Eskiden zamlar azar azar, ürkütmeden yapılırdı. Alttan yavaş yavaş ısıtılan kurbağa misali halk da bu zamlara alışırdı. Şimdi ise delik büyük, yama tutmuyor.

Son günlerde gelen zam haberlerine bakın, kat be kat bindirmeye başladılar. LPG'ye 71 kuruş, elektriğe yüzde 15… Gıda fiyatlarındaki artış, gramaj düşürerek yapılan gizli zamlar cabası.

Cumhurbaşkanının ÖTV oranlarını belirleme yetkisi yeniden düzenleniyor. Cumhurbaşkanı bazı mallara ilişkin oranlarda daha fazla artış yapabilecek. Vergiyi sigara, puro gibi tütün mamullerinde üç katına kadar artırabilecek. Araçlarda ÖTV oranları ile oranlara esas ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarında da üç katına kadar artış yapabilecek.

Yolun sonuna gelindiği çok açık.

Ekonomideki panik yönetimi, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin yeni bir aşamaya geçtiğinin ipuçlarını da veriyor bize.

Siyasi literatürde, faşizm ekonomisi kısaca şöyle tarif ediliyor: "Büyük sermayenin çıkarlarını savunup, onları teşvik ederken işçi sınıfının sendika ve diğer kuruluşlarını yok etme…"

Toplumsal ve siyasi istikrar, liberal demokrasinin olağan yöntemleriyle ve siyasi kadronun arada bir yenilenmesiyle sağlanamadığında, faşizmin ayak sesleri daha bir yakından gelir. Siyasi iktidar öncelikle demokrasinin bazı boyutlarını görmezden gelmeye başlar, temel ilkelerine uymaktan vazgeçer. (*)

Yasama yetkisi yürütme tarafından tekelleştirildiği ve hükümet etme yöntemleri kanun hükmünde kararnameler, talimatnameler vb. gibi uygulamalarla tek elde toplandığı için meclis devre dışı bırakılır.

Demokrasiden faşizme geçişin bu aşaması, her şeyden önce örgütlenme, toplanma ve ifade özgürlükleri ile grev hakkına yönelik artan kısıtlamalarla, aynı zamanda devletin keyfiliğinin artmasıyla kendisini gösterir.

Gösterilerin yasaklanması, engellenmesi veya sert şekilde bastırılması, keyfi tutuklamalar, göstericilerin toplu yargılanması ve hapis cezalarının yaygınlaşması, sendikal eylemin kapsam ve olanaklarının daraltılması ne kadar da tanıdık geliyor.

Egemen güç bu aşamada, sadece devrimci örgütleri değil, sendikal direnişi, ırkçılık karşıtı, feminist ve LGBTİ+ hareketleri, bağımsız gazeteciliği, düzene dair en ufak itiraz biçimini yok etmeyi hedefler.

Bu göstergeler aynı zamanda iktidarın tükendiğinin işaretidir. Geniş halk kitlelerinin tepkisini dindirmek için suni ayrışmalara, hamaset kokan dini ve milli söylemlere başvurmak, gündemi değiştirmeye çalışmak ve toplumsal muhalefeti baskı kurarak sindirmek artık mümkün değil.

Ok yaydan çıktı ve mızrak çuvala sığmıyor.

Zulmünüz artsın ki gidişiniz çabuk olsun…

(*) Detaylı okuma için: 22 MADDEDE FAŞİZM VE ANTİFAŞİZM  / Zehir ve panzehir / Ugo Palheta / 25 Eylül 2021 / https://birartibir.org/zehir-ve-panzehir/




TARIMSAL KALKINMA ZİRVESİ'NİN ARDINDAN

İZ Gazete ekibi olarak hafta sonu CHP Genel Merkezi'nin İstanbul'da düzenlediği CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi'ni takip ettik. Cumhuriyet Halk Partili 154 belediyenin katıldığı zirve CHP'nin "iktidara hazırız" mesajı verdiği önemli bir etkinlik oldu.

"Başka bir tarım mümkün" sloganıyla zirveye katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir'in CHP'li ilçe belediyeleri bu organizasyondan başarı ile çıktılar. Zirvede Konak, Buca, Karşıyaka, Karabağlar, Bornova, Gaziemir, Balçova, Bayraklı, Çiğli, Narlıdere, Torbalı, Menderes, Ödemiş, Karaburun, Beydağ, Kemalpaşa, Seferihisar, Foça, Çeşme, Dikili ve Selçuk ilçe belediyeleri de stantlarıyla yer aldı. İzmirli belediye başkanları da Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ haricinde tam kadro zirveye katıldılar.

İlk gün Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal genel sunum yaptı. 19 yıllık AKP iktidarında uygulanan tarım politikalarını anlattı, istatistiklerle desteklediği sunumunda tarım politikalarını eleştirdi. Sarıbal, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal kalkınma projesinden de övgüyle bahsetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu zirveye katılan belediyelerin stantlarını tek tek gezdi. En büyük ilgiyi de zeybek oyunuyla ve davul zurna ile karşılandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin standına gösterdi. Burada Başkan Tunç Soyer ve İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer ile uzun bir sohbet gerçekleştirdi. Biz de bu sohbet esnasında hazırladığımız İZ Tarım Dergimizi Genel Yayın Yönetmenimiz Ümit Kartal vasıtasıyla Kemal Kılıçdaroğlu'na sunma fırsatını bulduk.

Tarım Zirvesini CHP'li belediyeler arasında eşgüdümü sağlamak, iş birliği imkanlarını geliştirmek ve örgütü diri tutabilmek adına başarılı bir organizasyon olarak değerlendiriyorum. CHP iktidara hazır olduğu yönünde güçlü bir mesaj da verdi.

CHP'li belediyelerin tarım konusundaki başarılı çalışmaları, küçük üreticileri gözeten sürdürülebilir politikalar üretmesi ve bunun olumlu sonuçlarının tüketicilere de yansıması seçim sürecinde mutlaka meyvesini verecektir.




BİZ'DEN HABERLER

İZ Gazete olarak kadromuzu güçlendirerek yola devam ediyoruz. Türk basınının önemli isimlerinden Öncel Öziçer ailemize katıldı. Öncel Öziçer, eğilip bükülmez kalemi, gündem yaratan yazıları ve röportajları ile bizimle olacak. Kendisine bir kez daha 'hoş geldin' diyoruz.

Bu hafta içinde yine İzmirlilerin çok yakından tanıdığı, sadece İzmir'in değil Türk basınının önemli gazetecilerinden biri daha İZ Gazete ailesine katılacak. Bu önemli ismi önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

Geçen hafta belirttiğimiz gibi yeni dergilerimiz sizlerle buluşmak için hazır. FOÇA dergimizin hazırlıkları sona erdi, matbaaya girmek için gün sayıyor.

**

Roma'ya kafa tutan Kartacalı büyük komutan Hannibal Barca'nın sözüyle devam edelim yazımıza: "Ya yeni bir yol bulacağız ya yeni bir yol açacağız…"

İZ Gazete Türk basınının içinden geçtiği bu zor dönemde yeni bir yol açma iddiasıyla çalışmalarını devam ettirecek. Konuyla ilgili kapsamlı bilgilendirmeyi siz değerli okuyucularımıza manifesto tadında bir ek ile duyuracağız. Türk basınını yakından ilgilendiren bu çalışmamız ile ilgili detaylı bilgi ise önümüzdeki hafta…

BİZ'i takip edin;

Bugüne dair sözünüz,

Gelecekte İZ'iniz olsun…

Sağlıklı kalın.