Gizem TABAN/İZ GAZETE- Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk ile Tarım Orkam-Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında; Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda acilen dönüşümlü çalışmaya geçilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin öncelikli meslek grubu kabul edilerek, acilen Covid-19 aşılamalarına dahil edilmesi çağrısında bulunuldu. ZMO İzmir Şube binasında yapılan basın açıklamasını Tarım Orkam-Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal okudu. Topal, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne rağmen İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı birçok kurumda idareci kararıyla dönüşümlü çalışma modeline geçilmediğini ifade ederken sürece ilişkin talepleri de sıraladı. 

‘BAZI KURUMLARDA DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA UYGULANMIYOR’

‘Pandemide bir yılı aşan süreçte her geçen gün artan vaka ve vefat sayıları sürecin geçici çözümlerle yürütülemeyeceğini bir kez daha göstermiştir’ diyerek konuşmasına başlayan Tarım Orkam-Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, “Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan birçok arkadaşımız hızla yayılan Covid-9 salgınına rağmen işyerlerinde canla başla çalışmaya devam ederken onlarcası hastalığa yakalanmış ve maalesef bazı arkadaşlarımız da bu hastalığa yenik düşmüştür. Süreç boyunca yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ile kamu kurumlarında ve özel sektörde hastalığa karşı bazı önlemler hayata geçirilmeye çalışıldığını görüyoruz.  Son yayınlanan 2021/8 Sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesinde olduğu gibi dönüşümlü ve esnek çalışma modeline geçilerek, 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlarla birlikte 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan çalışanlara idari izin verilmesine karar verilmiştir. Her ne kadar bunlar hastalıkla mücadele için olumlu adımlar olsa da uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışmayı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin dönüşümlü çalışma kararını yöneticilerin inisiyatifine, hatta vicdanına bırakması nedeniyle, önlemler kimi işyerlerinde hiç uygulanmamış, kimisinde ise kısmen uygulanmıştır. Ayrıca belirtmek isteriz ki ebeveyn izninin sadece kadın çalışanlara sağlanması çalışma hayatında cinsiyet eşitsizliğine neden olmaktadır. Bugün İzmir’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere meslektaşlarımızın ve üyelerimizin bulunduğu Tarım Bakanlığına bağlı birçok kurumda idareci kararıyla dönüşümlü çalışma modeline geçilmediğini görmekteyiz” açıklamalarında bulundu.

‘İDARELERİN TUTUMUNU KABUL ETMİYORUZ’

‘Bizim yapıcı tutumumuz ve sorunlara çözüm arayan tavrımıza rağmen idarelerin görmezden gelen, hiçe sayan bu tutumunu asla kabul etmiyoruz’ diyen Topal, “En basit temizlik önlemlerini bile alamayan, çalışanlarını 6-7 kişilik daracık odalara mahkum ederek personelinin hayatını hiçe sayan yönetimlerin, sosyal mesafe, maske ve hijyen denetiminde baş rol oynaması da hastalığa karşı alınan önlemlerin ne kadar göstermelik olduğunun adeta kanıtıdır. Pandemi süreci boyunca İl ve İlçelerde gıda denetiminde çalışan arkadaşlarımızdan maske ve sosyal mesafe denetimini gerçekleştirmeleri istenmiş, bu görevlerin   dayatılması yetmiyormuş gibi verilen denetim sayılarına ulaşılması için yoğun baskılar yapılmıştır. Çoğu zaman arkadaşlarımızın hayatları hiçe sayılarak İdareler tarafından bu denetim sayılarıyla basına adeta gösteri yapılarak hem denetimlerin sağlıklı işleyişleri önlenmiş  hem de arkadaşlarımızın sağlığı hiçe sayılmıştır. Ayrıca hayvan sağlığında çalışan arkadaşlarımıza bakanlık yazısı gönderilerek salgın hayvan hastalığı olmamasına rağmen aşılama çalışmalarının hızlıca bitirilmesi konusunda adeta baskı yapılmış keza zirai faaliyetlerinin denetimi ve kontrolü İçin ziraat mühendisi, tekniker ve teknisyen arkadaşlarımız da maske dışında hiçbir önlem alınmadan sahada görevlendirilmeye devam edilmiştir. Görevi biten personelin eve gitmesine bile izin verilmeyerek mesainin tamamlanması istenmiştir. İdarelerin bu ısrarcı tutumu kamu çalışanlarının hayatını hiçe saymaktan başka bir şey değildir ve acilen bu tutuma son verilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

‘ACİLEN ÖNCELİKLİ GRUBA DAHİL EDİLMELİ’

Topal ayrıca, “Pandemi süreci boyunca evimize sağlıklı gıdanın ulaşmasını sağlayan Tarım faaliyetlerinin sekteye uğramaması için dişini tırnağına takan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarının ve özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin de acilen aşı için öncelikli meslek gruplarına dahil edilmesi ülkemiz için hayati bir önem taşımaktadır” dedi.

TALEPLER 5 MADDEDE SIRALANDI

Sürece ilişkin 5 maddeden oluşan talepleri de sıralayan Topal şunları söyledi:

1.Salgın süreci boyunca tüm hizmet binalarının oda, koridor ve tuvalet temizliği rutin bir şekilde ve titizlikle gerçekleştirilmeli. Personelin ihtiyaç duyduğu hijyen malzemeleri maske ve koruyucu teçhizat sağlanmalıdır.

2. İşyerlerindeki çalışma odalarında kararnamelerde belirtilen metrekarelere uyularak, fazla personelin bulunmaması, kalabalığın önlenmesi ve bulaş riskinin azaltılması için dönüşümlü çalışma modeline acilen geçilmelidir.

3. Eşi ister kamuda ister özel sektörde çalışsın erkek-kadın ayrımı yapılmadan tüm kamu personelini kapsayan, dönüşümlü ücretli ebeveyn izni, herhangi bir hak kaybı yaşanmaksızın hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir. 

4. Gıda denetimi yapan personele dayatılan gıda denetim kotalarının acilen kaldırılarak daha sağlıklı ve uygulanabilir bir çalışma programı geliştirilmelidir.

5. Sağlıklı gıda devamlılığı, verimli tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için kritik bir noktada görev yapan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin öncelikli meslek grubu kabul edilerek, acilen Covid-19 aşılamalarına dahil edilmesi gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi