Diyanet İşleri başkanı Ali Erbaş'ın açıklamalarından sonra gelen tepkiler, AKP içinde de tartışmalara neden oldu. Bazı AKP'liler, Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “laiklik" ile ilgili tartışmaların yeniden gündeme gelmesinden hoşnut olmadığını ileri sürüyor. AKP'nin açmazı olan laiklik, her şeyden önce, toplumun üyelerince benimsenmiş olan din veya dinlerden bağımsız bir doğal ahlak sistemidir. Bunu AKP yöneticilerinin çok iyi anlaması gerekiyor.

Böyle bir ahlak sisteminin ilkelerini belirleyen, bir güç ya da toplum üstü bir otorite değil, onu uygulamaya kararlı bireyler topluluğudur. Bugün AKP iktidarının siyasi İslam anlayışı bunu kabul etmese de, o partiye oy veren milyonlar, parti ilkelerinden çok cumhuriyetin kuruluşundan bu yana demokrasiyi yaşatacak en önemli unsurun laikliği olduğunu özümsemiş durumda. Anayasa üzerine anayasa değişikliğinden vazgeçmeyen tek adam yönetimi laikliğin olmadığı bir anayasa düzenlemesi yapamaz artık. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, laik tartışmalarıyla ilgili olarak, "Laiklik prensibinin Anayasa'da korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir şekilde Anayasa’dan çıkarılması gibi AK Parti'nin bir teklifi olamaz. Bu teklife AK Parti'nin olumlu bir şekilde bakması da mümkün değildir." sözleri bunu açık ve net ortaya koyuyor. Laiklik, birarada yaşama arzusundaki bireylerin kendi iradeleriyle oluşturdukları,

ahlaki kuralları ve hukuk düzenine dayanmaktadır ve Türkiye halkı bunu özümsemiştir. Laiklik anlayışı, düşünce özgürlüğüne ve bireylerin görüşlerinde farklı olabilmek hakkına dayanır. Bunun yanında laiklik, 'maddi ve kutsal olan herşeyi, ruhun ölümsüzlüğünü, vicdani seçimleri ve ahlaki sorumluluğa ilişkin tüm soruları tartışma hakkını savunur. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'ne can veren laiklik anlayışı, adaletin ve kurtuluşun sadece ölümden sonra ve öteki dünyada değil, yaşarken ve bu dünyada da mümkün olduğu görüşünü benimser.

Öte yandan laiklik, akla dayanan araştırmacılığı benimser. Dogmaları, sırf "kutsal"dır diye kabullenmeye karşıdır. Evrenin, bilimsel yöntemlerle incelenmesini ve onun akılla açıklanması için sürekli çaba gösterilmesini savunur.

Kısaca, Türkiye Cumhuriyeti'nin benimsediği laiklik, teolojik ve metafizik anlayışa karşıdır. Aynı karşıtlığı, değişmez, değiştirilemez diye öne sürülen ama belirli çıkarları kamufle etmekten başka işlevi olmayan sosyal kurumlara, uygulamalara ve siyasal ideolojilere de göstermiştir. 19 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı da bu gerçekliğin vazgeçilmez olduğunu artık anlamıştır. Tek adam yönetiminin Diyanet'i de kullanarak Laiklik tartışmalarını gündeme getirmesinin temelinde, sosyal ve ekonomik yönden başarısızlığı yüzünden dağılmakta olan kendi tabanını konsolide etme çabalarından başka bir şey değildir. İktidarı kaybetme korkusu, ülkeyi yönetenleri akıl dışı bir yollara sürüklemektedir. Korkunun insanları saldırganlaştığı psikolojik bir gerçeklik olmakla beraber, bir ülkenin halktan korkarak yönetilemeyeceği de sosyolojik bir gerçekliktir. Bir ülkeyi polis şiddetiyle ve mezhepsel-etnik gerilimleri kaşıyarak yönetmeye kalkmanın mazur gösterilebilir, affedilebilir bir yanı yoktur. Bugün Türkiye'de AKP nin ayrımcı politikalarına karşı, 19 yıldır halk kendi iç direnişini sergiliyor. Yani toplum  ayrışmayacağını, birlikte yaşayacağını net bir şekilde ortaya koymuştur. Bunu en son 2019 yerel seçimlerinde büyük şehirlerde iktidara dur diyerek göstermiştir ve önümüzdeki seçimlerde de bir daha göstermeye hazırlandığını da yapılan anketler ortaya koyuyor. 

Son dönemlerde çıkan anket sonuçlarıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri kaybedeceği yönünde yorumlar AKP içinde paniğe ve tedirginliğe neden oluyor. Bununla birlikte AKP içerisinde de çeşitli tartışmalar ortaya çıktı. Tam da bu tartışmalar sürerken AKP eski Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç'in Twitter hesabından yaptığı paylaşım dikkat çekti.

AKP'li Enç, "Allah bize Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kaybettiğini göstermesin... Çok kıymetli bir yol arkadaşımın cümlesi bu... Sonuna kadar katılıyorum." açıklamasında bulundu. Öte yandan Enç'in paylaşımının sonuna ise AKP Antalya Milletvekili ve MKYK Üyesi Mustafa Köse'yi etiketlediği görüldü. Enç'in, AKP MKYK Üyesi Köse'yi işaret etmesi, AKP kulislerinde "Erdoğan seçimi kaybedebilir mi?" tartışmasının sürdüğü yorumlarına neden oldu. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan birkaç yıldır kendi siyasi menfaatlerine de aykırı işler yapmaya başladı. Açmazlara giriyor, yanlışlar yapıyor. Artık kontrolünü, siyasi dirayetini kaybetmiş gibi yorumlar yapılıyor. Bir parlamento muhabiri ve siyasileri yakından takip eden birisi olarak bende bunu görüyorum. Kısacası evrensel değerlere inanan Türkiye halkı, Demokrasiden, İnsan Haklarından, Özgürlüklerden ve  Laiklikten  vazgeçemeyeceğini AKP'ye gösterdi. Tek adam yönetimi bu değerlere önem vermediği için kaybedecek.