Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 10.2 ile yeniden çift haneli rakamlara çıktı. Ekonomideki yavaşlama ve turizm sektöründeki gerilemenin istihdam rakamlarına yansıdığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sektörde işsizliğin artmasından endişe duyduklarını söyledi.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 0.6 puanlık artış ile yüzde 10.2 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı Haziran 2016 verilerine göre, önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, turizm sektörünün de içinde yer aldığı hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,1 puan azaldı. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, bu sonuçlarda en büyük etkenin turizm sektöründe yaşanan kriz olduğunu söyledi. 2016 yılı Ocak - Temmuz döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,27 azaldığını hatırlatan Mehmet İşler, lokomotif sektör konumunda olan turizm sektöründeki istihdama da yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Türkiye genelinde işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 10.2 ile çift haneli rakamlara çıktığına dikkat çeken İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dış turizmde kaybımız çok büyük. Yaz aylarına rastlayan Ramazan Bayramı ve ardından Kurban Bayramı tatilleri iç turizmi hareketlendirdi, canlandırdı. İç turizmdeki bu canlanma sayesinde turizm kaynaklı istihdam kayıpları daha önce dile getirdiğimiz, endişe verici boyutlara ulaşmadı. Ekonomideki yavaşlama ve turizm sektöründeki gerileme istihdam rakamlarına yansıyor. Tehlike tümüyle geçmiş değil, sektörde işsizliğin artmasından endişeliyiz."
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, hizmetler sektörünün en önemli unsurlarından olan turizm sektöründe istihdamın sürdürülebilir olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca açıklanan öturizm istihdam destek paketiöyle olumlu ve akılcı çözümler getirildiğini kaydeden İşler, İzmir’in ve Ege’nin destek dışı bırakılmasının eksiklik olduğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi:
“Sektöre bu destek sağlanmasaydı, rezervasyonlardaki düşüşlerin yüzde 50'leri bulduğu ortamda personel çıkarmalarıyla karşı karşıya kalacaktık. Bu da kalifiye elemanların sektör dışına çıkmasına, başka alanlara yönelmesine yol açacaktı. Ayrıca devlete işsizlik sigortası ödeme yükümlülüğü getirecekti. İzmirli ve Egeli turizmcilerin turizm istihdam destek paketi dışında bırakılması önemli bir eksiklik. Ekonomik kriz yalnızca desteklenen bölgelerde yaşanmıyor, kriz tüm turizmcileri içine alıyor. Bu nedenle deste kapsamı dışı bırakılan İzmir ve Ege'nin da kapsama alınmalı."
İstihdam destek paketinde olduğu gibi, turizm acil eylem planında da İzmir ve Ege’nin kapsam dışı bırakılmasını anlayamadıklarını söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Bölgeler arasında ayrımcılığa ve haksız rekabete yol açan bu durumun giderilmesi gerekiyor" dedi. İşler, “Antalya ve Muğla’ya sağlanan desteklerin İzmir ve Egeli turizmcilere de sağlanmasını umutla bekliyoruz. İzmir'in sadece tarifesiz uçak desteğinden yararlanması büyük haksızlık, tarifeli seferlerden İzmir de destek almalı. A sınıfı acentelere verilen 6 bin dolarlık uçak desteğinden İzmir’e yapılan tarifeli seferler de yararlandırılmalı“ diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi