt dışına çıkmadı, İngiliz kralı ayağına geldi. Şimdi ne var? Eğitim sorun, sağlık sorun, laiklik sorun… Belediyelere müdahale… Reza Zarrab… FETÖ darbesi. Çok anlamsız, garip bir tabloyla karşı karşıyayız. Sadece videoları seyrederek bile bunların ne kadar yalancı sahtekâr olduğunu görürsünüz. Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu… Eski partilerinin genel başkanları iken bunların yalan dolan hırsızlıklarını bizden daha sert nasıl söylediklerine bakın. Bunlar en başındaki saraydan en alttakine kadar siyasi hurdalığa döndüler. En son Süleyman Soylu, Genel Başkanımızın boynuna ipi bile geçirecek neredeyse. Bize vatan haini diyorlar.” Biçer, konuşmasını Nazım Hikmet’in ‘Vatan Haini şiiriyle tamamladı.

‘KORKMADAN SİYASET YAPACAKSIN’

Beraber çalıştığı yönetimi sahneye davet eden ve hepsine teşekkür eden Biçer konuşmasını şöyle tamamladı: “Belediye başkanı, milletvekili, ilçe başkanı seçildiysen korkmayacaksın. Sana oy veren insanların güvenini yıktırmayacaksın. Korkmadan siyaset yapacaksın. Seçilen arkadaşlarımın, aldıkları görevi görev süresi bitene kadar sürdürmesinden yanayım. Ben bugün 4 buçuk yıldır sürdürdüğüm görevimi bırakıyorum. Yeni seçilecek yönetime başarılar diliyorum.” Biçer’e yapmış olduğu hizmetlerden ötürü teşekkür plaketi verilirken, sahnede duygusal anlar yaşandı.

‘BU GÖREV BANA, BEN DE SİZLERE EMANETİM’

Kongrede Foça İlçe Başkanlığı’na tek aday olan Baran Gezmiş Yıldırım “2 yıl önce 23 yaşındayken, burada konuşurken heyecandan dizlerim titriyordu. 2 yıldır gençlik kolları başkanlığı dönemimde buraya alıştığımı düşündüm ama hala heyecandan dizlerim titriyor. 25 yaşındaki bu gencin heyecanı, tecrübeli yönetimi ve CHP’ye gönül verenleriyle 2019’da partimizi başarıya götürecek. 2019 yapılacak seçimlerin, son seçimler olmaması için bir arada olmalıyız. Ülkemizi bu AKP illetinden kurtarmak boynumuzun borcu oldu. 25 yaşında bir ilçe başkan adayı olarak, ülkemizin bütün gençlerine sesleniyorum, biri düdüğü çalıp ‘oyun bitti, herkes evine’ demeden tribünler olarak sahaya inelim.” dedi. Yıldırım, “Bu onurlu görev bana ben de sizlere emanetim” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi