DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektöründeki güncel gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Seferihisar’da gerçekleşen toplantıda Ocak – Eylül dönemi ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uçak, birliğin önemli projelerini de sıraladı.

54 YILLIK TARİHTE BİR İLK

Hayrettin Uçak yaptığı açıklamada, “2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2020 yılının sonunda 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi ve Birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılından bu yana da ihracatımızı yüzde 40 oranında artırmış olduk. 2021 yılında da ihracatımız artarak devam etti. 2021 yılının 9 aylık döneminde Türkiye genelinde yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri toplam ihracatı 3.5 milyar doları buldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artış sağlandı” dedi.

‘YENİ BİR REKOR GELECEK’

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak ihracatlarının 9 aylık dönemde 813 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Uçak, “Yüzde 14 oranında artış sağladık. Bu artış oranı yıl sonuna kadar devam ederse ihracatımızı 1 milyar 100 milyon doların üzerinde kapatacağız, biraz daha artırmayı başarabilirsek yılbaşında koyduğumuz 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmaya çalışacağız. Ama her şekilde yıl sonunda Birliğimiz adına yeni bir ihracat rekorunun geleceğini şimdiden söyleyebilirim” dedi.

‘EN BÜYÜK PAZARLARIMIZ ALMANYA, ABD VE İNGİLTERE’

“Birlik olarak meyve sebze mamullerindeki 9 aylık ihracatımız yüzde 20 artış ile 584 milyon dolar olarak gerçekleşti” diye konuşan Uçak, “En büyük pazarlarımız Almanya, ABD ve İngiltere olurken en çok ihracat yapılan ürünler de turşular ve meyve suları oldu. Yaş Meyve Sebze ihracatında da ilk 3 pazarımız Rusya, Almanya ve Ukrayna olurken, kiraz, üzüm ve domates en fazla ihracatı yapılan ürünler oldu” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ FAALİYETLERİ DE SIRALADI

Hayrettin Uçak, düzenlenen basın toplantısında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin önemli faaliyetlerini de sıraladı.

Üye ilişkileri ekibi hakkında konuşan Uçak, “Bu ekip 2018 yılından bu yana 800’ün üzerinde üyemizi belirli aralıklarla yerinde ziyaret etti. Zaman zaman Yönetim Kurulu olarak bizler de bu ziyaretlere eşlik ettik. Arkadaşlarımız, mesafe tanımaksızın İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Afyon, Balıkesir ve Denizli’deki firmalara ziyaretlerde bulundu. Her ay yönetim kurulu toplantılarımızda üyelerden gelen sorunları değerlendirdik, girişimlerde bulunduk. Üye ziyaretlerinin bizim göreve geldiğimizden bu yana en somut ve en çok içimize sinen faaliyetlerimizden biri olduğunu söyleyebilirim” dedi.

‘KULLANDIĞIMIZ PESTİSİTLERİ BİLİYORUZ’ PROJESİ

Uçak, “Biz Birlik olarak gıda ürünleri ihracatında başarıyı sürekli kılmanın yolunun tüketici güveninin sürdürülebilir olmasından geçtiği bilinciyle bölgemizde ihracatı ağırlıkla yapılan ürünler için bölgenin kalıntı haritasını ortaya çıkarmak amacıyla ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ adını verdiği projeyi hayata geçirdik. Bu projede yaş meyve sebze ve mamul sektörü bakımından önemli olan 9 adet ürün belirledik. Bunlar; kiraz, nar, üzüm, mandarin, şeftali, domates, hıyar, çilek ve asma yaprağıdır” dedi.

“Şu ana kadar analizi tamamlanan ürünler; çilek, kiraz, asma yaprağı, şeftali, kornişon, domates ve üzüm” ifadelerini kullanan Uçak, “Bu analizlerde genel olarak, hem Avrupa Birliği (AB) hem de Rusya Federasyonu (RF) tarafından belirlenen MRL değerlerine uygun sonuçlar elde edildi. MRL değeri bakımından en uygun sonuçlar çilek ve domateste oldu” açıklamasında bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİNE ULAŞTIRIYORUZ’

Birliğin çıkardığı Hasat ve Ötesi Dergisi’ne ilişkin konuşan Uçak, “ İlk olarak 2019 yılında yayına başladığımız ve 4 ayda bir çıkan dergimiz “Hasat ve Ötesi”ni ilgili tüm kurumlardan üyelerimize Türkiye’nin her köşesine ulaştırıyoruz. Yakın zamanda 6. Sayısını çıkaracağımız dergimizi, hem Türkçe hem İngilizce yayınlıyoruz. Böylece sadece Türkiye içinde değil, katıldığımız uluslararası fuar ve heyetler vasıtasıyla da Dünya’nın her yerinden potansiyel alıcılara ulaşmasını sağlıyoruz. Bugüne kadar 70’in üzerinde üye firmamız ile röportaj gerçekleştirdik ve onların onaylarını alarak dergimizde yayınladık. Böylece üyelerimizin ve ürünlerimizin bilinirliğini arttırmaya çalıştık” dedi.

‘ÖNEMLİ BİR FARKINDALIK YARATTIK’

“Temmuz ayından bu yana Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği ile birlikte Gönüllü Son Hasat Projesini yürütüyoruz” ifadelerini kullanan Uçak, “Bu projede çoğunluğu üniversite öğrencisi olan gönüllülerimiz her ay bir üretim alanından hasat yapıyor ve toplanan ürünler aşevlerine bağışlanıyor. Bu proje ile hem genç nesiller tarım ile yakından tanışarak ürünlerin nasıl hasat edildiğini uygulayarak görüyor, hem de bu ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış oluyoruz. Şu ana kadar domates, şeftali ve mandalina hasadı gerçekleştirdik. Son etkinliğimizde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de projemize katıldı. Yıl sonuna kadar devam edecek projemizle önemli bir farkındalık yarattığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

‘KAYIP ORANLARINI ORTAYA KOYACAĞIZ’

Meyve sebzede yaşanan kayıpların tespiti üzerine değerlendirmede bulunan Uçak, “Bu bizim çok önemsediğimiz bir konu. Meyve sebzelerde hasattan tüketime kadar yüzde 15 ile yüzde 50 arasında kayıpların olduğu söyleniyor ancak hangi aşamada ne kadar kayıp olduğunu gösteren bir çalışma bulmak çok zor. Bunun için ilk nar ve mandalina ürünlerinde kayıpların tespit edilmesi ile ilgili Ege Üniversitesi ile bir proje geliştirdik. 2 yıl sürecek projenin ilk yılında hasattan paketlemeye kadar her süreçte incelemeler yapıp bu ürünlerdeki kayıp oranlarını ortaya koyacağız, ikinci yıl da bu oranları nasıl azaltabiliriz diye eğitim çalışmaları yapacağız” dedi.

2 ADET UR-GE PROJESİ

Hayrettin Uçak, “Birliğimiz bünyesinde 2 adet UR-GE Projemiz mevcut. UR-GE Projeleri bildiğiniz üzere Ticaret Bakanlığımız desteğiyle düzenlenen, ürünlerimizin ihracatını gerçekleştiren ve projeye katılacak üye firmalarımızın potansiyel ve hedef pazarlarda yapılacak tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle rekabet güçlerinin artırılması ve firmalarımıza yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan projeler. Biz de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Taze Üzüm, Kiraz, Nar ve İşlenmiş Gıda olmak üzere iki yeni projeye başladık. Şu ana kadar sanal ortamda faaliyetleri tamamladık, artık fiziki faaliyetlerimize de hız vermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

FİZİKİ FAALİYETLER TEKRAR BAŞLIYOR

Uçak, dünya genelinde ve Türkiye’de aşılanma oranının hızla artması sonucunda, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin fiziki faaliyetlerine tekrar başladığını açıkladı.

“İlk fiziki faaliyetimizde Kasım ayının sonunda Hollanda ve Belçika’ya yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerine yönelik Ticaret Heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz ve orada ikili iş görüşmeleri düzenleyeceğiz” diye konuşan Uçak, “Şu anda 14 üyemizin katılım başvurusunu aldık. Bu tarz organizasyonların zaman zaman fuarlara göre çok daha etkin geçtiğini söyleyebilirim. Üyelerimiz de alıcılar ile yüz yüze görüşmeyi özlemiş sanıyorum heyetimize iyi bir talep geldi” dedi.

ÖNCÜ BİRLİK

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak’ın ardından EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz da kısa bir açıklamada bulundu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yılda 15,5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını belirten İşbırakmaz, 2 tanesi Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’ne ait olmak üzere 7 tane URGE Projesi yürüttüklerini ifade etti. Cumhur İşbırakmaz, AB Yeşil Mutabakatına ihracatçı sektörlerin uyum sağlama sürecine destek olmak için Sürdürülebilirlik Departmanı kurduklarını, bu anlamda Türkiye’de öncü ihracatçı birliği olduklarını aktarırken, yoğunlaştıkları bir diğer başlığın ise dijitalleşme olduğunun altını çizdi.

Açıklamanın sonunda Hayrettin Uçak, basın mensuplarıyla birlikte fabrikanın çalışmalarını yerinde inceledi.
 

Editör: Haber Merkezi