İktidar, Türk Lirası’nın gözünün yaşına bakmadan paraşütsüz aşağı düşmesini izliyor. Cuma akşamı 10 lira sınırını aşarak çift haneli seviyelere yükselen dolar, dün 10,28’i test ederek yeni tarihi zirveye ulaştı.

Resmi enflasyon yüzde 20’ye dayanırken Merkez Bankası’nın (TCMB) sert faiz indirimlerine gitmesi ve yarınki toplantıda faiz indirimine devam edileceği beklentisi, TL’de değer kaybının hızlanmasına neden oluyor. İlk olarak 12 Ekim’de 9 liranın üstüne çıkan dolar, 34 günde 10 liranın üzerine çıktı. Bu süreçte TL’deki değer kaybı yüzde 12,2’i buldu. Avro ise 11,64 seviyelerini gördü.

Kurdaki artış herkesin tedirgin olmasına neden oluyor. Ülke ekonomisinin geldiği noktayı değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, ülkede sapla samanın karıştığını ifade etti. Farklı oyunların olduğuna dikkat çeken Civelek, “Piyasa ile siyasi Cumhurbaşkanı arasında bir oyun var. Bunun sonuçları diğerlerini etkileyecek” ifadelerini kullandı. Civelek, yarın yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısından çıkacak olası faiz indirimi beklentisinin fiyatlandığına vurgu yaptı.
Kurdaki yukarı hareketin enflasyon beklentisini iyice artırdığını ifade eden Civelek, şu ifadeleri kullandı: “Etki-tepki zinciri büyüyor. İşin kökünde ne var? Faiz düşüşü. Bu süreç erken harekete geçiriliyor. Merkez Bankası’nın faiz düşürmesini engellemek için bunlar yaşanıyor. Belki faiz indirilmez o zaman kur biraz geri çekilir. Ama inadına faiz düşürülürse o zaman çok daha fazla hareket görebilirsiniz.”

turk-lirasi-nin-hazin-sonu-ulke-iktidar-eliyle-kaosa-surukleniyor-944801-1.

Enflasyonun iyice tetiklenmesi ile iktidarın oylarını iyice düşeceğine ve kaosun daha da büyüyeceğine işaret eden Civelek “Şu an piyasa geri adım attırmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı’nın inadını kırmak ve belki iktidar değişikliğini hızlandırmak. Finans kesimi artık Cumhurbaşkanı’nı göndermeye çalışıyor” dedi.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, Civelek, ülkenin çok büyük bir belirsizlikte olduğunu belirtti:

“Döviz kurunda yön olumsuz. Nerede durur belirsiz. Bu çekişmenin sonuçları herkesi etkileyecek. Satın alma gücü kaybını telafi etmeye çalışan bir asgari ücret, enflasyonun 10 puan üstünde. Ancak açıklanan enflasyon gerçek enflasyon değil ki. Şu an sap saman birbirine karıştı. Hiçbir şey göründüğü gibi değil. Geniş kesimler için enflasyon yüzde 40’ın üzerinde. İstatistiklere siyaset girdi.”

Olası bir faiz indiriminin etkilerinden bahseden Civelek, “Kuru bir anda 10,50’de de görebiliriz. Haftasonu ne olacağını bilemezken yılsonunu tahmin etmek havanda su dövmek gibidir. Türkiye’de tahmin yapmak çok zor. Yapılan tahminlere kendileri de inanmıyorlar” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi