Türkiye'yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden sertifikalı organik ürünler fuarı olan Ekoloji İzmir Fuarı, tüm sektör paydaşlarını 10'ncu kez buluşturmaya hazırlanıyor. Dünya organik pazarına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapacak fuar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği desteği ile İZFAŞ tarafından 15 - 18 Mayıs 2019 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir'de düzenlenecek. Fuar kapsamında yabancı ithalatçı ve uzmanlarla bir araya gelecek Türk üreticiler, sektörün ticari önemine vurgu yapmanın yanı sıra Türkiye'nin organik üretim geleceğini değerlendirerek ihracat hedefine katkı sağlayacak.

SEKTÖR 15 YILDA YÜZDE 500 BÜYÜDÜ

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, dünyada son 15 yılda yüzde 500 büyüyen organik ürün pazarında Türkiye'nin konumunu değerlendirerek, "Dünya genelinde her geçen gün artan sağlıklı gıda talebi ile daha fazla kabul gören organik ürünler, hayatımızın her alanında yerini almaya başladı. Yakın dönemde tüketici bilincinin artmasına paralel olarak organik ürünlerin üretim ve ticaretinin daha da artacağını öngörüyoruz. Pazarın başını AB ülkeleri, ABD ve Japonya gibi ülkelerin çekiyor olması tüketici için nitelikli ve kaliteli ürün avantajları içeriyor" dedi.

68 ÜLKEYE 250 FARKLI ORGANİK ÜRÜN İHRAÇ EDİLİYOR

Organik tarımda ülkenin geçen 20 yıllık süre içerisinde büyük bir gelişme kaydettiğini belirten Celep, "Kuru üzüm ve kuru incir ihracatı ile başlayan organik ürün üretiminde devam eden süreçte yaklaşık 250 ürüne ulaştık. Türkiye genelinde toplam 544 bin hektarlık alanda 2 bin 407 bin tonluk üretim yapıyoruz. Birliğimiz kayıtlarına göre Almanya, Amerika, Fransa, Hollanda, İsviçre ve Birleşik Krallık başta olmak üzere dünyada 68 farklı ülkeye organik ürün ihraç ediyoruz" dedi.

EKOLOJİ İZMİR ULUSLARARASI BİR GÜÇ

Organik ürünlerin üretim ve ihracatında önemli sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Celep, bu sorunların çözümü için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm taraflar ile ortak çalışmalar yürüten Ekoloji İzmir Fuarı'nın gerek iç gerekse dış pazardaki önemini vurguladı. Celep, organik ürünlerin tanınırlığının ve tüketiminin artması için fuarın güçlü bir paydaş olduğuna değinerek, "Organik ürün ihracatının arttırılabilmesi için iç pazarın da geliştirilmesi gerekiyor. Sağlıklı yaşam eğilimlerini takip eden, yerel gıda ürünlerini tercih eden tüketicilerin ve organik üretim yapmaya müsait alanların varlığı, gelişmiş ulaşım altyapısı ve organik alanındaki bilgi birikimi İzmir'i organik sektörü için bir merkez haline getirdi" diye konuştu.

ORGANİKTE HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Diğer taraftan, Ege İhracatçı Birlikleri Organik Komitesi Başkanı Mehmet Ali Işık ise, organik sektörünü güçlendirmek adına dünyanın dört bir yanında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türk organik sektörünün ortaya koyduğu 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için büyük uğraş verdiklerini belirten Işık, "Projeler kapsamında Almanya'dan başladığımız tanıtım kampanyasına Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri ile devam edeceğiz. Türk organik sektörünün değerini adım adım tüm dünyaya duyuracağız" diye konuştu.

İHRACAT ALIM HEYETİ PROGRAMI İLE DESTEKLENECEK

Ülke ve kent ekonomisinde ticaret hacmini ve kalitesini geliştirmeyi amaçlayan Ekoloji İzmir Fuarı'nda ayrıca İZFAŞ tarafından 'Alım heyeti programı' oluşturuldu. Bu kapsamda yurt dışından gelen profesyonel ziyaretçiler ile katılımcıları hedef ürün gruplarına göre bir araya getiren ikili görüşmeler sayesinde daha verimli iş ilişkileri sağlanacak. Toplam organik ürün ticaret hacminin yüzde 85'inin ihraç edildiği Türkiye'de toplam organik üretiminin yüzde 35 ile başını çeken Ege Bölgesi'nin kalesi olan Ekoloji İzmir Fuarı'na Amerika, Almanya, Fransa, Lübnan, Makedonya, Polonya, Slovenya, Tacikistan ve Ukrayna'dan profesyonel ziyaretçiler gelecek.

DHA

Editör: Haber Merkezi