Dün ilk defa Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi’nin bir toplantısına katıldım. Bu bir kahvaltılı basın toplantısıydı ve TPB İzmir Şubesi Başkanı Av. Metin Öney ve yönetici arkadaşları basın aracılığıyla kamuoyunu çalışmalarına ilişkin bilgilendirmek istemişti.

Basmane’de klas bir otelin salonundaki basın toplantısı tam saatinde başladı ve belli bir disiplin içinde gerçekleşti. Bu da TBP İzmir Şubesi hakkında bir fikir veriyordu. Çeşitli basın organlarından muhabirler de toplantıya oldukça ilgi gösterdi.

Basın toplantısında yönetim kurulu bir iki eksikle yerini alırken, aynı zamanda Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı da olan denetleme kurulu başkanı Dr. Canan Arıtman da oradaydı. Yönetim Kurulu üyesi Göksel Kalaycıoğlu ilerlemiş yaşına karşın hem de Alaçatı’dan gelerek bütün toplantılarda devamlılık gösterdiği gibi, bu toplantıda da zamanında gelip yerini almıştı.

SUAT ÇAĞLAYAN’LA KARŞILAŞMA

TPB İzmir Şubesi Başkanı Öney ve Başkan Yardımcısı Erdal Karademir’le zaten 16 Nisan referandum sürecindeki kampanyadan tanışıyorduk. İzmir Demokrasi Evi bünyesinde birlikte “hayır”doğrultusunda değerli çalışmalar yapmıştık. Fakat TPB İzmir Şubesi yöneticilerinden, eski Kültür Bakanı Dr. Suat Çağlayan’la yıllardır aynı gazetede (Odatv) yazı yazdığımız halde esaslı bir tanışmamız mümkün olmamıştı. Nihayet bağlantıyı kurduk (izgazete okurlarına not: ulusal gündemi Odatv’de, İzmir gündemini ise bir süredir izgazete’de değerlendiriyorum).

TPB İZMİR: İTTİFAKLA ÇALIŞMA

Basın toplantısındaki açıklamalarında Başkan Öney, ilginç bir noktaya değindi. ANAP, DYP, DSP, CHP gibi farklı parti kökenlerinden olmalarına karşın 2009’dan bu yana ittifakla hareket ettiklerini ve çalışmalarını sürdürdüklerini; bunun da ana ilkelerde anlaşmaktan ileri geldiğini vurguladı. O ana ilkelerin dışındaki her şeyi teferruat olarak niteledi.

Peki neydi o ana ilkeler? Atatürk’e saygı, laiklik, tam bağımsızlık, din ve vicdan özgürlüğü, Türkçe’nin resmi dil olduğunun ve vatanın bölünmezliğinin kabulü… Öney, bunlardan yana taraf olduklarının altını kalın çizgilerle çizdi.

AKTİF BİR KURULUŞ AMA YA GENELDE?

Fakat Öney ve arkadaşlarının altını çizdiği ve rahatsız oldukları bir husus vardı. Türkiye’de parlamenterliği sona erenler genelde köşesine çekiliyordu ve bu kabul edilemezdi. Bu yüzden doğrusunu yaparak ülkenin içinden geçtiği zor süreçte TPB İzmir Şubesi olarak aktif bir çalışma temposu içinde olduklarını ifade etti. Demek istediğine tercüman olayım: Ey eski parlamenterler; hangi yurt köşesinde olursanız olun birikiminizi, deneyiminizi esirgemeyin ve topluma sunun.

Gerçekten de TPB İzmir Şubesi aktif bir çalışma içinde. Bugün de 14.30’da Basmane’deki merkezlerinde CHP eski genel başkan yardımcılarından, E. Büyükelçi Onur Öymen “Atatürk’ten Bugüne Dış Politika” başlıklı bir konferans veriyor.

DİZİ DİZİ ETKİNLİKLER, BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ KONUŞMACILAR

2009’dan bugüne kadar düzenledikleri konferans ve panel gibi etkinliklerin bir akışını izledik basın toplantısı sırasında ve şaşırmadım dersem yalan olur! Tam altmış etkinlik! Hemen hemen ortalama her yıl yedi sekiz etkinlik demek bu. 2009 ve 2010’da ilk iki yıl daha az; son altı yıl ortalaması ise çok daha fazla.

TBP İzmir Şubesi etkinliklerinde katkıda bulunan çok değerli bazı isimler ise -kendi üyeleri dışında- şöyle: Prof. Dr. Ergun Aybars, Prof. Dr. Hasan Ünal, Namık Kemal Zeybek, Kemal Kılıçdaroğlu, Erol Tuncer, Ali Nail Kubalı, Sancar Maruflu, Atilla Sertel, Dr. Alev Coşkun, Av. Sema Pekdaş, E. Büyükelçi Onur Öymen, Bülent Baratalı, Kemal Anadol, Yılmaz Karakoyunlu, Yaşar Okuyan, Prof. Dr. Fevzi Demir, Serdar Kızık, Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Işılay Saygın, Ayşe Gürocak, E. Tümg. Beyazıt Karataş, Dr. Burhan Özfatura.

TBP İzmir Şube başkan ve yöneticilerinin de çok sayıda etkinlikte konuşmacı olduğunu not edelim.

Bugünkü etkinlikerini bendeniz de izleyeceğim, dış politikaya ilgi duyanlar da kaçırmasın. E. Büyükelçi Öymen’in konferansı sonrasında merak ettiğiniz konuları da sorup öğrenebilirsiniz.