Gizem TABAN/İZ GAZETE- Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde; İzmir Ticaret Odası (İZTO) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) ve İzmir Vakfı destekleriyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TÜRSAB FUARCILIK A.Ş. organizasyonunda gerçekleşen Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı; ‘14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı’ olarak 25-27 Şubat 2021 tarihlerinde İZFAŞ’ın kendi dijital altyapısı ‘Digital İzmir Fair’ ile sanal olarak düzenlenecek. Türkiye’de turizm sektörünün ilk sanal fuarı olacak 14. Travel Turkey İzmir Dijital’in online basın toplantısı; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, TUROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Corabatır’ın katılımıyla gerçekleşti.

‘TURİZM SEKTÖRÜNÜ CANLANDIRACAK’
Türkiye’de turizm sektörünün ilk sanal fuarı olan Travel Turkey İzmir’in içeriğinden ve altyapısından bahseden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’i fuarlar kenti yapma hedefiyle kurulduğu günden bu yana pek çok yeniliği hayata geçiren İZFAŞ İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, pandemi nedeniyle gerçekleşemeyen fuarları tamamı özgün ve İzmir’den yazılımcılarımızın geliştirdiği bir altyapıyla sanal fuarlara taşımaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar alanı Fuar İzmir’in 3D modellemesi yapılarak ekranlara taşındığı ve kullanıcıların tek tıkla ulaşabileceği sanal platforma dönüştürülen Dijital İzmir Fair platformunda ilk olarak Olivtech ve Ekoloji İzmir sanal fuarlarını gerçekleştirmiştik. Bu fuarlarda sadece 3 gün için 39 katılımcı ve yüzlerce ziyaretçi ağırlamıştık. Web seminerleriyle tıklanma rekorları kıran bu platform tüm ziyaretçilerine sanal bir fuar deneyimi yaşatmıştı. Dijital İzmir Fair platformunun ikinci konuğu 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, TÜRSAB ve İZFAŞ ortaklığıyla düzenlenecek Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı 2020 yılının Patara yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle bu yıl Patara Antik Kenti temasıyla gerçekleşecek. Önce Akdeniz’in önemli miraslarından olan Patara Antik Kenti’nin ülkemizin tanıtımına katkı sunmasını da hedefliyoruz. Turizm sektörünün ülkemizdeki ilk sanal fuarı olacak 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı dünyanın 4 bir yanından turizm profesyonellerini aynı ortamda buluşturacak. Dijital bir platform olması nedeniyle de pandemi sonrası en büyük zararı gören sektörlerden biri olan turizm sektörünü canlandıracak ve ülkemizde bundan sonra gerçekleştirilecek turizm fuarları açısından yepyeni bir bakış açısı sunacak. 2020 yılında pandemi nedeniyle uluslararası turizmde yüzde 60 ile 80 arasında düşüşler yaşandı. Bugün yüzlerce turizm işletmecisi risk altında. Turizmin etkilediği sektörler de aynı riski taşıyor.  Biz tarihsel mirası, iklimi, gastronomisi, UNESCO dünya mirası listesindeki Efes’i Bergama’sı, dünyanın en eski açık hava çarşılarından biri olan ve UNESO dünya mirası geçici listesindeki Kemeraltı’sı, birkaç yıl içinde açığa çıkartacağımız ve şehrin tam göbeğinde körfezi gören bir noktada Kadifekale’de antik tiyatrosu, Gediz Deltası ve daha pek çok kültürel ve coğrafi değerleriyle çok özel bir şehir olan İzmir’in dünya ölçeğinde bir kültür merkezi olması için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘İŞ BİRLİĞİ, DAYANIŞMA VE ORTAK AKIL’ VURGUSU
Sürdürülebilir turizm anlayışla hareket ettiklerini belirten Başkan Soyer, “Pandemi sonrası ortaya çıkan fırsatları doğru değerlendirebilmek için gereken tüm çalışmaları tüm paydaşlarımızla birlikte yürüteceğiz. Pandemi sürecinde turizm hijyen kuruluyla konuştuk ve turuncu çember uygulamasını başlatarak İzmir’i sağlıklı ve güvenilir bir destinasyon olarak konumlandırdığımız iletişim kampanyasıyla pandeminin yarattığı tüm olumsuzluklara rağmen İzmir’de turizm sektörünü tüm olumsuzluklara rağmen beklenenin üzerinde kapatmayı başarmıştık. İzmir Vakfı’nın koordinasyonu, Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın ortaklığıyla Türkiye’nin ilk dijital turizm ansiklopedisine sahip olduk. 40’tan fazla uzmanın çalışmasıyla İzmir’in dijital destinasyon envanterini hazırladık. Tarih ve kültür, gastronomi, etkinlik ve festivaller, inanç, deniz ve kıyı, doğa ve kırsal alanlar gibi 10 bin farklı başlıkta 2 binden fazla noktaya dair bilgi ve görsel bir araya getirildi. İzmir’in dijital destinasyon envanterini hazırlayarak İzmir’i dünyaya tanıtmak için çok önemli bir temel oluşturduk.  Bu envanter pandemi döneminde dijitalleşen turizm anlayışıyla uygun hale gelmek için paydaşlarımızla attığımız çok büyük bir adım. Biz turizmde kalıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için yeni trendler üreterek, bunları tüm dünyada alıcısı olmasını oluşturabilen bir kent olmanın çabası içerisindeyiz.  Doğayla uyumlu yaşam ve sürdürülebilir turizm perspektifimizin İzmir’de turizm sektörüne büyük bir ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar bunun göstergesi. Pandemi sonrası dönemde İzmir’in değişimin kenarında değil içinde yer alıp değişimi fırsata çeviren bir şehir olması için çalışıyoruz. Tüm bunları gerçekleştirmek için de çok taraflı ve çok boyutlu, küresel, ulusal ve yerel iş birliklerini güçlendiriyor, ortak akıl, koordinasyon ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla önem veriyoruz. Yeni normalleşme döneminde dediğimiz dönemde rekabet çok daha artacak, işte tam bu noktada İzmir ve Türkiye üzerinde ortak çalışma tüm bu dinamiklerin aralarındaki rekabeti geride bırakarak çok daha sıkı bir iş birliğine, dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. Travel Turkey İzmir’i de bu yaklaşımla gerçekleştiriyor hem ekonomimize hem de İzmir’e sağladığı katkıyı, turizm hedeflerimiz açısından çok kıymetli görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘KENTİMİZ İÇİN GÜVENLİ BİR İKLİM OLUŞTURMALIYIZ’
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Soyer, “Fuara ilgi yüksek. Gerçekten yine başarı sağlanacağını inanıyorum. Çok uzak ülkelerden katılım gösteriliyor. Maliyetler düşük. Fuar bu anlamda daha geniş bir ortama yayılıyor. Teknolojiyi çok daha fazla hayatımıza sokmak önemli avantaj. Turizm Bakanlığının destekleri devam ediyor, onlarla yürüyoruz. İnsanlar tatilden sonra karantinada kalmayacakları ülkeleri tercih edecekler. İzmir’deki büyük dayanışma, tam da bu noktalara tekabül ediyor. Bu kentin güvenli bir kent olduğunu dışarıya vermek için içerde de çok dikkat etmeliyiz. Maske mesafe temizliğe önem vermemiz gerekiyor. Bunun adı dayanışmadır. Birbirimizle ilgili özenimizi göstermeye devam ederek, bütün kentimiz için güvenli bir iklim oluşturmayız” diye konuştu.

‘ÇOK GÜÇLÜ BİR HALKA OLUŞTURACAK’
İZTO Başkanı Mahmut Özgener de şöyle konuştu: “Fiziksel ortamı aratmayacağı fuarın 2021 yılı turizm projelerimizi pekiştireceğiz bir organizasyon olacak. Uzun zamandır sanal fuarları konuşuyorduk. Birkaç ayda hızla bir şekilde hayatımıza girdik. Bunun İZFAŞ olarak yapılan örnek niteliklte işlevsel bir alt yapı kurdu. Müşterimizi sanal fuarda birleştirmeliyiz. Geçmiş ve gelecekte Travel Turkey çok güçlü bir halka oluşturacak. Sadece sektör temsilcilerini bir araya getirmeyecek, İzmir’in dünyanın dört köşesine tanımında sağlayacak. Bunu hep birlikte fırsata geçirmeliyiz. Her zaman kendimize çekmek için bu fırsatı iyi değerlendirmeli, pandemiyi düşünerek, doğru adımlar atmalıyız. Çok değil, 5-10 yıl içerisinde dijital dönüşüm seyahat sektörünü farklılıklar göstermesine neden olacak. Yapay zeka ve yeni tanımlanan meslekler önemli hale gelecek. Yapay zeka fonksiyonları seyahat sektöründe önemli rol oynayacak.  İzmir Ticaret Odası olarak İzmir Vakfı ile birlikte ‘İzmir zamanı’ kampanyasına destek veriyoruz.  Ticaret Odası olarak, ticaretin ibresini yukarıya çekmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

EN ÇOK TERCİH EDİLEN EGE BÖLGESİ’
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da, “İnsanlara iyi geleceği ve umut vereceğine inandığımız turizme yeniden aşkla sarılmalıyız. İnsanları mutlu etmek için onları güzelliklere götüren keyifli anlar sunan biz turizmciler için yüz yüze iletişimin yeri ayrı olsa da Türkiye’nin ilk ve tek dijital fuarının sunuyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İzmir’den dünyaya inançla ve inatla dünyaya nerede kalmıştık diyoruz. 2020 yılında dünyada binlerce fuar iptal edildi ya da ertelendi. Fuarlar ekonominin ibresidir. Bu noktada Travel Turkey İzmir Fuarı’nın gerçekleşmesi ve desteklenmesi stratejik olarak da önemli bir karar olarak karşımıza çıkıyor. 2021 yılında sektörü çok daha çetin rekabetin yaşanacağı bir dönem bekliyor. TÜRSAB olarak yaptırdığımız ankette yurt içinde en çok tercih edilen bölge olarak Ege bölgesi yer aldı. Pandemi sürecinde iç turizmin önemi arttı, iç turizm olmadan dış turizm olmaz. İzmir’in ve Ege Bölgemizin kültür ve turizm değerlerini görmek için tüm vatandaşları keşfe davet ediyoruz. Fuar tüm bölgeye hareketlilik getirecektir. 15’nci fuarımızda yüz yüze buluşmayı heyecanla bekliyoruz. Umudu sevici sağlığı korumak için yapılacak işler listesinde tatili ilk sıraya yazın diyoruz, fuarımıza görüşmek üzere” dedi.

‘UMUYORUM, YENİ YILDA YARALARIMIZI SARALIM’
TUROFED Başkanı Sururi Corabatır, “Geçtiğimiz oranlara rağmen rakamlarımızda düşüş de olsa misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık. Bununla tüm Türkiye’ye örnek olduk. Geçen olduğu gibi bu yıl da tedbirlerimizi uyacağız. 14’üncüsünü düzenleyeceğimiz Travel Turkey İzmir çok önem arz ediyor. Vatandaşlarımız otel ve bölgelerimizi tanıtımında fuarlar aracıyla ülkemizin farklı bölgeleri hakkında bilgi edinmektedirler. Umuyorum 2021 aşı ile birlikte yaralarımızı saracağımız bir yıl olur” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi