1988 yılından beri kantincilik sektöründe çalıştığını belirten Peker, “O yıldan beri bu sektörde hiç ara vermedik. Her defasında daha katkı koyarak bu sektörde hizmet etmeye çabaladık. İzmir’de 2008 yılında UNP fonunun desteğiyle yapılan seçimde Lider Kadınlar Projesinden birinci sıradan seçilerek 1 yıl Sanayi Odası’nda eğitim aldım, daha sonra girişimcilikle ilgili eğitim aldım. Bu aldığımız eğitimleri de şimdi bu mensubu olduğumuz sektörde hayata geçirmek için yola çıktık. Bu aldığımız eğitimlerin semeresini görelim diyoruz” ifadelerini kullandı.

Kantinciler Odası fikrinin yıllar önce dernek olarak geliştiğini, hatta kendi şahsi ofisinde derneğin kurulduğunu belirten Peker, “O dönem şu anki mevcut başkanımız Rasim Topçu, odanın kuruluşunu gerçekleştirdi. Dönem dönem de başkanlığı devam etti. O zaman zaten farkındalığımız gelişmişti. Zaten kantinciler sektörünün birçok sorunu varken, üstüne deprem ve pandemi de denk gelince şu anki mevcut arkadaşlarımızdan adaylığım için bir öneri geldi” dedi ve aday olma sürecinin de nasıl geliştiğini anlattı.

Oda başkanlarının içerisinde hiç kadın başkan olmadığını hatırlatan Güzide Peker, “İnşallah başaralı oluruz. İlk kriter mevcut arkadaşlarımızın bize güvenerek yetki vermesi. 720 civarında kayıtlı üye arkadaşlarımız, meslektaşlarımız var. Esnaf arkadaşlarımız hepsi bir anne baba şefkatinde. Çünkü bizim yaptığımız normal bir iş değil, insanlar çocuklarını gözlerinin bebeklerini bize emanet ediyorlar. Ne zaman başı sıkışsa bize gelirler. Onları kendi evladımız gibi görmesek zaten yapılacak bir iş değil. Özveri gerekiyor, çocuğunuza yedirmeyeceğiniz bir şeyi orada satmanız mümkün değil. Zaten bütün meslektaşlarım da buna özen gösteriyorlar. Bu bir gönül işi. Herkesin soyunabileceği bir iş değil” şeklinde konuştu.

Mart ayında yapılacak seçimde adaylığını, 32 yıllık birikimini bütün meslektaşlarına olumlu yönde aktarmak için açıkladığını belirten Peker, “Pandemiden dolayı en çok zarar gören ve tek çalışamayan sektör biziz. Tek işi bu olan meslektaş arkadaşlarımız çok zor durumdalar. Bizlerde elimizden geldiği kadar sorunları çözümlemek istiyoruz. Yola çıkma sebebimiz katkı koymak” dedi.

Üyelerin şu an tek can alıcı derdinin maddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Güzide Peker, “Sabit giderlerimizin ortadan kalkması gerek. Şu an bütün üyelerimizin çektiği krediler var. Bir kere ödemelerin minimum durdurulması gerekiyor. Bunlar durdurulduktan sonra can suyu olarak bir kısmı hibe bir kısmı geri ödemeli kredi almamız lazım ki biz ayakta kalabilelim. Pandemi üstüne bir de deprem gelince herkes o kadar mağdur ki. O yüzden şu an için maddi gelir kaynaklarımızın yaratılması lazım. Muhasebeci ücreti ödemeyelim, gelir vergisinden muaf olalım diye, okullar açıldıktan sonra bir müddet kira alınmasın gibi tekliflerimiz oldu. O yüzden ilk dertlerimiz ekonomik” diye konuştu.

Yol haritasındaki hedeflerini sıralayan Peker, kantinlerin kiralarının çok yüksek olduğunu ve bu durumun da düzelmesi gerektiğini, okul kapılarından içeriye içerisinde ne olduğu bilinmeyen paket servislerin alınmaması gibi durumları da sözlerine ekledi. Kantincilerin çok fazla derdi olduğunu pandemi de ise ilk dertlerinin can suyu olmak olduğunu tekrar tekrar vurgulayan Peker, “Bütün esnafın derdi aynı aslında, sadece bölüm olarak ayrılıyoruz. Biz mağdursak bize kim sahip çıkacak, devlet sahip çıkacak. Esnaf paketiyle ilgili de 1 lira çıksa adım atılmış diyoruz ama bunun devamının gelmesi lazım. Yapılandırma olsa bile vergileri ödeyemeyebilecek kantinciler var. 1 yıllık tüm ödemelerin ötelenmesini istiyoruz. Devletimizden istediğimiz bize yardımcı olmaları. Yaralarımızı sarsınlar ki biz de çalışmaya başladığımızda karşılığını verelim” dedi.

Pandemi olmasaydı üyeye dokunup, tek tek gidip görüşmeler yapacaklarını ancak yaptıkları çalışmaları bu dönemde mesaj sistemi ve telefon trafiği ile paylaştıklarını hatırlattı. Peker, üyelerin kendilerinin dile getirdikleri sıkıntılarının dışında dertleri varsa da kendilerine ulaşabileceklerini söyledi. Peker, “Oyunuza sahip çıkın, oyunuzu kullanın bizim ön göremediğimiz konular varsa bize iletin. Biz bu konularda merhem olmak için adayız” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi