Ülkemizdeki tüm sektörler ve tüm toplumsal kesimler pandemiden olumsuz etkilenirken Mart ayında ilk kısıtlanan ve diğer iş kollarına kıyasla çalışma alanları çok daha uzun süre kapalı kalan organizasyon sektörü; düğün salonları, etkinlik mekanları, organizasyon firmaları, süsleme firmaları, müzik firmaları, ses- ışık- görsel sistem firmaları, fotoğraf – video firmaları, personel - ekipman tedarik firmaları ve bu firmaların yüzbinlerce çalışanıyla işsizlik ve belirsizlikle savaşıyor.

Organizasyon sektörü temsilcileri, bugüne kadar ayakta kalmak için mücadele verdiklerini ancak dokuz aydır süren işsizliğe karşın devam eden giderlerle baş etme güçlerinin kalmadığını belirterek ayakta kalabilmeleri için devletin en kısa zamanda özel bir finans programıyla kendilerine destek vermesini istiyor.

Organizasyonlarda yan yana hizmet veren ve etkinlik sektörünün paydaşları olan İzmirli firma temsilcilerinin seslerini duyurabilmek için kurdukları “İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği” tarafından yapılan açıklamada sektörün tüm faaliyet alanlarına getirilen kısıtlamalar ile korona virüs ile mücadele etme sorumluluğunda en ağır ekonomik yükün organizasyon sektöründen geçinen insanların omuzuna yüklendiği savunuldu.

“Organizasyonun sadece bir eğlence ya da aktiviteden ibaret olmadığı, on binlerce firma ve bu firmalarda çalışan yüz binlerce çalışan için geçim kapısı olduğunun unutulmaması gerektiğini “ hatırlatan İZOB-DER ( İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği ) temsilcileri, dekorasyon işçisinden çiçekçisine, garsondan aşçısına, müzisyenden dansçısına, ses teknisyeninden fotoğrafçısına, organizatörden mekan yetkililerine, güvenlik görevlisinden valesine kadar saymakla bitmeyecek meslek sahibinin geçim kapılarının dokuz aydır kapalı olduğunun ve ailelerini geçindirecek gelirden mahrum kaldıklarının fark edilmesini beklediklerini belirtti.

Pandemi mücadelesinin büyük fedakârlıklarla sürdürüldüğünü ancak, düğünlere izin verilen 1 Temmuz 2020 tarihinin çok geç duyurulmasının rezervasyonla çalışan düğün sektörüne bir yüksek sezon kaybettirdiğini hatırlatan İZOB-DER yönetimi, düğünlere ve diğer organizasyonlara verilecek iznin ihtimal dahilindeki tarih için de olsa en erken zamanda bildirilmesini talep ediyor. Önceliklerinin işlerinden önce insan hayatı ve toplum sağlığı olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, umut veren aşı çalışmalarından beklenen olumlu sonuçların dikkate alınarak çalışmaya başlayacakları tarihin erken açıklanmasının, bekledikleri ekonomik destekler kadar önemli olduğunu söyledi.

İzmirli organizasyon firmaları olarak devletimizin verdiği pandemi mücadelesinde çözüm önerileri geliştirdiklerini ve sektöre getirilen kısıtlamalara özenle uyduklarını belirten İZOB-DER temsilcileri, üzerlerine düşen sorumluluğu vatandaşlık bilinciyle yerine getirdiklerini ancak tüm iş kolları içinde en fazla iş kaybı yaşayanorganizasyon firmalarının unutularak sahipsiz bırakılmasıyla büyük sıkıntı yaşadıklarını söylediler. Mart ayından Aralık ayına kadar sadece iki ay ve çok düşük kapasite ile çalışma şansı bulduklarına değinen sektör temsilcileri, gelinen noktada sektörün çaresizlik içinde yok olma sürecine girdiğini açıkladı.

İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği tarafından yapılan açıklamada organizasyon firmalarının gelirlerinin tamamen durmasına rağmen tüm giderlerinin devam ettiği hatırlatılarak şu görüler paylaşıldı:

“Organizasyon firmaları kısıtlamalar nedeniyle hiç para kazanamıyor ancak kiralarımız, maaşlar, elektrik, su, iletişim faturaları gibi birçok işletme giderimiz devam ediyor. Devletimiz tarafından sağlanan ancak tüm çalışanlarımızı faydalandırma şansı bulamadığımız kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği dışında hiçbir destek alamadığımız gibi SGK primleri, kira stopajı ve diğer vergilerimiz işlemeye devam ediyor. Firmalarımızın işsiz geçen kış sezonunun giderlerini karşılamak ve yaz sezonunda para kazanarak geri ödemek umuduyla kullandıkları işe devam kredilerin taksitleri de Ekim ayından itibaren karşımıza geldi ve ödenmeyi bekliyor.”

“Temmuz ayında düğünlere verilen iznin çok geç duyurulması nedeniyle rezervasyon ile çalışan sektörümüz içinTemmuz ayı organizasyonlarının % 90’ı çoktan iptal edilmiş ve Temmuz’da yapacak işimiz kalmamıştı. Sadece Ağustos ayında kısmen iş yapabilen sektörümüz Eylül ayının başında düğünlere yeniden yasak getirilmesiyle bir kez daha durmuş ve borçlanmaya devam etmiştir. Süreç içinde düğünlere getirilen kısıtlamaların diğer organizasyon türlerine de getirilmesiyle tüm gelir kapılarımız kapanmıştır.”

“Yılda 550 bin çiftin evlendiği ülkemizde alt tedarikçileriyle birlikte yaklaşık 55 milyar TL değerinde iş hacmine sahip düğün sektöründen pay alan organizasyon firmaları, düğünlerin yanı sıra yasaklanan diğer özel davetlerden sonra kısıtlama kapsamına giren sosyal etkinlikler vekurumsal toplantı işlerini de kaybetmişlerdir. Özel sektör tarafından düzenlenen şirket etkinlikleri, bu yıl yapılamamış ve organizasyon sektörünün son gelir kapısı da kapanmıştır.”

“T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve T.C.İçişleri Bakanlığımız nezdinde girişimde bulunularak, pandemi sürecinde en uzun süreyle kapalı kalan sektörümüzün tüm bileşen firmalarını kapsayacak bir finansal programla desteklenmesive aşağıdaki taleplerimizden oluşan desteklerin ivedilikle açıklanmasını ümitle bekliyoruz.“

· Daha önce ertelenmiş ve biriken vergi ve SGK / BAĞKUR pirim ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesi

· KÇÖ ve Nakdi Ücret Desteğinin geliştirilerek işlerimize dönene kadar uzatılması

· Kullanılan KGF kredilerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesi

· Organizasyon sektör bileşeni firmaların belgelendirdiği işletme giderlerine belirli bir oranda hibe desteğinin sağlanması

· İşlerimiz başlayana kadar kira stopajının alınmaması

· MTV ödemelerinin 2021 sonuna kadar ertelenmesi

· Aşı çalışmalarının yaratacağı olumlu gelişmeler dikkate alınarak olası tarih de olsa düğünlere ve diğer organizasyonlara izin verilecek tarihin en erken sürede açıklanması

İZMİR ORGANİZASYON BİLEŞENLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

(Adnan Bulu, Mustafa Özcan, Emre Demir, Alp Özdemir, Seçkin Öner, Emine Öğmen, Gözde Özeş Asal)

Editör: Haber Merkezi