CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Hükûmetin yeni vergi yükünü yoksuldan, emekçiden aldığını ifade eden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Vergilerin toplanması ve dağıtılmasında adaletin olmadığının altını çizdi. Bütçe görüşmelerinde partisi adına söz alan Kemalbay, 2 bin 20 lira alan bir asgari ücretlinin senede 4 bin 500 liraya yakın gelir ve damga vergisi ödediğini hatırlattı.  

2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne yaptığı eleştirileri İz Gazete’ye de paylaşan Kemalbay, “Bu kanun teklifi merkezîleşme ve tekelleşmenin tezahürüdür. Teklif geçtiğinde saray hem yerellerden yetki gaspı yapacak hem de ucu sosyal medyaya uzanabilecek engeller getirecek. Yeni vergiler getiren bir paket olarak takdim edilse de esasen halkın vergi yükünü artıracağını düşünüyoruz. Bu paketle yurttaşların payına refah ve özgürlük değil bilakis daha çok vergi, daha çok otoriterleşme düşecek” dedi.

PARMAKTOKRASİ VAR

Kanun teklifinin 47'nci maddesine dikkat çeken HDP’li Kemalbay, Cumhurbaşkanının bütçesine 70 milyar lira ilave borçlanma yetkisi getirilmesine tepki gösterdi. Bu maddeyle, parlamentonun bütçe hakkının da açık bir şekilde gasp edildiğini ifade eden Kemalbay, “Bütçe hakkı diye bir şey var ve tüm dünyada halkların mücadelesiyle elde edilmiştir. Bütçe hakkı, halkın seçtiği temsilcilerden oluşan Parlamento tarafından kullanılmalıdır ama burada bütçe, kapalı kapılar arkasında sarayda yapılıp bu çatı altında virgülü dahi değiştirilmeden ‘parmaktokrasi’yle geçirilmeye çalışılıyor” sözleriyle eleştirdi.

PATRONA VAR EYT’LİLERE YOK

İktidarın savaştan, mermiden, sermayeden, ranttan ve talandan beslenenlere ayrılan bir bütçe hazırladığını söyleyen HDP’li Kemalbay, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “AKP iktidarı halkın bütçesinden 196 milyar alıp sermaye gruplarına ayrıcalıklar, istisnalar ve muafiyetler sağlayacak demektir. Bu, AKP'nin patronlara, Cengizgillere, onların lehine kamusal gelirin transfer edilmesi anlamına gelmektedir. Patronlara gelince şıp diye kaynak aktaranlar, EYT için 10 kere düşünüyor. Bir de havuz medyasına sırtlarını dayamışlar EYT'lileri hak etmedikleri bir şeyi almakla suçluyorlar. Bu suçlamaların HDP'yi kriminalize etmek için yapılan suçlamalardan hiçbir farkı yoktur. EYT'liler emeklilik hakları hükûmetlerce gasp edilmiş emekçilerdir. Böyle bir lüksü nasıl kendinizde görebiliyorsunuz? Çünkü tek adam rejimi bu şekilde işliyor” diye tepki gösterdi.

HALK İRADESİNE SAHİP ÇIKMALI

Meclisin bir an önce üstüne düşen görevi üstlenmesini, halktan aldığı iradeye sahip çıkmasını isteyen Kemalbay, bütçeyi birkaç para babası için değil, halkın yararı ve tercihleri doğrultusunda hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Torba yasalarla yurttaşların payına refah ve özgürlük değil, daha çok vergi, daha çok otoriterleşme düşeceğini belirten Kemalbay, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin parlamentoyu işlevsiz hale getirdiğini ve noter gibi çalıştırıldığını ileri sürdü. Bu durumun değişmesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay, “Diyoruz ki: Gelin, bu yanlıştan hep beraber dönelim ve Parlamentoyu Cengizgillerin değil, sarayın değil, halkların hizmetkârı yapalım” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi