İzmir ve ilçelerinin bu tür hareketliliği sağlayacak zengin potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Yerel yönetimler bu potansiyeli harekete geçirir bu tür etkinlikler düzenlerse ölü sezonda turizmcimizin yüzü güler, ekonomimize de ciddi katkı sağlanır” dedi.

Sakız Adası’nda Ortaçağ ve Osmanlı Dönemi’ne dayanan Mostra karnavalı geleneği bu yıl da sürdürüldü. Belediyenin öncülüğünde, çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun hazırlığıyla gerçekleştirilen karnaval renkli görüntülere sahne oldu. Karnaval için İzmir’in Çeşme ilçesinden feribotlarla Sakız’a geçen, personel yetersizliği nedeniyle gümrük kapılarında saatlerce beklemek zorunda kalan yaklaşık 2 bin Türk turisti yıldırmadı.

Güzel havanın ve karnaval kapsamında düzenlenen eğlencenin tadını çıkaran Türkler, hafta sonu ada turizmini canlandırdı. Çeşitli illerden İzmir Çeşme’ye gelen ve buradan Sakız’a geçen Türk turistler, konaklama, araç kiralamanın yanı sıra yaptıkları alışverişlerle ada esnafının yüzünü güldürdü. Kış döneminde kapalı olan ve karnaval nedeniyle açılan konaklama tesisleriyle yeme - içme ve eğlence mekanları Türk konuklarıyla tam doluluğa ulaştı.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, karnaval türü etkinliklerin büyük ilgi gördüğünü ve özellikle kış turizmine önemli katkı koyduğunu söyledi. İşler, “Yemek yiyecek, kahve içecek yer bulmak zor. Ayrıca Euro bazında fiyatlar ülkemizden daha pahalı. Genellikle aile işletmeleri biçimindeki mekanlar talebi karşılayacak kapasiteye sahip değil. Gümrükte saatler alan giriş çıkış işlemleri adeta işkence. Buna rağmen Sakız Adası’nın gördüğü rağbet, bu tür etkinliklerin ne denli önemli olduğunun göstergesi” dedi. Mehmet İşler, Sakız Adası’nda düzenlenen karnavalın bir günde 2 binden fazla kişiyi çektiğini ve ada esnafına çok ciddi para kazandırdığını anlattı. İl merkezinin yanı sıra ilçeleriyle İzmir’in çok zengin bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen, yerel yönetimleri bu potansiyeli değerlendirmek üzere harekete geçmeye çağıran Mehmet İşler, Ege Bölgesi’nin ve İzmir’in iç ve dış pazarlarda yeterince tanıtılmadığını altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir, sahip olduğu değerler ve turizmi çeşitlendirecek potansiyel bakımından oldukça zengin, alabildiğine özgür, modern, rahat yaşam tarzına sahip bir kent. Yerel yönetimler bu potansiyeli harekete geçirebilir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bu kentte de karnaval türü etkinlikler düzenlenebilir. Böylece sağlanacak hareketlilikle ekonomimize de ciddi katkı sağlanır, ölü sezonda turizmcinin yüzü güler, turizmden geçinen emekçiler ve esnaf da bundan payını alır. İş kentimizin ve bölgemizin etkin tanıtımı ve sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesinde, iç ve dış pazarlarda gereğince tanıtılmasında.”

Editör: Haber Merkezi