Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca kamu kuruluşları ülkenin belirlediği temel ilkeler çerçevesinde geleceğe dönük vizyonunu, bu vizyona uygun görev tanımını yani misyonunu belirler. Belirlenen vizyona varmak için stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler belirler, bu amaç ve hedeflere uygun faaliyetler planlar. Bu şekilde oluşturulan stratejik plana uygun bütçeler oluşturulup uygulanır. Oluşturulan bütçeler her yılsonunda kesin hesaba bağlanır ve o yıl yapılan faaliyetler, faaliyet raporunda gösterilir. Stratejik planlar ve bütçeler kamu kuruluşlarının yol haritası ise faaliyet raporları ve kesin hesap raporları seyir defteridir.

Belediye meclislerinde Nisan ayında yapılması gereken kesin hesap ve faaliyet raporu görüşmeleri salgın nedeniyle Temmuz ayına kaldı. 2014 – 2019 yıllarını kapsayan 5 yıllık stratejik planların son faaliyet yılı olan 2019 yılına ilişkin faaliyet raporları bu ay belediye meclislerinde görüşülüyor.

Stratejik planlar ve bu planların uygulanmasını sağlayan bütçelerle bunların nasıl uygulandığını gösteren faaliyet raporları, kurumları yönetenlerin anlayışlarını, siyasi tercihlerini, hayata nasıl baktıklarını ve kurumlarını nereye götürmek istediklerini gösterir. Bu bakımdan söz konusu belgeler siyasi belgelerdir ve kurumu yönetenlerin siyasi tercihleri üzerine kurulur.

Aslında siyaset dediğimiz şey temelde tercihler yapma ve bu tercihlerin gereğini yerine getirme işidir. Siyasi bakış açımız, ideolojilerimiz, hayattan beklentilerimiz bize tercihlerimizi yapmada yön verir.

Tercihleriniz halktan, yoksuldan, emekçiden, çocuktan velhasıl dezavantajlı kesimlerden ise ve kendinizi sosyal demokrat olarak tanımlıyorsanız yatırımlarınız ve harcamalarınız bu kesimlere dönüktür. Faaliyetlerinizi kurumsal kimliğinizle ve olabildiğince kendi çalışanlarınızla yerine getirirsiniz.

Yatırımlarınız doğayı gözeten, onunla uyum içinde ve sürdürülebilir bir gelişmeyi amaçlar. Kar etmek uğruna; dereleri satmaz, binlerce yılda oluşmuş kadim ormanları kesip, doğayı kirleterek madencilik faaliyeti yapılmasına izin vermezsiniz.

Atacağınız her adımda halkın çıkarını, kamunun yararını düşünürsünüz. Bir avuç azınlığın zenginliğine daha çok zenginlik katmasını değil, üretilen değerin hakça bölüşülmesini savunur, bu savunuzun gerçek olması için faaliyetler yürütürsünüz.

Çocukların mutlu geleceği, kadınların toplumsal yaşama daha çok katılmaları ve kadın istihdamının arttırılması için çalışırsınız. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile her alanda mücadele edersiniz.

Cumhuriyet Halk Partisinin yönetimde olduğu belediyeler ortaya koydukları faaliyet raporlarıyla hedefledikleri amaçlara ne kadar yaklaştıklarını, bu faaliyetlerin savundukları dünya görüşüyle ne kadar uyumlu olduğunu bu ay yapılacak meclis toplantılarında anlatacak.

Belediye meclislerinde görüşülen kesin hesap ve faaliyet raporlarına belediyelerin bir yıllık karnesi olarak bakmak kadar, o belediyelerin geçen bir yılda mensubu oldukları siyasi partinin temel görüşlerinin ne kadarını hayata geçirebildiklerini gösteren belgeler olarak da bakmak gerek. Yürünen yolun doğru olup olmadığı, yapılan faaliyetlerin siyasi söylemle ve partinin savunduğu fikirlerle uyumlu olup olmadığı biraz da böyle anlaşılacaktır.