Türkiye Cumhuriyetçi Mali Müşavirler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Yaşar Mali Müşavirlerin Vergi Mükelleflerine vermiş Kamu Hizmeti niteliğindeki hizmetlerinde KDV'nin yüzde 8'e indirilmesini talep ettiklerini belirterek, COVİD19 sürecinde "KDV indirimi direkt Vergi Mükelleflerinin ödedikleri ücretlere yansıyacak bir şeydir." dedi.

Erhan YAŞAR yaptığı açıklamada, Mali Müşavirlerin ve Muhasebe ve Denetim sektörünün devletin desteği, önderliği olmadan ayakta duramayacağını, dünyanın her yerinde uygulamaların bu yönde olduğunu söyledi.

Devletlerin bu desteği sağlarken aynı zamanda yükünü hafiflettiğini anlatan YAŞAR, şu an Mali Müşavirler Türkiye'de bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığına Kurumlara verilmesi gereken 1 milyon 982 bin 541 gelir, 2 milyon 963 bin 172 gelir stopaj, 2 milyon 60 bin 410 gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ-kira geliri vergisi), 789 bin 110 basit usulde vergilendirilen gelir, 864 bin 999 kurumlar ve 2 milyon 787 bin 303 katma değer vergisi (KDV) mükellefinin beyan ve bildirimlerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bağlı kurumlara
26 milyon 531 bin çalışanın Beyan ve bildirimlerinin gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Bu noktada Mali Müşavirlik ve Denetim sektörünün önünün açılması, sektöre bazı kolaylıkların getirilmesi konusunda çeşitli taleplerde bulunduklarını belirten Erhan YAŞAR, "Hazine ve Maliye Bakanlığımızca Mali Müşavirlere KDV indirimi getirilmesini, KDV'nin yüzde 8'e indirilmesini talep ediyoruz. Birçok sektörde bu yapıldı." ifadelerini kullandı.

Birçok sektörde Pandemi dolayısıyla farklı alanlarda KDV'nin inidirildiğini işaret eden Erhan YAŞAR, bu taleplerinin devletin imkânları nezdinde karşılık bulacağına inandıklarını vurguladı.

"2 milyon 787 bin 303 katma değer vergisi (KDV) mükellefi Var"

KDV indiriminin, Vergi Mükelleflerinin her ay ödedikleri KDV yükünü %10 azaltmasının piyasalara olumlu yansıyacağını anlatan YAŞAR, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KDV yüzde 18 şu an. Örneğin yıllık ücreti 20.000,00-TL olan bir mükellef, bunun içinde yaklaşık 3.600,00-TL KDV ödüyor. 20.000,00-TL 3.600,00-TL direkt devlete KDV olarak gidiyor. Diyelim inşallah gelecek yıl için enflasyon yüzde 10'lara indi. 20.000,00-TL ücret 10 artışla 22.000,00-TL olur. Yüzde 18 KDV yüzde 8'e inerse Mali Müşavir ücretleri de doğal olarak mükelleflere yansımış olur. Pandemi sürecinde Mükelleflerin üzerinde KDV yükü azalmış olacaktır.

Erhan YAŞAR Mali Müşavir (Muhasebe Hizmetleri) ücretlerinin genel olarak son 10 yıldır enflasyon oranlarının altında zamlar yaptığına işaret etti.

Kamu yararına verdiğimiz Mali Müşavirlik Hizmeti için alınan vergilerin indirilmesi, son zamanlarda Dijital dönüşümle birlikte çağa uyum sağlamak nedeniyle artan hizmet maliyetlerine de olumlu katkı sağlayacağını belirtti.
 

KDV indirim taleplerini CİMER ile Cumhurbaşkanlığına, Mail ile Hazine ve Maliye Bakanlığına ve TBMM’ de yer alan İktisatçı Meslektaş Milletvekillerine ilettiklerini kaydetti.



 

Editör: Haber Merkezi