Türkiye'de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tahıl ürünleri üretiminde düşüş yaşanıyor. Tahıl üretimi 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.7 oranında azalarak 35 milyon 281 bin ton olarak gerçekleşti. Buğday üretimi yüzde 8.8 oranında azalarak 20 milyon 600 bin ton, arpa üretimi yüzde 16.3 azalarak 6 milyon 700 bin ton, çavdar üretimi yüzde 9.1 azalarak 300 bin ton, yulaf üretimi yüzde 10 azalarak 225 bin ton oldu. Bu düşüşlerin ardından geçen 10 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla TMO'ya sıfır gümrükle 100 bin ton arpa ithalatı izni verildi.

31 Mayıs 2017 tarihine kadar gerçekleştirilecek ithalat kararını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, arpa ithalatı kararının 2015-2016 yılları arasındaki üretim düşüşü üzerine alındığını, ancak ithalatı gerektirecek üretim açığı olmadığını belirterek, "2015 yılında 8 milyon ton olan üretim 2016 yılında yaklaşık 7 milyon tona düştü. Uzun yıllar ortalaması 7- 8 milyon tona yayılıyor. 2008 yılındaki kuraklık döneminde 6 milyon tona düşmüş. İthalatı gerektirecek üretim açığı görünmüyor. 100 bin tonluk ithalat, tüm üretimi düşündüğümüzde çok büyük bir miktar değil, ama üretici açısından çok önemli. Sıfır gümrükle girecek ve üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturacaktır" dedi. 

İthalatın hasat dönemi öncesine denk geldiğini belirten Çiftçi, "Haziran'da hasat başlar. Tam hasat dönemine denk gelen bir karar. Üretici fiyatlarının baskılanmasına dönük bir ithalat gibi görünüyor. Bu da zaten kazanmayan üreticiyi daha da zor duruma sokacaktır. Üstelik arpa üreticisi tamamen dış koşullara bağlı olarak üretim yapar. Yağmura bağımlı, sulama yapılmayan yerlerde yetiştirilir. Geliri düşük ürünlerden biridir. Bu ithalat politikaları fiyatları düzenlemenin yöntemi olarak kullanılmaktan vazgeçilmelidir ve piyasayı düzenleyici mekanizmaların kurulması gerekir. Bu da tüketici ve üreticiye yarar sağlayacak şekilde kurgulanmalıdır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi