NAZMİ CAN ARSLAN - CEREN DUMAN / İZ GAZETE - Yerel yönetim ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen program, Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan'ın konuşmasıyla başladı. Bülent Özcan en önemli noktanın belediyelerimizin Avrupa Birliği (AB) sürecinde ihtiyaç duyduğu konuları tespit ederek Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki ortaklarıyla bu konularda iş birliği yapmaları ve proje geliştirmeleri olduğunu vurguladı.

2010 yılından 2016 yılına kadar değişik projeler yürüten Avrupa Birliği Bakanlığı, 2017 yılında başlattığı Türkiye ve Avrupa Birliği Şehir Eşleştirme Hibe Programı ile Türkiye’deki kentlerin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki kentlerle eşleşebileceği ve birlikte çalışabileceği bir projenin altyapısı oluşturuldu. Bülent Özcan projeyi “Hazırlık süreçleri, AB kurumlarıyla müzakereler ve finansmanların sağlanması derken bugünlere ulaştık. Dolayısı ile şu anda uygulama dönemindeyiz. 4,5 milyon Avroluk projemizin 2,6 milyon Avrosu hibe programı olmak üzere projede yer alacak olan başta valilikler, belediyeler, il özel idareleri yani tüm yerel yönetimlere azami olarak 130 bin Avroluk bir hibe desteği sağlanacaktır” sözleri ile açıkladı.

GENİŞ BİR ALAN GENİŞ BİR ÇERÇEVE

Programın öncelikli hedefi AB katılım sürecinde Türkiye’nin yerel düzeyde idari ve uygulama kapasitesinin geliştirilmesi olarak yer alıyor. Proje Uygulama Başkanı Özcan programın temel amacının ise AB üyesi ülkelerdeki şehirlerle Türkiye’deki şehirlerin, ilçelerin, yerel yönetim seviyesindeki kuruluşların kendi muadilleriyle iş birliği kurmasını temin etmek olduğunu belirtti. Özcan, projenin alanını “Enerjiden tarıma, kırsal kalkınmadan balıkçılığa, ulaştırmadan çevreye ve sivil toplum güçlenmesine, kadına karşı şiddetin engellenmesinden eğitime destek verilmesine aklınıza gelebilecek her konuya dair kentlerimiz AB üyesi eşleştiği şehirlerle proje gerçekleştirebilir. Kendi elinde yer alan başarılı olmuş çalışmaları onlara, onlarda başarılı olmuş çalışmaları kendi kentine transfer edebilir” ifade etti.

Projede yer alacak olan kuruluşlara verilmesi planlanan hibe miktarının yeterli olamayabileceğini vurgulayan Bülent Özcan, verilen hibenin iş birliği yapılacak kentlerle orta vadede yapılabilecek çalışmalar için bir kıvılcım oluşturacağını belirtti. Özcan, projede yer alacak katılımcıların sorunlarına yönelik ise “Birincisi bu bir kardeş kent uygulamasını destekleme uygulaması fakat illa bir kardeş uygulaması zorunluluğumuz yok. Yani bir belediyenin AB üyesi ülkelerdeki kardeşiyle illaki bir ortaklık kurarak proje yönetme gibi bir zorunluluğu yok. İkincisi ise bu program sadece o konferansa katılım sağlayan yerel yönetimleri destekleyen bir program değildir” açıklamalarında bulundu.

PROGRAMIMIZ PROJE VE DEĞİŞİM ODAKLI

Projenin çalışma alanlarına dair açıklamalar yapan Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatör’ü Murat Özçelebi “Avrupa Birliği sürecindeki yerel yönetim ilişkileri sembolik olarak kalıyor. Ortaklığın sembolik olmaması gerekiyor. Ortak bulduktan sonra, çalışmaların diyalog projesi haline dönüşmesini istiyoruz. Kardeş Şehir projesinde daha çok gezmeye gidiyormuş gibi bir algı var. Bu programın ise, proje ve değişim odaklı olduğunu unutmamak gerekir.” hatırlatmalarında bulundu.

Proje Başkanı Bülent Özcan, programın sadece şehir merkezlerini kapsamadığını belirtirken, ilçeler veya daha alt birimlerin de projeden yararlanabileceğini belirtti. Özcan projeye yönelik, “Bir bütüncül yaklaşım içerisinde bir proje hazırlayabileceğiniz, kentinizin bir ya da birden fazla ihtiyacını bir iş birliği içerisinde destekleyebileceğiniz, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kalkınma ajansları, odalar ve benzer kurumlarla birlikte çalışabileceğiniz projeler bizler için kıymetli ve değerli olacaktır.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi