11. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, 9 - 11 Aralık tarihleri arasında Gaziemir’deki Fuarİzmir’de gerçekleşti. Türkiye genelinde dokuz bölgede 1580 üyeye ulaşan Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) yöneticileri, bölgesel yürütme kurulu başkanları ve üyeleri de Fuarİzmir'deki toplantıda bir araya geldi. TUROYD İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Güner Güney'in ev sahipliği yaptığı toplantıda ülke turizminin sorunları, sektördeki profesyonel yönetici ve çalışanlara yansımaları ele alındı.

Toplantıda konuşan TUROYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, ülke ekonomisine ciddi katkılar sunan turizm sektöründeki krizin etkilerinin her alanda görüldüğünü söyledi. Yaşanan krizde işini kaybeden yönetici oranının yüzde 60’a ulaştığını belirten Aksu, "Sektörden anlamayan yatırımcının aldığı tasarruf kararı, ama yanlış bir karar" dedi. Sektörde yöneticilerin işini kaybetmesini "bilinçsizlik" olarak gördüğünü dile getiren Ali Can Aksu, “Türkiye’de şu anda oteller tamamen ikinci, üçüncü adamlarla yönetiliyor” diye konuştu.

Yatırımcıların ikinci, üçüncü işleri olduğu için 80 milyon dolarlık turizm yatırımlarını hep profesyoneller yönettiğini anlatan Aksu, "Bir oteli muhasebe müdürü ya da ahçı veya otel yatırımcısının yeğeni ya da çocuğu da yönetemez" dedi. Ali Can Aksu, "Çok küçük hesaplarla yaptığınız kısıtlamalar, milyon dolarlarla gerçekleştirdiğiniz o tesisleri harabeye çevirebilir" diye uyardı.

Türkiye'de turizm politikalarının yönetilmesinde bugüne kadar hep yatırımcıların ön planda olduğunu anlatan Ali Can Aksu, "Bu güne kadar profesyonel yöneticiler geri planda bırakıldı. Bu kadar deneyim kazanmış insanların Türk turizm tanıtım sahasında olmaması eksiklikti" dedi. TUROYD olarak kendilerini anlattıkça yatırımcının algısının değişeceğine inandıklarını belirten Aksu, "Şimdi turizmin hak ettiği noktaya gelmesi için akıl ve güç birliği yapmanın zamanı" diye konuştu. TUROYD Ege Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Güner Güney ise, Ege Bölgesi’nde turizm sektöründeki yönetici kaybının yüzde 7-8 dolayında olduğunu söyledi. Güney, “Yurt dışına giden, işini kaybedip başka sektörlere geçen otel müdürü arkadaşlarımız oldu ama yine de Ege Bölgesi Türkiye genelinde daha az bir kayıp yaşadı” dedi.

Editör: Haber Merkezi