Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen buluşmada, Danaoğlu, İZSİAD üyelerine ve katılanlara, kalp-damar hastalıklarını tetikleyen faktörler hakkında bilgi verdi. Genetik geçmişin yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, obezite, düzensiz yaşam ve sağlıksız beslenme, düzenli egzersiz yapmama ve stres faktörlerinin, kalp-damar hastalıklarının temel nedenleri olduğunu anlatan Danaoğlu, risk grupları hakkında bilgi verdi. Danaoğlu, "Erkeklerde 45 yaş, kadınlarda ise 55 yaşından önce kalp hastalığı tanısı konmuşsa bunlar en büyük risk grubu. Aşırı stres ve sinirlilik hali de kalp krizlerini fazlasıyla tetikliyor. Toplumsal huzursuzluk, iç savaş, terör ve hatta enflasyon bile kalp hastalığına neden oluyor. Zaten günümüzde kalp hastalıklarının temelinde; yeterince hareketin olmadığı, fast food tarzı sağlıksız beslenmenin hakim olduğu, modern yaşam tarzı denilen stres yoğun kent hayatı rol oynuyor" dedi.

Risk grubunda olanların, krize yakalanmadan önlem almasının önemini de vurgulayan Danaoğlu, "Bunlar 'ucuz' yöntemler. Alkol ve sigara kullanmamak, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak gibi. Ben buna, 'Arızayı uçak yerdeyken tespit etmek' diyorum. Hasta olduktan sonraki tedavi süreçleri ise pahalı ve yüzde 100 sağlık getirisi olmayan yöntemler. Buna da 'Arızayı uçak havadayken tespit etmek' diyorum. Örneğin damar tıkanıklığı, uçağın havada arıza yapmasından farklı değil" dedi.



KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

İlaç kullanımı, anjiyo, stent, by-pass gibi tedavi süreçleri hakkında da ayrıntılı bilgiler veren Danaoğlu, kalp krizi belirtilerini ve o anda yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Aynı anda; genellikle sol kol ve göğüste aniden şiddetli ağrı, ayak tabanları dahil ter boşalması, bulantı ve kusma, kalp krizi belirtisidir. Bu belirtileri yaşamanız ihtimaline karşı yanınızda sürekli aspirin bulundurun. Hemen bir tane çiğneyin, bir süre dil altında tutup yutun. Bu arada ambulans çağırın ve uzanıp bekleyin."

Sunumunun ardından soruları da yanıtlayan Danaoğlu'na, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, plaketle teşekkür etti.

MUSTAFA KOÇ DA ANILDI

Toplantıda, geçtiğimiz günlerde spor yaperken, kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da anıldı. İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, toplantı öncesi yaptığı konuşmada, Mustafa Koç gibi bir değerin, hayatının en verimli çağında kalbine yenik düştüğünü vurguladı, "İZSİAD olarak; deyim yerindeyse üstünkörü bilgi sahibi olduğumuz bu konuda, 'bir bilen'den bilgi almanın iyi olacağını düşündük. Bu vesileyle Mustafa Koç'u da bir kez daha rahmetle anıyoruz" dedi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi