"Düşmanlarınıza karşı çıkmak cesaret gerektirir. Fakat dostlarınıza karşı durmak daha büyük bir cesaret ister.”

Her insan korkar. Korku, her şeyden önce sağlıklı ve insanın hayatta kalabilmesine yardımcı olan bir duygu halidir. Korkuyorsanız hemen endişelenmeyin, siz sağlıklı bir insansınız.

Genelde cesaret ile korkusuzluk birbirine karıştırılıyor. Aslında bu iki kavram birbirinin tamamlayıcısıdır. Korku olmadan cesaret var olamaz. Cesaret, korkunuza rağmen onunla yüzleşebilme gücüdür.

Korku çeşit çeşittir. Bedeninize zarar gelmesinden korkabilirsiniz. Canınızın yanmasından, küçük düşmekten, rezil olmaktan, anlaşılamamaktan, kendini ifade edememekten, örümcekten, balıktan, kuştan, böcekten…

Korku sağlıklı düşünmenizi engeller, elinizi ayağınızı bağlar. Normal şartlarda vermeyeceğiniz kararları verirsiniz, sağduyunuzu kaybedersiniz. Korku sizi esir alır. Ve korkularınızdan kurtulacak cesaretiniz yoksa esaretiniz ömür boyu devam eder…

Sizi bilmem ama benim en büyük korkum, sevdiklerimi kaybetmek. Sevdiklerimin bana doğru gelmeyen, tadını, kokusunu beğenmediğim davranışları karşısında hep aynı ikilemi yaşadım ömür boyunca.

Ya yutkunup kabulleneceksin ya da öz saygını koruyabilmek adına cesur olacaksın. Bu işin muhasebesi kolay değildir.

“Düşmanlarınıza karşı çıkmak cesaret gerektirir. Fakat dostlarınıza karşı durmak daha büyük bir cesaret ister.”

Yıllar önce oğlumun okuması için aldığım ama benim de bir solukta bitirdiğim Harry Potter serisinin Felsefe Taşı adlı kitabında Profesör Albus Dumbledore öğrencilerine yukarıdaki sözlerle seslenir.

Siz siz olun cesaretinizi sadece size karşı olanlara değil, canınız kadar sevdiğiniz dostlarınıza da gösterin. Çünkü dostluk, kardeşlik, dayanışma böyle sağlam temeller üzerinde yükselir.

Bizi uyaracak, doğru yolu gösterecek, gerektiğinde canı kadar sevdiğine bile karşı çıkabilecek cesarette yol arkadaşlarınız varsa sırtımız yere gelmez.

Düşmanlarımızla baş edebilecek güce ve cesarete zaten sahibiz.

Tanrı hepimize yanlış yapan dostlarımıza karşı durabilmek için de cesaret versin.

Herkese mutlu, keyifli bir hafta diliyorum.