Gizem TABAN/İZ GAZETE- Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. TİS sürecine dair DİSK binasında basın açıklaması yapan Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şubesi, anlaşma sağlanamaması halinde greve çıkacaklarını belirterek Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na müzakere çağrısı yaptı. Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Aras, 23 Aralık’ta işyerlerine grev ilanı asacaklarını, uzlaşı sağlanamaması halinde de 16 Ocak’ta grev sürecini başlatacaklarının açıkladı. Basın açıklaması esnasında işçiler, ‘Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz’, ‘Sadaka değil toplu sözleşme’, ‘İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız’ sloganları attı.

412e60d5-0d12-4632-b2ee-4555f3fecc18

‘FATURAYI BİZ ÇEKMEYECEĞİZ’

Sürece dair açıklamalarda bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi ile TİS görüşmeleri 110’uncu güne girmek üzere ve adım adım greve gitmek üzereyiz. İşverenlerin, belediye başkanlarının ve SODEM-SEN’in katı tutumu bizi bu sürece doğru itiyor. Ekim 2021’de Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi çalışanlarımız yüzde 19-20 bir zam aldılar, yaklaşık 14 aydır zamsız bir şekilde çalışıyorlar. Özellikle enflasyonun artmış olduğu bu süreçte zor koşullar yaşadılar. Tam da ekonomik haklarının düzeltileceği TİS süreci başladığından bugüne bize verilen rakamlar, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki rakamlardır. Biz belediye işçileri, yaşadığımız kentin, bu ülkenin güleryüzüyüz. Kentin suyundan, doğumuna, ölümüne, temizliğine, park-bahçesine kadar çalışan ve hizmet üreten belediye işçileri ile bu kenti güzelleştiriyoruz. TÜİK’in açıkladığı rakamlar bile Ekim 2021’de 19.50, bugün Ekim ayında ise 85.50, yani enflasyonda yüzde 85’lik bir artış olmasına rağmen bize teklif edilen rakamların çok düşük olduğunu düşünüyoruz. Krizin faturasını biz emekçiler yaratmadık, biz çekmeyeceğiz” diye konuştu.

‘UZLAŞI YOKSA GREV VAR’

Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’ne çağrı yapan Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Aras, anlaşma sağlanamaması halinde greve çıkacaklarını belirterek, “Sendikamız ile Konak Belediyesi Merbel A.Ş ve Karabağlar Belediyesi Karbel A.Ş arasında 7 Eylül 2022 tarihinde başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamamıştır. Merbel A.Ş’ de bin 377 üyemizi kapsayan TİS’te bir çok ekonomik, sosyal ve idari içerikli maddelerimizi karşılıklı mutabakat ile geçtik ancak Karbel A.Ş’ de 891 üyemizi kapsayan TİS görüşmelerimizde böyle bir ilerleme kaydedemedik. İlk 60 günlük süreci ve resmi arabulucu sürecini tamamlayarak, 28 Kasım tarihinde ikinci 60 günlük süreye, yani Grev İlanı ve kararı uygulama sürecine başlamış olduk. Bugün itibariyle ikinci altmış günlük sürenin 23’üncü gününe girdik. Toplu İş Sözleşmemizde başlangıç tarihinden bugüne kadar tam 105 gün geçmiştir. Bizler DİSK’ e bağlı Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube’nin yönetimi ve temsilcileri olarak olabildiğince sorumlu davrandığımızı düşünüyoruz. Aynı sorumlu davranışı gerek SODEM-SEN yetkilileri, gerekse belediye başkanlarımızdan bekliyoruz. Her iki belediye yetkililerinden de çağrımıza yanıt verilmesini, verilmediği ve anlaşma sağlanamadığı takdirde gerek Konak gerekse Karabağlar çalışanı tüm üyelerimizle birlikte 23 Aralık 2022 tarihinde kitlesel olarak grev kararlarımızı belediyelerimize asacağız, 16 Ocak’ta da greve çıkacağız” açıklamalarında bulundu.

c64ca162-8f08-4b19-b375-dc5a74b2a33a

MÜZAKERE MASASINA DAVET

“Bizler Konak ve Karabağlar çalışanı olarak Belediyelerin halka yansıyan yüzleriyiz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Aras, şunları söyledi: “İlçemizin çehresini değiştirip, güzelleştiren, parklarını yeşillendirip, yaşam alanları hazırlayan, spor ve sağlık hizmeti verip; kültür etkinlikleri yapan, semt evleri, sosyal hizmet alanlarıyla, can dostların canına can katan, ilçemizin temizliği ile gurur duyulan, kısacası doğumdan ölüme hizmet üreten Konak ve Karabağlar Belediyesi işçileriyiz. 2004 yılından bu yana 9 dönemdir tırnaklarımızla kazıyarak kazandığımız TİS’ten asla vazgeçmiyoruz. 18 yıllık işyerleri olarak taleplerimizin haklı olduğunu biliyor ve karşılanmasını istiyoruz. Yıllardır bu belediyelerde emek ve özveri ile canla başla çalışan tüm üyelerimizin, her geçen gün enflasyon karşısında eriyen maaşlarının daha fazla erimemesi için belediye başkanlarımızı müzakere masasına davet ediyoruz. TİS’in masada en iyi şekilde biteceğine inanan üyelerimizle, anlaşma masada bitmezse sokaktan kaçmadan, sendikasının alacağı karar doğrultusunda eylem ve etkinliklere riayet ederek, birlikte başaracağımıza olan inancımızla diyoruz ki; kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz. İşte tam da bu yüzden bıçak kemikte! Eti geçti, duydun mu? Bıçak kemikte. Duymadınsa duy artık, behey Allah’ın kulu! Bıçak kemikte!”

2daba5e2-6aaa-4245-8396-2dcaeeaf3c45

Editör: Duygu Kaya