Yaz saati uygulaması, bir yanda sabah karanlıkta okula giden öğrencilerin yaşadığı zorluklarla eğitimde; diğer yanda ise Batı ile çalışan iş dünyasının artan saat farkı nedeniyle yaşadığı aksamalar ekonomide sorunları tırmandırıyor. Hükümet ise geri adım atmıyor.

Konuyu sürekli gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Hükümeti bir nebze olsun öğrencileri düşünmeye ve gün ışığına davet ediyorum” çağrısında bulunurken; dikkatleri uygulamanın ekonomik boyutuna çeken CHP İzmir Milletvekili Murat, Bakan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

BAZI ÜLKELERLE BAĞIMIZ TAMAMEN KOPTU!

Batı ile artan saat farkı sebebiyle; mesai çakışmasının çoğu ülkeyle asgari düzeye indiğini ve hatta bazılarıyla tamamen koptuğunu vurgulayan Bakan, “Batı ülkeleriyle çalışan iş dünyası, kış saati uygulamasına geçilmemesi kararının, yarardan çok zarar getirdiğini söylüyor. Londra ile aramızda mesai çakışması sadece 2-3 saate indi. Amerika’nın büyük bölümü ile bağımız neredeyse kopmuş durumda. Türkiye’de saat 17.00 olduğunda, yani mesai bitmek üzereyken, ABD’nin doğu kıyısında mesai yeni başlıyor. Batı kıyılarında bu fark daha da fazla. Örneğin, Londra’daki bir finans kuruluşu eğer Türkiye piyasasında işlem yapmak istiyorsa, yeni düzenlemeyle kış aylarında Londra - İstanbul arasındaki saat farkı 3’e çıktığı için, Türkiye’de yapılacak bir finansal işlem için son emir saati Londra saatiyle 14.40 olacak. Yaz aylarındaysa, aradaki saat farkı Avrupa’da saatlerin ileri alınması nedeniyle tekrar 2’ye düşecek. Yatırımcılar zor durumda, yurtdışı piyasalarla bozulan senkronizasyon sebebiyle istedikleri gibi işlem yürütemez duruma geldi” dedi.

ALBAYRAK’A SORDU: ÖNGÖRÜLEN KAR UĞRANILAN ZARARDAN FAZLA MI?

Zaman dilimi değişikliği, daha önce Bakanlar Kurulu’na geldiğinde ‘küresel borsalarla senkronun yitirilebileceği ve uluslararası ticari ilişkilerde aksama olabileceği’ gerekçeleriyle rafa kaldırıldığını hatırlatan Bakan, Albayrak’a şu soruları sordu: “Kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla elde edilmesi düşünülen kar, Batı ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleriyle yoğun olarak iş yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan iş dünyasının, şu anda mesai saatlerinin gerektiğince çakışmamasından dolayı uğradığı zarardan daha mı fazladır? Bu Bakanlığınızca ölçümlenmiş midir? Kar-zarar dengesi ne durumdadır? Batı ülkeleriyle saat farkı sebebiyle ekonomik bağların kopmaması için Hükümet tarafından alınmış somut tedbirler var mıdır? Bunlar nelerdir? Saat farkı sebebiyle borsada yeteri kadar işlem hacmi sağlayamayan ve yurtdışı borsalarla senkronize çalışamayan yatırımcılar için öngörülen alternatif eylem planınız nedir?”

Editör: Haber Merkezi