Portekiz Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Celeste Mota, İzmir Ticaret Odası’na gerçekleştirdiği ziyarette, Portekiz ve Türkiye’nin ticaretinin geçmiş yıllara göre arttığını ama iki ülkenin var olan potansiyellerine göre bu ticareti daha da artırması gerektiğini söyledi. Mota, Türk iş adamlarının özellikle ceviz ve badem üretiminde Portekiz'e ilgi gösterdiğini belirtti.

Portekiz Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Celeste Mota ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi’yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğine dikkat çeken Mota, “İki ülke arasında ticaret geçmiş yıllara göre artıyor ama var olan potansiyelimize göre bu ticareti daha da artırmalıyız zira bu yeterli değil. Portekiz küçük bir ülke ama Portekiz’i sadece Portekiz olarak düşünmemeliyiz . Çünkü Portekiz, çevresindeki ülkelere çok büyük bir ticaret geçişi sağlıyor. Ayrıca Güney Afrika ülkelerinde Portekizce konuşan birçok ülkeye katkı sağlıyor. Portekiz Avrupa ülkeleri içerisinde Amerika ve Kanada’ya en yakın ülke, eğitimli bir iş gücümüz var. Alt yapımız da çok güçlü, iletişim ve havayolu bakımından da çok iyiyiz" dedi.

300 BİN EURO KARŞLIĞINDA OTURMA İZNİ

Türk iş adamlarının özellikle tarım sektöründe Portekiz'e ilgi gösterdiğini belirten Mota, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk iş adamları özellikle ceviz ve badem üretiminde Portekiz'e ilgi gösteriyor. Oturma izni konusunda da kolay şartlar var. 30 yaşın üstünde kişilere 300 bin Euro para karşılığında ya da bir şirket kurup 10 kişilik istihdam sağlarsanız yine oturma izni veriyoruz. Türklerle birçok sektörde işbirliği yapabiliriz. Özellikle turizm, emlak, yenilenebilir enerji gibi sektörler başta geliyor. Bu yüzden bütün Türk iş adamlarını Portekiz’e davet ediyoruz. Bu çerçevede ticaretimizi artıracak her türlü desteğe hazırız."

PORTEKİZ TÜRKİYE'YE ÇOK BENZİYOR

Portekiz ve Türkiye ticari ilişkilerinin son zamanlarda tekrar bir ivme kazandığını söyleyen İzmir Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise, “Portekiz’in ülke yapısı bizim ülkemize çok benziyor. Onların ilerlemesi bizi mutlu ediyor, çünkü biz de onlarla ilerliyoruz. İşsizlik sorunu sizde de var bizde de var. Bu şekilde birçok noktada benzerlik gösteriyoruz. Tekstilde de aynı yerdeyiz. Çok benzer sektörlerimiz var. Aslında rekabet içinde değiliz. Bizimle olan ticaretinizi artırmanızı diliyoruz. Genelde Avrupa’ya ticaretiniz var. Doğu pazarına girmek için sizleri ülkemize yatırmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi